Geleneksel bir tat olan, ayrıştırılmamış unlar, sağlıklı yağlar ve doğal şekerlerin birleşimi olan bu kek hem diyetinizi bozmamanızı sağlayacak hem de öğünlerinize keyif katacak. Ayıca kilo kaybı için arkadaş canlısı bir besin olan havucun içerdiği besinlerle sağlığa faydaları saymakla bitmiyor. Tadı ile keke verdiği lezzet sayesinde de harika bir öğün elde edeceksiniz.
Havuç Besin Değeri
Önemli mineral ve vitaminlerin bulunduğu havuç harika bir besin kaynağıdır.
- Lif
- Protein
- A vitamini
- Kvitamini
- Potasyum
- C vitamini
- Kalsiyum
- Demir
- B6 Vitamini
- Su
- Şeker
Havucun Faydaları Nelerdir?
- Havuçtaki çözünür lif, yemekten sonra kan şekerini ve insülin seviyelerini düzenlemeye yardımcı olmaktadır.
- Havuçların sağladığı liflere ek olarak, suyla doludurlar; bir havucun aslında %88’i sudan oluşmaktadır. Bu birleşim de tok hissetmeyi artırır.
- Havuçta bulunan antioksidanlar, akciğer, kolorektal, prostat ve lösemi dahil olmak üzere birçok kanser riskinin azalmasına yardımcı olur.
- Havuç ayrıca likopen adı verilen başka bir karotenoid içerir. Likopen mide, prostat, akciğer ve meme kanseri gibi kanserlerle savaşma potansiyeline sahiptir.
- Havuçta bulunan potasyum kan basıncını düzenlemede önemli bir rol oynar. Mineral sodyum seviyelerini dengeler ve fazla sodyum ve sıvıyı vücuttan atmaya yardımcı olur, bu da kalpteki basıncı alır.
- Havuçtaki C vitamini, bağışıklık sisteminizin sağlıklı kalmasına yardımcı olur.
- A vitamini, mukoza zarlarının oluşumunda ve korunmasında önemli bir rol oynayarak bağışıklık sistemini destekler.
Havuçlu Kek Tarifi
- 4 kişilik
- Hazırlama: 10 dk
- Pişirme süresi: 13-16 dk
Havuçlu Kek için Malzemeler Nelerdir?
- 1 su bardağı tam buğday unu
- 1 su bardağı rendelenmiş havuç
- ½ tatlı kaşığı tarçın
- 1/2 çay kaşığı zencefil
- 2 yemek kaşığı kuru üzüm
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- ½ tatlı kaşığı vanilya
- 3 yemek kaşığı bal
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yumurta (oda sıcaklığında)
- ¼ su bardağı yağsız yoğurt
- Üzeri için: 1 yemek kaşığı kabak çekirdeği
Havuçlu Kek Yapılışı
Yoğurt, yumurta, zeytinyağı, bal ve vanilyayı karıştırarak, ayrı bir kapta birleştirdiğiniz diğer malzemelere ekleyin. Yağlanmış 6 adet küçük kek kabına karışımı paylaştırıp, kabak çekirdeklerini üzerlerine serpin ve önceden ısıtılmış 220 derece fırında altın sarısı bir renk alana dek 13-16 dakika pişirin. Afiyet olsun.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 17 Mart 2023
Yayınlanma Tarihi: 28 Aralık 2022