Yükleniyor

Kırmızı Pancarın Faydaları Nelerdir?

Kırmızı Pancarın Faydaları Nelerdir?

Kırmızı pancar, beta vulgaris olarak bilinen kök sebzesidir. Birçok ülkede yetişen pancar, çeşitli sağlık sorunlarına iyi gelmesinin yanında imalat endüstrilerinde renklendirici pigment olarak da kullanılır. Zengin aktif bileşik içeriğinden dolayı pancar, birçok toplumda temel beslenmenin ortak bir parçasıdır. Bazı kişiler pancarı çiğ olarak tüketirken aynı zamanda salata ve çorbalara şeklinde de yararlanılabilir. Pancarın düzenli tüketimi vücuttaki iltihaplanmanın azalmasına yardımcı olabilir ve demir eksikliği anemisini önler.

İçindekiler

Pancar Nedir?

Hem yaprakları hem de kökü tüketilebilen pancar, pazı ve ıspanak ailesine aittir. Yapraklarının acı bir tadı olan pancarın, kökü tatlı olarak bilinir. Pancar tüm yıl boyunca bulunabilmektedir. Beyaz pancar ile çeşitli yemekler yapılabilirken, kırmızı pancarın içeriğinde bulunan ve pancara canlı rengini veren güçlü bir antioksidan olan betalain sayesinde kansere karşı savaşma özelliği bulunmaktadır. Pancarın yaprakları ve kökleri, hücre hasarlarıyla savaşarak, kalp hastalığı riskini azaltan antioksidanlarla doludur.

Kırmızı Pancarın Besin Değeri

Kırmızı pancar içeriğinde birçok değerli vitamin ve mineral barındırır. Kalorisi düşük olan pancar,  vücudumuzun ihtiyaç duyduğu tüm vitamin ve mineralleri içerir. 100 gr haşlanmış pancarda şu besin değerleri bulunmaktadır:

  • Kalori: 44
  • Protein: 1.7 gr
  • Yağ: 0.2 gr
  • Karbonhidrat: 10 gr
  • Lif: 2 gr
  • Folat: Günlük Değerin (GD) %20'si
  • Manganez: GD’nin %14'ü
  • Bakır: GD’nin %8'i
  • Potasyum: GD'nin %7'si
  • Magnezyum: GD'nin %6'sı
  • C Vitamini: GD'nin %4'ü
  • B6 Vitamini: GD'nin %4'ü
  • Demir: GD'nin %4'ü

Kırmızı pancar, folat açısından oldukça zengin bir besindir. Bu durum özellikle büyüme ve gelişme çağında önemli bir rol oynar. Aynı zamanda manganez içerin pancar, kemik oluşumunda, kalp sağlığında ve beyin fonksiyonunu düzenlemede etkili olmaktadır.

Kırmızı Pancarın Faydaları Nelerdir?

Kırmızı pancar, kalorisi ve yağ oranı düşük, vitamin ve mineral açısında oldukça zengin bir besindir. İçeriğindeki folat, manganez bakır açısından önemli bir kaynaktır. Kırmızı pancar beyin, kalp ve sindirim sistemi sağlığını destekler, antiinflamatuar olup iltihapları hafifletmeye yardımcı olabilir ve kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatacak bileşenlere sahiptir.

Kırmızı pancarı faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Tansiyonu kontrol altında tutarak kan basıncını düşürür
  • İçeriğindeki karbonhidrat sayesinde atletik performansı artırır
  • Beyin sağlığına fayda sağlar
  • Zengin lif yapısından dolayı kilo kaybını destekler
  • Kırmızı pancarın içinde yer alan demir anemiyi önler
  • Vücuttaki iltihabın azalmasına yardımcı olur
  • Sindirim sağlığını iyileştirir ve bağırsakları korur

Tansiyonu kontrol altında tutarak kan basıncını düşürür

Kırmızı pancarın içeriğinde bulunan nitrat sayesinde vücutta bulunan kan damarları genişleyerek, kan akışının sağlanmasını ve kan basıncının düşmesinde etkili olur. Bu durum kalp hastalığı ve felç riskinin azalmasını sağlamaktadır.

İçeriğindeki karbonhidrat sayesinde atletik performansı artırır

Nitrat bakımından zengin kırmızı pancar tüketimi sağlıklı yetişkinlerde koşu performansını etkileyerek iyileştiriyor.  Kırmızı pancar, spor aktiviteleri için enerji sağlayarak önemli miktarda karbonhidrat içermektedir. Karbonhidratlar, enerji metabolizmasının doğal yapı taşı olarak bilinir. Kırmızı pancar, karbonhidrat birçok gıdanın olumsuz yan etkileri olmadan enerji sağlamada etkili olmaktadır.

Beyin sağlığına fayda sağlar

Kırmızı pancar, içinde bulunan nitratlar nedeniyle beyin sağlığına katkıda bulunur. Nitratlar, demansın erken evrede etki ettiği bölgenin oksijen seviyesinin artırılmasında etkili olur. Yaşlandıkça beyne giden kan akışı azalacağından beyin bilişselliği etkilenebilir. Kırmızı pancar tüketmek bu durumu yavaşlatarak engelleyebilmektedir.

Zengin lif yapısından dolayı kilo kaybını destekler

Besin maddesi ve lif açısından zengin olan kırmızı pancar, kilo verme sürecine katkı sağlar. Kırmızı pancarda bulunan magnezyum ve potasyum, vücuttaki fazla suyu dışarı atmaya yardımcı olarak şişkinlik oluşmasını önlemektedir. Pancar, metabolizmanın hızlanmasında etkili olarak, fazla kilolardan kurtulmaya yardımcı olmaktadır.

Kırmızı pancarın içinde yer alan demir anemiyi önler

Kırmızı pancar, içerdiği demir miktarı sayesinde anemiyi önlemeye yardımcı olarak kırmızı kan hücrelerinin yenilenmesini sağlamaktadır.

Vücuttaki iltihabın azalmasına yardımcı olur

Kırmızı pancar, içeriğindeki lifle, betalain ve anti-inflamatuar bileşikler sayesinde kanın temizlenmesine yardımcı olur. Bunun yanında karaciğerdeki zerinden arınmasına yardımcı olan bir detoks görevi görür. Yüksek orandaki antioksidan içeriği sayesinde iltihap önleyici bir yapıya sahiptir.

https://cdn.memorial.com.tr/files/Uploads/Editör/kirmizipancarjpg_6f5f.jpg

Kırmızı Pancar Nasıl Tüketilir?

Salataya çiğ olarak, buharda pişirilerek ya da blenderdan geçirdikten sonra içecek şeklinde kırmızı pancar tüketilebilir. Kırmızı pancar, tüketilmeden önce ince kabuğunun soyulması gerekir.

Kırmızı pancar tüketim şekilleri şu şekilde sıralanır:

  • Kırmızı pancar, soyulup dilimlenerek salataya eklenebilir ve çiğ olarak tüketilir. Pancarı dilimleyip, tuz, karabiber, limon suyuyla ve baharatlarla sağlıklı bir atıştırmalık hazırlanabilir.
  • Kırmızı pancarları bütün veya dilimlenmiş olarak kızartabilir ya da buharda pişirilebilir.
  • Sirkeyle hazırlanan pancar turşusu, yağ oranı düşük, lif açısından zengin, karbonhidrat ve mineral kaynağıdır.
  • Kırmızı pancarı, blenderdan geçirerek içecek halinde de tüketebilirsiniz.
  • Pancarın yeşillikleri garnitür olarak ve salatalara eklenerek kullanılabilir. Yapraklar, potasyum, bakır, magnezyum, A, K ve C vitaminleri açısında zengindir. Kronik hastalık riskini önlemeye yardımcı olur.

Kırmızı Pancarın Yan Etkileri Nelerdir?

Kırmızı pancar fazla tüketildiği durumlarda aşağıdaki sorunlara sebep olabilir. Kırmızı pancarın yan etkileri şu şekilde sıralanabilir:

  • İdrarın pembeye dönmesine sebep olabilir. Bu durum bir sağlık sorunu olmasa da, demir eksikliğinizin olabileceğinin göstergesi olarak görülebilir.
  • Kırmızı pancar, oksalata içerdiğinden fazla tüketildiğinde böbrek ve mesane taşlarına neden olabilmektedir.
  • Bazı kişiler kırmızı pancar tükettiklerinde alerji belirtileri olan kızarıklık, kurdeşen, kaşıntı ve hatta titreme geliştirebilir.
  • Kırmızı pancarın tansiyonu düşürme etkisi sebebiyle, tansiyon ilaçları kullanan kişiler, tüketmeden önce uzman doktora danışabilir.
  • Hamile kadınlar, nitrata duyarlı olabilecekleri için yüksek düzeyde nitrat içeren kırmızı pancarın tüketiminden kaçınmalıdır
  • Aşırı kırmızı pancar tüketimi, yüksek lif içeriği nedeniyle hazımsızlığa, mide rahatsızlığına, gevşek dışkıya ve gaza neden olabilir.

Kırmız Pancar Faydaları Hakkında Sık Sorulan Sorular

Kırmızı pancar her gün yenir mi?

Kişi sağlıklı ise ve herhangi bir sağlık problemi bulunmuyorsa kırmızı pancarı her gün tüketmesi sorun yaratmayabilir. Fakat kronik hastalıklar olduğu durumda tüketimine dikkat etmek ve uzman doktordan bu konuda görüş almak önemlidir.

Kırmızı pancar böbreklere iyi gelir mi?

Kırmızı pancar özellikle suyu tüketildiğinde içerisinde yer alan doğal nitratlar vücuttaki nitrik oksit üretimini artmasını sağlar. Nitrik oksit ise kan damarlarını genişlemesine yardımcı olur. Bu da kan akışının düzgün şekilde işlemesine destek olarak fazla idrar üretimini destekler. Böylelikle fazla sıvı ve tuz vücuttan atılarak böbrek sağlığına iyi gelir.

Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Güncelleme Tarihi : 8 Mayıs 2024

Yayınlanma Tarihi: 8 Mayıs 2024

Bu Konuda Uzman Doktorlar

İletişim Formu

Detaylı bilgi için iletişime geçin.

* Bu alan gereklidir.
Sosyal Medya Hesaplarımız
Canlı Destek Kolay Randevu Al