Yaz mevsiminin sevilen meyveleri arasında yer alan ve besleyici bir besin olan kiraz, sağlık açısından birçok potansiyel fayda barındırır. Kirazın en temel faydaları arasında vücuttaki iltihaplanmayı azaltması, kalp sağlığını koruması, kilo kaybını desteklemesi ve uyku kalitesini artırması yer alır. Kan basıncını düşürüp kan şekerini ve kolesterolü kontrol etmeye yarayan kirazın aynı zamanda glisemik endeksi de düşüktür.
Kirazın Besin Değeri Nedir?
Kiraz, çeşitli renk ve tatlarda bulunan küçük çekirdekli meyveler olarak bilinir. Renkleri sarıdan başlayarak koyu kırmızıya kadar değişebilir. Bütün çeşitleri lif, vitamin ve mineral açısından oldukça besleyicidir.
154 gr tatlı kirazda yaklaşık olarak şu besin değerleri bulunur:
- Kalori: 97
- Protein: 2 gr
- Karbonhidrat: 25 gr
- Lif: 3 gr
- C Vitamini: günlük değerin (GD) %18'i
- Potasyum: GD'nin %10'u
- Bakır: GD'nin %5'i
- Manganez: GD'nin %5'i
Kirazın içerdiği C vitamini bağışıklık sistemini ve cilt sağlığını koruma açısından önemlidir. Potasyum içeren kiraz, kas kasılması, sinir fonksiyonlarının kontrolünde ve kan basıncının düzenlenmesinde etkilidir. Lif kaynağı olmasından dolayı yararlı olan bağırsak bakterilerini besler ve bağırsak düzenini sağlayarak sağlıklı bir sindirim sağlar. Kiraz ayrıca B vitaminleri, manganez, bakır, magnezyum ve K vitamini içermektedir.
Kirazın Faydaları Nelerdir?
Kiraz, kalp sağlığını korur, uyku düzeninin iyileşmesine katkı sağlar, kan şekerini düzenler, kolesterolü düşürür, kas ağrılarını dindirir ve bağırsakları besler. Kiraz yüksek C vitamini içeriği sayesinde vücudun demiri emmesine, kolajen üretmesine ve vücudun hücre hasarlarına karşı savunmasına yardımcı olur.
Kirazın faydaları şöyle sıralanabilir:
- Kiraz vücuttaki iltihaplanmayı azaltabilir
- Kalp sağlığını korur
- Kiraz uyku düzeninin iyileşmesine katkı sağlar
- Kan şekerini düzenler
- Kolesterolü düşürür
- Beyin sağlığını destekler
- Gut hastalığına iyi gelir
- Kiraz kas ağrılarını dindirir
- Kanser riskini azaltabilir
- Bağırsakları besler
- Vücudun demiri emmesini sağlar
- Kolajen üretimine destek olur
- Hücre hasarına karşı vücut savunmasına yardım eder
Vücuttaki iltihabı azaltmaya yardımcı olur
Vücutta iltihap oluşumu, beyaz kan hücrelerinden gelen kimyasallar üzerinden kana ve dokulara karışır. Kana karışan maddeler enfeksiyona yol açarak vücutta ateşe neden olabilir. Kirazda bulunan antioksidan bileşikler sayesinde vücuttaki iltihaplanmaların azaldığı görülür.
Kalp sağlığını korur
Kan basıncını düşürücü etki yapan kiraz bu sayede kalp sağlığını koruyarak kalp hastalıklarını riskini düşürür.
Uyku kalitesini artırır
Uyku, vücudun ve zihnin yeniden enerji kazanmasını sağlar. Ayrıca vücudun sağlıklı kalmasına yardımcı olarak hastalıklara karşı savaşmasına yardımcı olur. Uykusuzluk ise bağışıklık sistemini etkileyerek beynin işleyişini olumsuz şekilde etkiler. Kirazda bulunan fitokimyasallar uyku kalitesini artırmada önemli rol alır. Aynı zamanda kirazdaki melatonin, sağlıklı ve huzurlu uykuyu kolaylaştırabilir.
Kiraz kilo kaybına yardımcı olur
Birçok kişi sağlıklı kilo vermenin yollarını araştırıyor. Kiraz, kan şekerini ve kan basıncını düşürerek sağlıklı bir kilo kontrolü sağlamanızda etkili oluyor. Ayrıca kemikler ve eklemler üzerinde oluşan stresi de azaltarak kilo kaybı için ideal bir besin halini almaktadır. Aynı zamanda düşük kalorili olan kiraz, yüksek vitamin ve su içeriğine sahiptir. Kirazın içeriğinde yer alan vitaminler vücuttan toksinlerin atılmasını sağlar.
Beyin sağlığını destekler
Kirazlardaki antosiyaninler (kırmızı meyvelerde bulunan pigmentler) beyni etkileyerek, bilişsel işlevi artırabilir. Bu durumdan dolayı hafıza kaybını ve alzheimer riskini düşürebilir. Aynı zamanda kirazda bulunan polifenoller beyin ve vücudun daha sağlıklı iletişim kurmasına yardımcı olur.
Gut hastalığına iyi gelir
Gut, vücutta ürik asit adı verilen bir atık ürünün, eklemlerde kristalleşerek dayanılmaz ağrıya ve şişmeye neden olduğunda ortaya çıkar. Yapılan bir çalışmada kiraz konsantresi kiraz yemenin 2 günlük bir süre içinde gut ataklarında %35 azalmaya yol açtığı görüldü.
Kan şekerini düzenler
Glisemik indeksi düşük bir meyve olan kirazın kan şekerini düzenleyici bir etkisi söz konusudur. Bu da kirazı diyabet hastaları için güvenli bir meyve haline getirir.
Kiraz kas ağrılarını dindirir
Antiinflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip bir meyve olan kiraz aynı zamanda kas ağrılarını dindirme noktasında da faydalı bir meyve olarak öne çıkar.
Kanser riskini azaltabilir
İçinde biyoaktif bileşik ve kimyasallar barındıran kirazın kanser riskini azaltabileceği değerlendirilir. Bu bileşikler kansere yol açan hücre hasarlarına karşı vücudu korur.
Kirazın Zararları Var mı?
Kiraz çok yan etkisi bulunmasa da tüketirken dikkat edilmesi gereken bir besindir. Özellikle irritabl bağırsak sendromuna yatkın olan kişilerde ishal ve mide ağrısı gibi etkilere neden olabilir. Bazı kişilerin kiraz alerjisi olabilir. Bu durumda mutlaka tüketmeden önce uzman doktora danışarak alerji testi yaptırmanız önerilir.
Kirazın Faydaları Hakkında Sık Sorulan Sorular
Kiraz hangi hastalıklara iyi gelir?
Kiraz öncelikle potansiyel kalp hastalıkları riskini azaltmasıyla bilinir. Bunun yanı sıra gut hastalığına iyi gelen kiraz diyabet hastaları için de güvenli bir meyvedir. Aynı zamanda kan şekerini düzenleyerek kolesterolü de düşürür.
Gece kiraz yenir mi?
Melatonin üretimine destek olmasıyla bilinen kiraz gece yatmadan önce tüketilirse kaliteli uykuya katkı sağlayabilir.
Kiraz alerjisi nasıl olur?
Kiraz tükettikten sonra mide bulantısı, karın krampları, baş dönmesi, ağızda karıncalanma hissi, nefes almada zorluk veya dudak, dil veya boğazda şişme gibi belirtiler ortaya çıkıyorsa alerjiniz olabilir.
Kiraz çekirdeği yutulursa ne olur?
Kiraz zehirli değildir fakat çekirdeklerinde bulunan hidrojen, siyanüre dönüşen amigdalin içerir. Bu durumda çekirdekleri yutma durumunda tehlikeli olabilir.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 15 Haziran 2024
Yayınlanma Tarihi: 14 Mayıs 2024