Bitter çikolata, diğer çikolatalar gibi kakao ağacının çekirdeklerinden üretilir. Sütlü çikolatalara göre daha yüksek oranda kakao içeren bitter çikolata acı bir tada sahiptir. Bitter çikolata mineraller ve koruyucu bitki bileşikleri açısından zengin bir yapıya sahiptir. Bu nedenle kalp hastalığı risk faktörlerini iyileştirmek ve sindirim sağlığını desteklemek gibi sağlığa çeşitli faydaları vardır. Bunun yanında ruh haline iyi gelerek cildi zararlı güneş ışınlarına karşı korur.
Bitter Çikolata Nedir?
Bitter çikolata, yüksek kakao yüzdesine sahip diğer çikolatalara göre daha az tatlı ve acı tadı bulunan çikolata türüdür. Yüksek kakao yüzdesinden dolayı bitter çikolatanın sağlık açısından faydaları bulunur. Aynı zamanda bitter çikolata antioksidanlar açısından da zengin bir besindir. Bunun yanında bitter çikolata, kan basıncını düşürmeye yarayan, kolesterol seviyesinin düzelmesine yardımcı olan maddeler içerir. Çikolatanın bitter olarak kabul edilmesi için en az %50 kakao yağı içermesi gerekir.
Bitter Çikolata Besin Değeri
Bitter çikolatanın temel maddesi olan kakao sağlık açısından faydalı bir kimyasal olan flavanoller içerir. Bu flavanollerin, vücutta bulunan serbest radikalleri yok edici özelliği bulunur.
Çikolatanın çeşitleri arasında yer alan yüzde 70-85 aralığında kakao içeren katı 101 gramlık (g) bir bitter çikolata besin değerleri şu şekilde sıralanabilir:
- Kalori: 604
- Protein: 7.87 gr
- Yağ: 43.06 gr
- Karbonhidrat: 46.36 gr
- Diyet lifi: 11.00 gr
- Şeker: 24.23 gr
- Demir: 12.02 miligram (mg)
- Magnezyum: 230.00 mg
- Çinko: 3.34 mg
Bitter çikolatanın diğer çikolata çeşitlerinden farkı nedir?
Bitter çikolatanın diğer çikolatalardan farklı olmasının sebebi üretim süreci ile ilgilidir. Üretim aşamasında kullanılan ve katılan malzemeler aynı olsa da miktar bakımından değişiklik gösterebilir. Bitter çikolata, yüzde 30-85 arasında değişen kakao içeriğine sahiptir. Bu durum bitter, sütlü ve beyaz çikolata ayrımını oluşturur.
Bitter Çikolata Faydaları Nelerdir?
Bitter çikolata, flavanol, çinko, antosiyanin ve amino asitler açısından zengindir. Bitter çikolata kan basıncını düşürür, kalp hastalığı riskini düşürmeye yardımcı antioksidanlar içerir, beyne giden kan akışını artırır, endorfin salınımını uyararak beyin fonksiyonunu ve ruh halini iyileştirir, hücre hasarını önler ve inflamasyonu azaltır.
Bitter çikolatanın faydaları şu şekilde açıklanabilir:
- Kalp hastalıklarını önler
- Tansiyonu düşürmede etkilidir
- Bağırsak mikrobiyomuna iyi gelir
- Beyin fonksiyonlarını geliştirir
- Bağışıklık sistemini güçlendirir, hücre hasarına karşı direnç sağlar
- Depresyonu tedavi eder
- Cildi güneşten korur
- Kilo kaybına yardımcı olur
- Güçlü bir antioksidan kaynağıdır
- Anti-inflamatuar etki sağlar
Güçlü bir antioksidan kaynağıdır
Bitter çikolata, antioksidan görevi gören organik bileşikler içeren bir yapıya sahiptir. Bunun yanında polifenoller, flavanoller ve kateşinler de yer alır. Antioksidanlar vücutta serbest radikalleri nötralize eder ve oksidatif stresi önlemede etkilidir. Oksidatif stres önlenmediği durumda kalp hastalığı, diyabet, kanser ve Alzheimer gibi hastalıklar görülebilir.
Anti-inflamatuar etki sağlar
Enflamasyon, vücutta mikrop ya da diğer zararlı görüldüğü durumda doğal bağışıklık tepkisinin bir parçası olarak görülür. Kronik inflamasyon, hücrelere zarar vererek çeşitli sağlık sorunlara sebep olabilir. Bitter çikolata ise vücutta iltihaplanmanın azalmasını sağlayan anti-inflamatuar özellikler içerir.
Kalp hastalıklarını önler
Dünya çapında en çok görülen hastalıklar arasında kardiyovasküler yer alır. Bu hastalığın temelinde yüksek kolesterol ve kan basıncı bulunur. Bunun yanında flavonoidler açısından zengin besinler bu hastalıkları önlemede etkili olur. Benzer şekilde bitter çikolata içerisinde yer alan kakao da kardiyovasküler hastalıkların riskini azaltarak sağlığa katkılarda bulunur.
Tansiyonu düşürmede etkilidir
Özellikle yüzde 50-70 kakao içeriği bulunan bir bitter çikolata tansiyonu düşürmede etkili olabilmektedir. Flavonoidler, nitrik oksit üretimi için kalbin içerisinde yer alan ince zar, vasküler kasılma ve gevşemeyi yönetmekten sorumlu kan damarlarını uyarmaya yardımcı olur. Bu noktada nitrik oksit kan damarlarının genişlemesini sağlayarak kan basıncını düşürür.
Hücre hasarına karşı dirençlilik sağlar
Antioksidan kaynağı olan bitter çikolata, serbest radikallere karşı doku hasarını önlemede etkilidir. Serbest radikaller, stresin olduğu zamanlarda daha çok kan pompalamak için vücudun oluşturduğu moleküler türler olarak bilinir. Antioksidan içeren besinler serbest radikallerin etkisini önleyerek, hücre hasarını korumaya yardımcı olur. Aynı zamanda Alzheimer hastalıklarının tedavisinde de etkilidir.
Depresyonu tedavi eder
Bitter çikolata içerisinde yer alan flavonoid adı verilen maddelerin ruh sağlığını iyileştirdiği bilinir. Bunun yanında vücuda enerji de veren bitter çikolata, dopamini de tetikler. Gün içerisinde 24 gram ve daha az çikolata tüketmek kişilerin depresyona girme riskini azaltır.
Cildi güneşten korur
Bitter çikolata, içeriğindeki flavanoller sayesinde güneş hasarına karşı koruma sağlayarak cilde gelen kan akışını iyileştirir. Bunun yanında cilt yoğunluğunu ve nemini artırır. Bu nedenle birçok güneş kremi içerisinde kakao yağı bulunabilir.
Kilo kaybına yardımcı olur
Doğru ve ölçülü miktarda tüketilen bitter çikolata, kilo verme sürecinde etkili olur. Metabolizmanın çalışmasını ve kalori yakımının hızlı bir şekilde işlemesini sağlayan doymamış yağ asitlerine sahiptir. Aynı zamanda yemek yemeden 20 dakika önce tüketilen bitter çikolata iştahı azaltır. Bitter çikolatayı günlük beslenmenize dahil ettiğinizde şu etkileri ortaya çıkar:
- Metabolizmanın hızlanmasını sağlar
- Egzersizi destekler
- İnsülin artışını önler
- Mutluluk verir
Bitter Çikolatanın Yan Etkileri Nelerdir?
Yüzde 70 kakao içeren bitter çikolata, 25 mg kafein sağlar. Aşırı miktarda bitter çikolata tüketimi durumunda kafein vücuda etki ederek kalp atışlarının hızlanmasına, mide bulantısına ve uykusuzluğu neden olur.
Bunların yanında bitter çikolatanın neden olabileceği yan etkiler şöyle sıralanabilir:
- Hamilelik döneminde aşırı miktarda çikolata tüketmek bebek için sağlıklı olmayabilir. Kafein içerdiğinden erken doğum ya da düşük doğum gibi sorunlara sebep olabilir. Bu yüzden tüketim miktarına dikkat etmek gerekmektedir.
- Emziren annelerin de bitter çikolata tüketirken dikkat etmeleri gerekir. Bitter çikolatadaki kafein anneden bebeğe geçerek, bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa neden olabilir.
- Bitter çikolata tüketimini dengeleyememek kanın pıhtılaşma sürecini yavaşlatarak risklere yol açabilir. Bu durum kanama bozukluğu olan kişiler için tehlike olabilmektedir.
- Bitter çikolatada içerisinde bulunan kakao, fazla miktarda tüketilirse nabzı artırarak kan basıncını yükseltebilir.
Bitter Çikolata Hakkında Sık Sorulan Sorular
Bitter çikolata kaç kalori?
Bitter çikolata, yüzde 50 oranında yoğun kakao içeren yapıya sahiptir. Ortalama 100 gram bir çikolatanın 529 kalorisi vardır.
Bitter çikolata kilo aldırır mı?
Bitter çikolata doğru oranlarda tüketildiğinde diyete katkı sağlar. Kakao oranı diğer çikolata çeşitlerine oranla daha yüksek olduğundan kilo aldırmadan tüketilebilir.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 30 Temmuz 2024
Yayınlanma Tarihi: 25 Nisan 2024