Yükleniyor

Cevizin Faydaları Nelerdir? Ceviz Tüketmenin Yararları!

Cevizin Faydaları Nelerdir? Ceviz Tüketmenin Yararları!

Ceviz ağacından elde edilen tek tohumlu sert ve yuvarlak meyveler olarak tüketilen ceviz, insan sağlığına sayısız fayda sunar. Ceviz, beyin sağlığına katkı sunarak hafızayı güçlendirme etkisine sahiptir. Kalp sağlığını koruyan omega-3 yağ asitleri ve antioksidanlar açısından zengindir.  Kanser savaşçısı olmasıyla bilinen ceviz kilo kontrolü sağlar ve diyabet içinde yararlıdır.

İçindekiler

Cevizin Besin Değeri Nedir?

Yaklaşık 7-8 adet olarak kabul edilen bir porsiyon cevizin besin değeri şöyledir:

  • 185 kalori
  • 18 gram yağ (çoğunlukla sağlıklı, doymamış yağ )
  • 2 gram lif
  • 4 gram karbonhidrat
  • 4 gram protein
  • 0.7 gram şeker

Cevizin Faydaları Nelerdir?

Ceviz, bakır, folik asit, fosfor, B6 vitamini, manganez ve E vitamini gibi vitamin ve mineraller içerir. İltihabı azaltmak için önemli olan bir omega-3 yağ asidi olan alfa-linolenik asit kaynağıdır. Kalp hastalığı riskini azaltır, bağırsak sağlığını korur. Ceviz kan basıncını düşürür, beyin sağlığına fayda sağlar ve sperm kalitesini artırmaya yardımcı olarak üreme sağlığını destekler.

Cevizin faydaları genel olarak şunları içerir:

  • Beyin sağlığını korur, hafızayı güçlendirir
  • Omega-3 yağ asitleri ve antioksidan açısından zengindir
  • Kalp sağlığını korumaya yardımcı olur
  • Bağırsak sağlığını destekler
  • Kanser riskini azaltabilir
  • Sperm kalitesini artırır
  • Yüksek vitamin ve mineral desteği sağlar
  • Depresyona karşı etkilidir
  • Uykuyu düzenlemeye yardım eder
  • Vücuttaki inflamasyonu azaltır
  • Diyabet riskini düşürür
  • Kilo kontrolünü sağlamaya yardımcı olur
  • Kan basıncını düşürür
  • Sağlıklı bir şekilde yaşlanmayı destekler
  • Cilt sağlığını korur

Beyin sağlığını korur, hafızayı güçlendirir

Cevizdeki omega-3 yağ aistleri ve yüksek antioksidanlar beynin daha işlevsel bir şekilde çalışması için olumlu katkı sağlar. Sağlıklı yağ asitleri, antioksidanlar, polifenoller ve E vitamini beyindeki inflamasyonu ve oksidatif hasarı azaltıp önleyerek özellikle hafıza problemlerini gidermede etkilidir ve Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltır.

Omega-3 yağ asitleri ve antioksidan açısından zengindir

Antioksidan ve omega-3 gibi sağlıklı yağlar da dahil olmak üzere birçok besin maddesine sahip olan ceviz, bu sebeple yüksek oranda vitamin ve mineral desteği sağlayarak daha sağlıklı bir vücut yapısına ulaşılmasını destekler.

Kalp sağlığını korumaya yardımcı olur

Ceviz ve ceviz yağındaki yağların birçoğu, alfa-linolenik asit adı verilen omega-3 yağ asidi içerir. Bu yağ grubu, günlük beslenmenin bir parçası olarak tüketildiğinde kalp hastalığı riskini azalttığı görülmüştür. Yapılan çalışmalar, omega-3'lerin kolesterol seviyelerini düşürerek atardamarların temiz kalmasına ve düzgün çalışmasına yardımcı olduğunu ortaya koymuştur.

Bağırsak sağlığını destekler

Ceviz, sindirim sistemindeki mikroorganizmalardan oluşan bağırsak mikrobiyomunu olumlu etkileyerek bağırsak sağlığına katkı sunar. Yaklaşık sekiz hafta boyunca her gün ceviz yemek, bağırsak sağlığında önemli bileşenler olan probiyotik ve bütirik asit üreten bakteri türlerini önemli ölçüde artırabilir.

Kanser riskini azaltabilir

Güçlü antioksidanlar olan polifenol içermesi sebebiyle ceviz tüketmek özellikle meme kanseri, kolon kanseri ve prostat kanseri gibi kanser hastalıklarının riskini azaltabilir.

Sperm canlılığını artırıcı etkisi vardır

Ceviz, sperm zarlarındaki oksidatif hasarı azaltarak sperm kalitesinin artmasına katkı sağlayabilir ve erkek doğurganlığını artırıcı etkisi bulunur.

Depresyona karşı etkilidir

Yetersiz miktarda omega-3 yağ asitlerinin (ceviz ve diğer bazı yiyeceklerde bulunan) hiperaktivite, sinirlilik ve öfke nöbetlerine neden olabileceği düşünülür. Ceviz tüketerek vücuda alınacak yüksek oradan omega-3 yağ asitleriyle birlikte depresyonun etkilerini azaltabileceği kabul edilir.

Uykuları iyileştirir

Ceviz, uykuları düzenlemeye ve tetiklemeye destek olan ve melatonin olarak bilinen hormonu üretir. Ceviz tüketerek melatonin hormonu üretimine katkı sağlar ve uykusuzluk şikayetlerini azaltabilirsiniz.

Vücuttaki inflamasyonu azaltır

Cevizde bulunan polifenolik bileşikler ve fitokimyasal maddeler vücuttaki iltihaplanmanın etkilerini azaltarak kardiyovasküler ve kanser hastalıkları dahil olmak üzere birçok hastalık riskini azaltıcı etkisi bulunur.

Diyabet riskini düşürür

Cevizdeki karbonhidrat oranı düşüktür ve çoklu doymamış yağ, lif ve protein içerir. Bu üç besin, kişideki tokluk hissini artırarak kan şekerinin çok hızlı yükselmesini önler. Bu özellikleri ile ceviz tüketmek diyabete yakalanma riskini azaltır.

Kilo kontrolü yapar

Tokluk hissini artırıcı etkisi bulunan ceviz, zengin protein ve lif kaynağıyla sağlıklı bir atıştırmalık olarak kabul edilir. Tokluk hissini artırıcı özelliği sayesinde de kilo alımını sınırlar ve kilo kontrolü yapar ancak aşırı tüketimi kilo artışına sebebiyet verebilir.

Kan basıncını düşürücü etki yapar

Sağlıklı bir atıştırmalık olarak bilinen ceviz, yüksek tansiyonu olan kişilerde kan basıncını düşürücü etki yapabilir.

Cilt sağlığını koruyucu etkisi vardır

Cevizdeki E ve F vitamini, cildin zararlı serbest radikallerden korunmasına yardımcı olur ve kırışıklıklarla birlikte kuru cildin önlenmesine de yardımcı olur.

Ceviz Nasıl Tüketilmeli?

Çiğ ve kavrulmuş cevizde neredeyse aynı miktarda kalori, protein, yağ, karbonhidrat ve lif içerir. Çiğ ve uygun koşullarda kurutulmuş kuruyemiş arasındaki besin değeri farkları minimum düzeydedir. Ancak cevizi çiğ olarak tüketmek her zaman daha sağlıklıdır.

Cevizin Yan Etkileri Nelerdir?

Aşırı ceviz tüketimi kilo alımına neden olmasıyla birlikte bazı kişilerde böbrek taşına da sebebiyet verebilir. Bununla birlikte kimi bireylerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilen kuruyemişler arasında yer alan ceviz tüketimi için doktorunuza danışmanız gerekebilir.

Cevizin Faydaları Hakkında Sık Sorulan Sorular

Ceviz tüketmenin faydaları nelerdir?

Ceviz, omega-3 yağ asitleri, özellikle alfa-linolenik asit (ALA) kaynağıdır ve hatta ALA açısından en zengin kuruyemiştir. İçerdiği antioksidan ve sağlıklı yağlar nedeniyle ceviz, kalp hastalığına ve kansere yakalanma riskini azaltır, beyin fonksiyonlarını iyileştirir ve Alzheimer gibi nörolojik hastalıkların ilerlemesini yavaşlatma gibi faydalar sağlar. Ceviz yemek genel kolesterol seviyesi ve LDL yani "kötü" kolesterolü düşürmeye yardım eder.

Ceviz kaç kaloridir?

Yapılan araştırmalarda cevizin açlık hissini azalttığı ve iştahı önlemeye yardımcı olduğu belirlenmiştir. Sağlıklı yağ oranının yüksek olması nedeniyle cevizin 100 gramında yaklaşık 674 kalori vardır. Sağlıklı bir şekilde kilo kaybetmek ve öncelikle kaloriye odaklanmak için ceviz tüketirken son derece dikkatli olunmalıdır. Günde 8 tam cevizden fazlası tüketilmemelidir.

Günde en fazla kaç ceviz yemeli?

Özellikle sağlıklı bir kalp ve beyin sağlığı günde 7-10 adet arası ceviz tüketilebilir.

Ceviz hangi organa iyi gelir?

Ceviz en başta beyin ve kalp sağlığı için etkilidir. Hafızayı güçlendirmesiyle birlikte kalp sağlığını koruma konusunda destek olur.

Cevizi şeker hastaları ne kadar tüketmeli?

Yüksek oranda protein ve yağ içeren ceviz, vücuda bol miktarda enerji sağlar ve uzun süreli tokluk hissi oluşturur. Cevizin düşük karbonhidrat yüzdesi nedeniyle kan şekeri seviyelerini kontrol altında tutması şeker hastaları için ilginç bir detaydır. Az miktarda ceviz tüketiminin bile diyabet gelişme riskini azalttığı belirlenmiştir. Araştırmalar, haftada sadece bir avuç cevizin şeker hastalığına yakalanma riskini dörtte bir oranında azaltabileceğini göstermiştir.

Ceviz suyu yararlı mı?

Ceviz yapraklarının yüksek ‘tanen’ içeriği vardır. Kaynatılarak elde edilen ceviz suyu; akne, egzama veya ülserler gibi cilt rahatsızlıklarının yanı sıra yüzeysel olarak iltihaplanan cilt, ağız ve boğazdaki mukoza zarının tedavisinde kullanılabilmektedir.

Cevizin kabuğu tüketilir mi?

Cevizin kabukları yüzyıllardır Anadolu’da kök boya olarak kullanılmaktadır. Ancak ceviz kabuğunun tüketilmesi önerilmemektedir.

Hamileler ceviz tüketmeli mi?

Ceviz, yüksek oranda folik asit ve demir içeriği nedeniyle düzenli olarak tüketildiğinde büyüyen bebeğin gelişimi üzerinde olumlu etkileri olmaktadır. Ancak gebeler tüketmeden önce uzman hekim görüşü almalıdır.

Ceviz tüketmek kasların gelişmesini sağlar mı?

Ceviz aynı zamanda bol miktarda protein içermektedir. Protein kas inşa etmek için önemlidir. 100 gram ceviz 15 gram protein içerir. Ceviz, çok önemli bir bitkisel protein kaynağıdır.

Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Güncelleme Tarihi : 26 Kasım 2024

Yayınlanma Tarihi: 17 Ekim 2024

Bu Konuda Uzman Doktorlar

İletişim Formu

Detaylı bilgi için iletişime geçin.

* Bu alan gereklidir.
Sosyal Medya Hesaplarımız
Canlı Destek Kolay Randevu Al