Hurma, palmiyegiller familyasından (Arecaceae) bir ağaç olan, Phoenix dactylifera olarak bilinen hurma ağacından elde edilen tatlı bir meyvedir. Binlerce yıldır Ortadoğu’nun temel gıdası olan hurma, son yıllarda oldukça popüler hale gelerek sıkça tüketilmeye başlandı. Hurmanın çeşidine bağlı olarak boyutları ve rengi değişebilmektedir. Yüksek miktarda lif içeren hurma, tatlı bir tada sahiptir. Ayrıca demir açısından yüksek olduğundan kansızlıkla mücadelede önemli bir rol oynar.
Hurmanın Besin Değeri Nedir?
Hurma, özellikle kurutularak tüketilmektedir. İçeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde kalp ve akciğere fayda sağlamaktadır. Ortalama büyüklükte bir kuru hurmanın besin değeri şu şekilde açıklanabilir:
- Kalori: 20
- Toplam yağ: 0.03 gram (g)
- Toplam karbonhidrat: 5.33 g
- Diyet lifi: 0.6 g
- Şeker: 4.5 gr
- Protein: 0.17 gr
- B-6 vitamini : 0.012 miligram (mg)
- Demir: 0.07 mg
- Magnezyum: 3 mg
- Potasyum: 47 mg
İçerdiği besin değeri ile kanser ve felç gibi riskleri azaltan antioksidanlar açısından zengin olan hurma, kolorektal kanser, tip 2 diyabet ve kalp hastalığı riskini azaltabilir.
Hurma Nasıl Tüketilir?
Hurma, taze ya da kuru olarak tüketilebilir. Hurma tüketmek isteyen kişiler, tatlı veya tuzlu yemeklerine ekleyebilmektedir. Hurmanın tüketim şekilleri şu şekilde sıralanabilir:
Atıştırmalık hurma: Kişiler hurmaları badem, ceviz veya Antep fıstığı ile atıştırmalık olarak tüketebilir.
Salatalar: Doğranmış, dilimlenmiş veya çekirdeksiz hurmalar salatalara lezzet katabilmektedir.
İçecek: Hurmaları muz ile karıştırarak içecek haline getirmek, doğal tatlılık ve ekstra besin değeri sağlayacaktır.
Enerji topları: Hurmalar fındık, yulaf, Hindistan cevizi gevreği veya çeşitli diğer malzemelerle karıştırarak pişmeyen enerji topları olarak tüketilebilmektedir.
Taze hurmalar hava geçirmez bir kapta buzdolabında aylarca ve hatta dondurucuda daha uzun süre saklanabilmektedir. Kurutulmuş hurma, hava geçirmez bir kapta yaklaşık 1 yıl ve dondurulursa uzun yıllar dayanabilir.
Hurmanın Faydaları
Hurma, A ve C vitaminlerinin yanı sıra kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan manganez açısından doğal bir kaynaktır. Hurma, sindirim ve gastrointestinal sistemi düzenler, kalp hastalıkları riskini azaltır, beyin fonksiyonlarının gelişimini destekler, kemik sağlığını güçlendirir ve normal doğum yapacak anne adaylarında rahim ağzının genişlemesini sağlar.
Hurmanın faydaları genel olarak şunlardır:
- Sindirimi düzenlemeye yardım eder
- Vücudu serbest radikallere karşı korur
- Beyin fonksiyonlarının gelişmesini sağlar
- Kemik yoğunluğunu güçlendirir
- Normal doğumun daha sancısız geçmesine yardım edebilir
- Kronik hastalık oluşma risklerini azaltır
- Kolesterolü düzenleyerek kalp sağlığını korur
- Hurma doğal tatlandırıcıdır
- Kilo kaybına yardımcı olur
Sindirim sistemini düzenler
Hurmanın, lif bakımından zengin olması bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi ve sindirim sisteminde oluşacak hastalıkların engellenmesinde etkili olmaktadır. Sindirim sisteminin düzenli işlemesi karaciğer ve böbrek sağlığının da sağlıklı olmasını sağlamaktadır. Düzenli hurma tüketimi, kabızlık sorununu çözerek, hafiflemesine yardımcı olmaktadır.
Serbest radikallere karşı korur
Hurma, antioksidan açısında zengin bir besin olarak bilinmektedir. Antioksidanlar, hücreleri vücutta zararlı reaksiyonlara neden olabilecek ve hastalığa yol açabilecek serbest radikallerden korumaktadır. Aynı zamanda hurma, kronik hastalık yaratacak riskleri engellemeye yardımcı olan polifenol ve lignan içermektedir.
Beyin fonksiyonlarını geliştirir
B vitamini içeren hurma Alzheimer hastalığına karşı faydalı olmaktadır. Düzenli hurma tüketimi, Alzheimer hastalığı riskiniz azaltarak nörolojik hastalıkların oluşmasına engel olmaktadır.
Kemik sağlığını arttırır
Hurma bakır, magnezyum, selenyum ve manganez kaynakları açısından zengindir. Bu vitamin ve mineraller, kemikleri sağlıklı tutmak ve osteoporoz gibi kemikle ilgili sağlık durumlarını önlemek için önemli olmaktadır. Hurma ayrıca kemik sağlığına etki edecek K vitamini ve bor da içermektedir.
Normal doğumu kolaylaştırır
Hurma hamilelerde kasılmaları kolaylaştırır. Rahim ağzı genişlemesi sağlayarak doğumu daha sancısız geçirebilmeye yardım eder.
Diyabet riskini azaltır
Hurmadaki antioksidanlar aynı zamanda diyabetin neden olduğu oksidatif strese karşı da koruma sağlar. Doğal bir tatlandırıcı olan hurma kan şekerini olumsuz etkilemeden, vücuda şeker sağlar.
Kolesterolü dengeler, kalp sağlığını korur
Hurma, içeriğinde kolesterol bulunmamasından dolayı kalp sağlığı desteklemektedir. Ayrıca demir açısından zengindir ve muzdan daha fazla lif içermektedir.
Doğal tatlandırıcıdır
Hurma, meyvelerde bulunan doğal bir şeker türü olan fruktoz içermektedir. Bu nedenle karamele benzer tatlı bir tada sahiptir. Sağladığı lif ve antioksidanlar sayesinde beyaz şeker yerine alternatif bir seçenek olarak kullanılmaktadır. Hurmanın kalorisi yüksek olduğundan ölçülü olarak tüketmek önemlidir.
Cildi gençleştirir
Hurma, cildin elastikiyetini korumaya yardımcı olan ve cildi pürüzsüz olmasına etki eden C ve D vitamini kaynağı olarak bilinmektedir. Hurma ayrıca yaşlanma karşıtı özelliklere sahiptir ve melanin (cilt pigmenti) birikimini önlemektedir.
Kilo kaybına yardımcı olur
Her sabah spor yapmadan önce aç karnına hurma tüketmek enerjik hissetmeye ve sağlıklı kilo vermenize yardımcı olabilmektedir. Hurmaların lif açısından yüksek olması ve kalın bağırsakta emilimini yavaşlatması uzun süreler tok hissetmenizi sağlar.
Hurma Tüketiminin Riskleri Var mı?
Bazı kişilerde hurma alerjisi ortaya çıkabilir ve buna ek olarak sülfit adı verilen bileşikler bazı hassas kişilerde alerjik semptomlara neden olabilmektedir. Hurma alerjisi belirtileri ağız ve dilde kaşıntı, hapşırma, burun akıntısı olabilmektedir. Bu gibi durumlarda uzman doktora başvurmak önemli olmaktadır.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 5 Eylül 2024
Yayınlanma Tarihi: 11 Mart 2024