Kabuklu yemişlerin, vücut sağlığı için en yararlısı olarak gösterilen ceviz, doymamış yağ asitlerinden oluşan yapısı ve zengin lif içeriği ile vücuttaki her organa sağlık veriyor. Beyin dostu olarak da bilinen ceviz; kalp damar hastalıklarından uyku sorunlarına, kolesterolden diyabete kadar her derde deva… Ceviz, zengin kalori içeriği ile kilo aldırıcı bir besin ve yeterli miktarda tüketildiğinde vücudun neredeyse tüm vitamin ihtiyacını karşılayabiliyor. Peki, nasıl ve hangi miktarlarda tüketilmeli? Memorial Diyarbakır Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Uzmanları cevizin yararları hakkında bilgi verdi.
Lifli yapısı ile kabızlığa iyi gelir
Ceviz, yağlı tohumlar olarak bilinen fındık, badem, fıstık, susam gibi kuruyemişlere oranla en yararlı besindir. Doymamış yağ asitlerinden oluşan ceviz, besin maddeleri ile dolu olması nedeniyle enerji deposudur. 100 gr cevizde 15 gr protein ve 7 gr lif bulunmaktadır. Bu da cevizi lif içeriği yüksek bir besin haline getirmektedir. Ceviz düzenli tüketildiğinde bağırsak hareketlerini hızlandırır ve kabızlık sorununa da iyi gelir.
Kalbi ve damar yapısını korur
Ceviz, içeriğindeki omega 3 yağ asitleri sayesinde kalp hastalıklarına karşı koruyucu ve damar yapısını iyileştirici bir besindir. Antioksidan içeriği de yüksek olduğu için kalp hastalıklarına neden olan zararlı maddeleri ortadan kaldırır, vücudu tehlikelerden korur, kalbin hastalıklara yakalanmasını önler ve damar yapısının esnekliğini korumasına yardımcı olur. Günde ortalama 4-5 ceviz yiyen kişi vücudun gereksinimi olan omega 3 yağının %85’ini almış olur. Omega 3 yağı, antioksidan içeriği ile kalp sağlığına faydalıdır.
Kötü huylu kolesterolün panzehridir
Ceviz, düzenli ve yeterli miktarda tüketildiğinde;
- Lipoprotein özelliği ile iyi huylu kolesterol olan HDL’yi yükseltir, kötü huylu kolesterol olan LDL’yi düşürür. LDL’nin panzehri olarak bilinir. Günde 4-5 adet tüketimi önerilir.
- Kalp krizlerine neden olan kan pıhtılaşması riskini azaltabilir. Kan dolaşımını düzenler.
- Omega 3 yağ asitleri açısından zengin olduğu için tehlikeli kalp ritimlerini dengeler, kalp krizi riskini azaltır.
- Diyabet hastaları için şeker düzeyinin uygun seviyelerde kalmasına ve bu hastaların, kalp sorunlarından korunmasına yardımcı olur.
- Doyurucu besinler içerdiği için yemek yeme riskini azaltır.
İçeriğindeki E vitamini, damarlarda plak oluşumlarını ve kalp tıkanıklığının oluşmasını engeller. Bununla birlikte damarların çevresini temizler ve genişlemelerini sağlar, böylece kalp hastalıklarına yakalanma riskini de azaltır.
Beyin ve sinirler için vazgeçilmez bir besindir
Ceviz linoleik, alfa linoleik ile birlikte vitamin E ve B6 vitaminlerini içerdiğinden dolayı sinir sitemlerine olumlu yönde etki yapar. Özellikle stres ile mücadelede antidepresan görevini üstlenir, uyku sorunu olanlar için de şifadır. Yatmadan 2 saat önce yenilen ceviz, içerdiği triptofan yardımı ile uyku sorunlarının çözümüne yardımcı olur. Günde 4-5 adet ceviz tüketmek, triptofan’ın yüzde 17’sini karşılamaya yardımcı olur.
Güçlü kemikler ve parlak bir cilt için yararlıdır
Ceviz, içerdiği kalori miktarı ile kemik sağlığı üzerinde de olumlu etkiye sahiptir. Kalsiyum emilimi, kemik ve bağ doku sağlığı için gerekli olan manganezin %43’ü, günde 4-5 ceviz tüketimi ile vücuda alınabilir. Omega 3 yağı ve zengin bakırı da yapısında bulunduran ceviz, cilt için de yararlıdır. Her gün 2-3 ceviz tüketimi, cildin elastikliğini arttırır ve ciltteki hücrelerin canlı kalmalarına yardımcı olur.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 16 Ağustos 2022
Yayınlanma Tarihi: 23 Ekim 2017