Trabzon hurması olarak da bilinen cennet hurması leziz tadıyla bilinmektedir. İçerisindeki C vitamini, potasyum, fosfor sayesinde sağlığa birçok fayda sağlar. Tatlılarda tercih edilen cennet hurması ile yapabileceğiniz tarifler hem lezzetli hem de sağlıklı olacak. Uz. Dyt. Nur Sinem Türkmen, cennet hurması ile yapabileceğiniz lezzetli bir kurabiye tarifi öneriyor. Kilo almak isteyenler bu besleyici cennet hurmalı yulaflı kurabiyeden ara öğünde 2 adet, kilo vermek isteyen ya da kilosunu korumak isteyenler ise 1 adet tüketebilir.
Cennet hurması besin değeri
100 gr cennet hurması besininde şu besin değerleri bulunur:
- Karbonhidrat: 15.06 gr
- Protein: 0.39 gr
- Yağ: 0.08 gr
- Lif: 5.06 gr
- Sodyum: 2 mg
- Potasyum: 177 mg
- Kalsiyum: 12 mg
- C vitamini: 7 mg
- Demir: 0.13 mg
Cennet hurması faydaları nelerdir?
Sonbaharda toplanan ve kışa kadar ağaçta kalabilen bir meyve olan cennet hurmasının rengi sarı ve turuncu arasında değişmektedir. Cennet hurması içeriğinde vitamin, mineral, lif ve antioksidan barındırır. Yemeklerde, pişmiş ya da pişmemiş olarak kullanılır. Diyet lifi bakımından zengin olan cennet hurması, karbonhidratların sindirimini de yavaşlatır. Cennet hurması faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Cennet hurması, kalp krizi riskine karşı korur. Aynı zamanda zengin lif kaynağından dolayı kolesterol tedavisinde de etkilidir.
- A vitamini içeren cennet hurması göz sağlığına da iyi gelir. İçerisindeki lutein sayesinde göz hastalıklarına karşı da koruma sağlar.
- Trabzon hurması olarak da bilinen cennet hurması, manganez, A ve C vitamini kaynağı olarak bilinir. Bu da kanın pıhtılaşmasını engeller. Böylelikle kanser ve felç gibi ciddi sağlık sorunlarını engeller.
Cennet hurmalı yulaflı kurabiye tarifi
- Hazırlama süresi 5 dk
- Pişirme süresi 15 dk
- 2 kişilik
Cennet hurmalı yulaflı kurabiye için malzemeleri
- 1 adet cennet hurması
- 2 adet yerli muz
- 1 su bardağı yulaf
- 5-6 kare bitter çikolata
- 1 yemek kaşığı fıstık ezmesi
Cennet hurmalı yulaflı kurabiye yapılışı
Muz ve cennet hurmasını çatalla ezin. Çikolatayı rendeleyin ve bütün malzemeleri karıştırın. 1 saat buzdolabında bekletin. Karışımdan istediğiniz boyutta yuvarlak şekiller yapın ve 180 derecede 15 dakika pişirin.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 10 Mart 2023
Yayınlanma Tarihi: 11 Kasım 2022