Diyabeti olan kişilerin günlük beslenmesine ve fiziksel aktiviteye önem vermeleri gerekir. Sağlıklı bir beslenme rutinine sahip olmak kan şekerini dengelemede etkilidir. Kan şekerini yönetebilmek için yediğiniz besinlerin yanında egzersiz yaparak ve diyabet ilaçlarıyla desteklemek büyük önem taşır. Bunları uyguladığınızda kan basıncınız kontrol altında olur ve daha iyi hissederek enerjik bir yapıya sahip olursunuz.
Şeker Hastalığına Ne İyi Gelir?
Şeker hastalığında kan şekeri dengesini besinlerle sağlayarak organların zarar görmesi engellenebilir. Bu da diyabetik beslenme ile olmaktadır. Açlık sürelerinin uzun olması diyabet hastaları için iyi değildir. Bu yüzden az az kan şekerini yükseltmeyecek gıdalardan yararlanmak gerekir.
Şekeri Ne Düşürür?
Kan şekeri seviyesinin yükselmesinin en tipik nedeni beslenme alışkanlıklarıdır. Yediğimiz ve içtiğimiz, özellikle glisemik indeksi yüksek besinler vücuttaki kan şekeri düzeyinin yükselmesine neden olur. Bu yüzden şeker hastalarının yoğurt, ayran, balık, nişastasız besinler, greyfurt, erik, elma, fındık, ceviz, armut gibi glisemik indeksi düşük, daha sınırlı karbonhidrat alımı ve çözünebilir lifler başta olmak üzere lifli besinler tüketmeleri gerekir.
Şekeri düşürmenin yolları şunlardır:
- Karbonhidrat alımını azaltmak (ekmek, makarna, şekerli ve gazlı içecekler)
- Kiloyu dengelemek
- Bol sıvı tüketmek
- Egzersiz yapmak
- Düzenli şeker ölçümü yaptırmak
- Kalori alımını azaltmak için porsiyon kontrolü yapmak
- Brüksel lahanası, avokado, brokoli gibi lifli gıdalar tüketmek
- Stresten uzak durmak şekeri düşürmeye yardım eder.
Şekeri düşürmeye yardımcı besinler şöyledir:
Somon, ton balığı ve uskumru gibi yağlı balıklar
Hamsi, uskumru, somon ve sardalya omega-3 yağ asitleri içerdiğinden kalp sağlığına dair önemli etkileri bulunur. İnme riskini en aza indirerek diyabete karşı korur. Kan şekerini düzenlemeye yardımcı olan bu balık türleri, tok hissetmenizi de sağlayarak kaliteli protein ihtiyacınızı karşılar.
Brokoli, lahana, ıspanak gibi nişasta içermeyen yeşil yapraklı sebzeler
Besin değeri açısından yüksek olan yeşil yapraklı sebzeler kolay sindirilebilir yapıya sahiptir. Lahana, ıspanak ve diğer yeşillikler C vitamini içerir bu da güçlü bir antioksidan kaynağı oluşturur. Şeker hastalarının C vitamini ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olarak hücre hasarını aza indirger ve kan şekeri düzeyini kontrol etmeyi kolaylaştırır.
Yumurta gibi protein içeren gıdalar
Protein yönünden zengin olan yumurta vücuttaki iltihabı azaltarak, insülin duyarlılığını sağlar. Kahvaltıda yumurta yemek diyabet hastalarının gün boyunca kan şekeri düzeylerinin korunmasına yardımcı olur.
Laktoz intoleransınız yoksa yoğurt ve peynir gibi süt ürünleri
Süt ve süt ürünleri içerisindeki kalsiyum, protein sayesinde şeker hastalarının vücut oranının korunmasına ve iyileşmesine yardımcı olur. Böylelikle kilo yönetimini de destekler. Laktoz intoleransı bulunan kişilerde mide rahatsızlığına sebep olabileceği için laktozsuz tüketilmesi önerilir.
Keten tohumu ve chia tohumları
Keten tohumu ve chia, kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olan besin değerleri içerir. İnsülin duyarlılığını sağlayan lif bakımından da yüksektir. Böylelikle diyabetin önlenmesi ve yönetilmesinde etkilidir. Tok hissetmeye yardımcı olarak diyabetli kişilerde glisemik yönetiminin sürmesini sağlar.
Fındık, badem, ceviz gibi kuruyemişler
Tip 2 diyabetli kişiler obezite ile bağlantılı olarak yüksek insülin seviyelerine sahiptir. Fındık, ceviz, badem şeker hastaları için dengeli bir öğün olarak kan şekerini düzenler, kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur.
Antioksidan içeren besinler
Şeker hastaları kan şekeri düzeylerini yönetmekte zorlanır ve kanda yer alan yağ olan yüksek trigliserit seviyesine sahiptirler. Zeytinyağı içerisindeki antioksidanlar sayesinde diyabetin yanında kalp ve tansiyon hastalarına da iyi gelir.
Lif değeri yüksek gıdalar
Sağlıklı yağlar içeren avokado, az miktarda şeker içerir ve yüksek lif içeriğine sahiptir. Bu neden kan şekerini dengeleyerek diyabet hastalarının uygulaması gereken diyete dahil olur. Bunun yanında diyabetin önlenmesi için gerekli vitamin ve mineralleri içerir.
Ayrıca, nişasta içeren mısır, patates, bezelye, lif ve c vitamini bakımından zengin böğürtlen, elma, muz, üzüm, kavun ve portakal gibi meyveler kan şekerini dengelemeye yardımcıdır.
Yine tahıllar, yağsız et, derisiz tavuk ya da hindi, mısır unu, buğday, pirinç, arpa ve kinoa ile nohut, bezelye ve kuru fasulye de şeker hastalığına iyi gelen gideler arasında yer alırlar.
Şekeri Hastaları Ne Yemeli?
Şeker hastaları, bol sıvı tüketmeli, karbonhidrat alımını ve kalori alımını sınırlamalı, düzenli egzersiz yapmalı, somon, ton balığı ve uskumru gibi yağlı balıklar yanı sıra brokoli, lahana, ıspanak gibi nişasta içermeyen yeşil yapraklı sebzeler yemek, yoğurt ve peynir gibi süt ürünleri yemelidir.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 6 Kasım 2024
Yayınlanma Tarihi: 11 Mayıs 2023