Zeytin, Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde yetişen, Avrupa zeytini anlamına gelen Olea europaea zeytin ağacının sert çekirdekli bir meyvesidir. Zeytingiller familyasına aittir ve hem siyah hem de yeşil olarak yaygın bir şekilde tüketilir. Zeytin formu dışında yağı elde edilerek zeytinyağı olarak da tüketilir. Zeytinin en önemli sağlık faydaları ise kalp sağlığını destekleyen tekli doymamış yağlar ve aynı zamanda flavonoid adı verilen antioksidanlar içermesidir.
Zeytinin Besin Değeri Nedir?
Besin değeri yüksek bir meyve olan zeytin, tekli doymamış yağ içermesiyle öne çıkar ve bu sayede kalp sağlığını destekler.
Özellikle 100 gram zeytinin besin değeri şu şekildedir:
- Kalori: 115
- Protein: 0,8 gram
- Karbonhidrat: 6 gram
- Şeker: 0
- Lif: 1,6 gram
- Yağ: 10,9 gram
- Doymuş yağ oranı: 2,3 gram
- Tekli doymamış yağ oranı: 7,7 gram
- Çoklu doymamış yağ oranı: 0.6 gram
Bunlarla birlikte zeytinin içinde A vitamini, E vitamini, demir, bakır ve kalsiyum da bulunur.
Zeytin Kaç Kalori?
100 gram zeytin 115 kaloriye denk gelir. Besin değeri açısından zengin ve güçlü bir meyve olan zeytinin kalori itibarıyla aşırı tüketilmemesi de önerilir.
Zeytinin Faydaları Nelerdir?
E vitamini ve tekli doymamış yağ içeren zeytin, kalp hastalıkları riskini azaltır, antikanser etki gösterebilir, ayrıca flavonoid adı verilen antioksidan içeren zeytin vücuttaki kronik inflamasyonu azaltır, şeker düzenlemesi yaparak diyabetin önlenmesine yardımcı olur.
Zeytinin vücuda sağladığı faydalar şu şekildedir:
- Vücuttaki kronik inflamasyonu azaltır
- Zeytin kemik kaybını önlemeye yardım eder
- Ülser ve gastrit gibi mide hastalıklarının gelişmesini önler
- Doyurucu özelliği vardır
- Bilişsel hastalıkların tedavisine katkı sağlayabilir
- Saç ve cilt sağlığını iyileştirir
- Göz sağlığını korur
- Vücudun enerjisini artırabilir
- Güçlü bir E vitamini kaynağıdır
- Kalp hastalıkları riskini azaltır
- Antikanser etkisi söz konusu olabilir
- Zeytin antioksidan bakımından zengindir
Güçlü bir E vitamini kaynağıdır
Zeytin, kalp hastalıkları riskini azaltabilen, kolon kanserine karşı koruyuculuk sağlayabilen, cilt sağlığını iyileştirebilen ve bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği olan E vitamini bakımından güçlü bir besin kaynağıdır.
Kalp hastalıkları riskini azaltır
Zeytindeki tekli doymamış yağ içeriği kalp sağlığıyla bağlantılıdır. Tekli doymamış yağ asidi kolesterol ve kan basıncını düşürme konusunda etkilidir. Bu doğrultuda düzenli olarak zeytin tüketerek olası kalp hastalıklarına karşı koruma kalkanı oluşturmuş olursunuz.
Antikanser etkisi söz konusu olabilir
Başta flavonoid olmak üzere güçlü antioksidan özellikler içeren zeytinin antikanser etkisinin söz konusu olduğu değerlendirilir. Antioksidanla birlikte E vitamininin de kansere karşı koruyuculuk sağlayabileceği öngörülür.
Zeytin antioksidan bakımından zengindir
Flavonoid, oleuropein, hidroksitirosol, oleanolik asit ve tirozol olmak üzere birçok antioksidanı bünyesinde barındıran zeytin bu sayede vücuda birçok fayda sağlar. Bu faydaların başında kronik inflamasyonu azaltması, kalp hastalıkları riskini düşürmesi ve bağışıklığı güçlendirmesi gelir.
Vücuttaki kronik inflamasyonu azaltır
Zeytinin vücuttaki kronik inflamasyonu azaltması özelliği, içerdiği antioksidan kaynağından gelir. Zeytin tükenerek antioksidan takviyesi almış olur ve kronik inflamasyona karşı dirençli hale gelirsiniz.
Zeytin kemik kaybını önlemeye yardım eder
Vitamin ve mineral zengini olan zeytinin bu sayede kemik kaybını önleme ve kemik gelişimini sağlama konusunda etkili olduğu kabul edilir.
Ülser ve gastritin gelişmesini önler
Mide asidini azaltma özelliği bulunan zeytinin sağladığını faydalar arasında ülser ve gastriti önlemesi de yer alır.
Doyurucu özelliği vardır
Çok fazla sağlıklı yağ formu içeren zeytin aynı zamanda doyurucu bir atıştırmalıktır. Bunun nedeni ise, yağın sindirilmesinin daha uzun sürmesi ve kişinin kendisini tok hissetmenize yardımcı olmasıdır.
Bilişsel hastalıkların tedavisine katkı sağlayabilir
Zeytin ve zeytinyağında yer alan oleocanthalın alzheimer hastalığı ve beyinle ilgili birtakım hastalıkların riskinin azalmasıyla da bağlantılı olduğu yönünde çalışmalar söz konusudur.
Saç ve cilt sağlığını iyileştirir
A ve E vitamini içeren zeytinin saç ve cilt üzerinde de etkisi vardır. Özellikle E vitamini, saç ve cilt sağlığını iyileştirme noktasında fayda sağlar. Bu da zeytinin önemini bir kez daha ortaya koyar.
Göz sağlığını korur
A vitaminin göz sağlığı üzerindeki etkileri herkes tarafından bilinir. Zeytin de A vitamini içeren bir besindir ve düzenli tüketildiğinde göz sağlığını korur.
Vücudun enerjisini artırabilir
Demir içeren zeytin, vücudun kırmızı kan üretimi ihtiyacını destek olarak vücut enerjisini artırıcı bir etki yapar.
Siyah zeytinin faydaları nelerdir?
Siyah zeytin, kırmızı kan hücrelerinin üretimine destek olarak bu kan hücrelerinin dokulara oksijen taşıması için önemli olan iyi bir demir kaynağıdır. Antioksidan zengini olan zeytin aynı zamanda da besleyici ve doyurucu bir besindir. Kansere karşı önleyici olduğu da düşünülür.
Yeşil zeytinin faydaları nelerdir?
Antioksidan ve tekli doymamış yağlar bakımından güçlü bir besin olan yeşil zeytin bu sayede kalp hastalıkları riskini azaltır, osteoporoza karşı koruma sağlar ve antikanser etkisi söz konusudur. Siyah zeytin de olduğu gibi yeşil zeytinin de doyurucu etkisi vardır.
Yeşil zeytin ayrıca cildi yumuşatmaya ve tahrişi azaltmaya yardımcı olabilecek bir bitki bileşiği olan polifenoller içerir.
Zeytinin Faydaları Hakkında Sık Sorulan Sorular
Zeytin çekirdeğinin faydaları nelerdir?
Zeytin çekirdeği başta reflü, ülser ve gastrit gibi mide hastalıklarının önüne geçerek mideyi rahatlatmasıyla birlikte sindirimi iyileştirir. Güçlü antioksidan özellikler barındıran zeytin çekirdeğinin antikanser etkisi olduğu da değerlendirilir.
Zeytin meyve mi sebze mi?
Meyve mi sebze mi olduğu karıştırılan besinlerden biri olan zeytin aslında zeytin ağacından elde edilen sert çekirdekli bir meyvedir.
Zeytin nerede yetişir?
Zeytin ülkemizde genellikle Ege, Marmara ve Akdeniz bölgesinde yetişir.
Zeytin hangi hastalıklara iyi gelir?
Gastrit, ülser, kalp hastalıkları, cilt hastalıkları ve kanser gibi hastalıklara iyi gelen zeytinin saç ve cilt sağlığı açısından da faydaları vardır. Ayrıca zeytin vücudun demir ihtiyacına da katkı sağlar.
Günde kaç zeytin tüketilmelidir?
Günde 1 avuç zeytin tüketmek, zeytinin potansiyel faydalarını elde etmek açısından önemlidir.
Zeytinin zararları var mı?
Zeytin, tuz ve yağ miktarı fazla bir besin olduğu için yüksek tansiyon ve kolesterol hastaları için potansiyel bir risk taşıyabilir. Bu hastaların zeytin tüketimini doktor kontrolünde yapmaları gerekir.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Yayınlanma Tarihi: 2 Mayıs 2024