Besin dünyasının mutfak bukalemunu olan kabak, çok yönlülüğü ile bilinir. Humus ise kuru baklagillerden yapılabildiği gibi, sebzelerle de hazırlanabiliyor. Bu vegan kabak humusu çok zengin ve kremsi bir dokuya sahip. Farklı alternatiflerin yanında kullanabilmenin getirdiği kolaylıkla kendi ağız tadınıza en yakışan şekilde tüketebilirsiniz. Kabak ayrıca lifli yapısı ve zengin vitamin mineral içeriği ile özellikle kilo vermek isteyenlerin favorileri arasındadır.
Kabak Besin Değeri
Kabak birçok önemli vitamin, mineral ve antioksidanla doludur. Yüksek lif içeriğine ve düşük kalori sayısına sahiptir.
- A vitamini
- C vitamini
- K vitamini
- B6 Vitamini
- Lif
- Potasyum
- Magnezyum
- Manganez
- Folat
- Bakır
- Fosfor
Kısacası kabak, bol miktarda B6 ve C vitamini içeren düşük kalorili, yüksek hacimli bir sebzedir. Aynı zamanda iyi bir potasyum, folat ve A vitamini kaynağıdır. Kabak, bol lifli düşük karbonhidratlı bir sebze olarak da bizim için değerli bir besin kaynağı olmaktadır.
Kabak Faydaları Nelerdir?
- Kabak, kabızlık riskinizi ve çeşitli bağırsak rahatsızlıklarının semptomlarını azaltarak sağlıklı sindirimi destekleyebilen iki bileşik olan su ve lif bakımından zengindir.
- Kabaktaki lif insülin duyarlılığını artırabilir ve kan şekeri seviyelerini dengeleyerek potansiyel olarak tip 2 diyabet riskinizi azaltabilir.
- Kabaktaki lif, potasyum ve karotenoidler kan basıncını, kolesterolü ve kalp hastalığı için diğer risk faktörlerini düşürmeye yardımcı olur.
- Kabak, sağlıklı görmeye katkıda bulunan ve yaşa bağlı göz rahatsızlıkları riskinizi azaltabilecek besinler olan manganez, A ve C vitaminleri bakımından zengindir.
- Kabak, su ve lif bakımından zengindir, ancak kalorisi düşüktür, bunların tümü açlığı azaltmaya ve tok hissetmenize yardımcı olabilir, böylece zamanla zayıflamak isteyenlere yardımcı olabilir.
- İçerdiği lif sayesinde kabak, bağırsak dostu bir diyette kullanmanız için oldukça uygundur. Yüksek lifli yiyecekler genel bağırsak sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olurken, aynı zamanda bağırsak hareketlerini düzenli tutarak birikim ve bakterilerden arındırır.
Kabak Humus Tarifi
- Hazırlık: 5 dk,
- Pişirme süresi: 5 dk
Kabak Humus Malzemeleri
- 4 adet kabak
- 4 yemek kaşığı tahin
- 2 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 10-15 yaprak taze nane
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- Tuz ve karabiber
Kabak Humus Nasıl Yapılır?
Kabakları boyuna dilimleyerek tavada ya da fırında pişirin. Yumuşayan kabakları tahin, sarımsak, zeytinyağı, nane, tuz ve karabiber ile robotta püre haline gelinceye kadar çekin. Karışımı bir tabağa alın ve bir kaşık yardımıyla ortasını açarak kalan zeytinyağını ekleyin. Üzerini taze nane, pul biber ya da çörekotu gibi malzemelerle dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 7 Ocak 2023
Yayınlanma Tarihi: 3 Ocak 2023