Yer fıstığı, vitamini mineral, protein ve antioksidanlar açısından zengin bir kuruyemiştir. İçeriğindeki bu bileşenler sayesinde kişinin tok hissetmesini sağlar ve kalp hastalıklarına karşı korunmaya yardımcı olur. Bunların yanında kan şekerini seviyelerinin kontrolünü sağlayan bir kaynaktır. Yer fıstığı kavrulmuş, tuzlanmış, çikolata kaplı ve fıstık ezmesi gibi birçok biçimde tüketilebilen bir besindir. Birçok kişi yer fıstığının besin açısından badem, ceviz veya kaju gibi kuruyemişler kadar değerli olmadığına inansa da besleyici gıda olarak kabul edilir.
Yer Fıstığının Besin Değeri
Yer fıstığı içeriğinde lif, protein ve yap barındıran içerisindeki yağın iyi yağ olarak bilindiği bir besindir. Bu iyi yağlar kolesterol seviyesinin düşmesine yardımcı olarak vücut sağlığı için iyi bir kaynak görevi görür.
Yer fıstığı içerisinde yer alan besin değerleri şöyle sıralanabilir:
Ortalama bir avuç yer fıstığı porsiyonu şunları içerir:
- Kalori: 207
- Protein: 9 gram
- Yağ: 18 gram
- Karbonhidrat: 6 gram
- Protein: 9 gram
- Lif: 3 gram
- Şeker: 1 gram
Yer Fıstığının Faydaları Nelerdir?
Yer fıstığı, lif, protein ve sağlıklı doymamış yağ asidi kaynağıdır. Yer fıstığı kolesterolü düşürerek kalp sağlığını destekler ve kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olur. Magnezyum, fosfor ve kolajen içeriği kas gelişimini destekler. Yer fıstığı, tip 2 diyabet gelişmesini önler, iltihaplanmayı azaltır. Lif içeriği sayesinde sindirimi destekler ve kilo vermeye yardımcı olur.
Yer fıstığının faydaları şunlardır:
- Kalp hastalıkları riskini azaltır
- Safra taşı oluşumunu önleyebilir
- Kilo kontrolüne yardımcı olur
- Hamilelikte ihtiyaç duyulan biyotin açısından zengindir
- Kalp, kas ve sinir sistemi işlevi için gerekli tiamin içerir
- Yer fıstığı iyi bir protein kaynağıdır
- İçerisindeki kolajen sayesinde beyin gelişimini destekler, cilde iyi gelir
- Kanser riskinin azalmasına yardımcı olur
Kalp sağlığını destekler
Kolesterol seviyesini düşüren tekli doymamış yağlar, protein ve lif bakımından da zengin olan yer fıstığı, kalp hastalığına yakalanma olasılığını azalmasına yardımcı olur. Atardamarların iç yüzeyini güvende tutar ve kanda pıhtı oluşumunu önler.
Safta taşını önler
Yer fıstığı ile ilgili yapılan çalışmalarda düzenli yer fıstığı tüketiminin hem erkeklerde hem de kadınlarda safra taşı riskini azaltabildiğini göstermektedir. Bunun nedeninin ise safra taşlarının büyük ölçüde kolesterole bağlı oluştuğu ve yer fıstığının kolesterol düşürücü etkisi olduğu varsayılmaktadır.
Yer fıstığı iyi bir protein kaynağıdır
Yer fıstığı, protein içeriği sayesinde vücutta kas kütlesi oluşumuna destek olur. Böylelikle kas büyümesini artırmasının yanında kemik sağlığına da iyi gelir. Özellikle ezme olarak tüketilen yer fıstığı genellikle egzersiz öncesi ve sonrasındaki atıştırmalık olarak görülür. İyi protein kaynağı aynı zamanda yara iyileşmesini hızlandırmaya da yardımcı olur.
Lifli yapısı sayesinde kilo kaybını destekler
Doğru oranda yer fıstığı tüketmek kişinin kilo kaybını destekler. Özellikle içerisindeki doymamış yağlar, aşırı yemek yemeyi önlemeye yardımcı olur. Yer fıstığı içerisindeki protein, açlık hormonu olan ghrelin seviyesini azaltarak kişinin tok hissetmesini sağlar.
İçerisindeki kolajen sayesinde beyin gelişimini destekler, cilde iyi gelir
Yer fıstığı içerisindeki resveratrol vücutta kolajen oluşumunu destekler ve bilişsel yeteneklerinin gelişmesine yardımcı olur. Bunun yanında polifenoller ise ruh haline iyi gelerek psikiyatrik ve bilişsel bozuklukların önüne geçer.
Kanser riskinin azalmasına yardımcı olur
Yer fıstığı yemek antioksidan etkisi sayesinde kanser riskini azaltır. Ayrıca yer fıstığı protein ve E vitamini içerdiğinden büyüyen kansere kan akışını kesmeye yardımcı olur.
Yer Fıstığı Nasıl Kullanılır?
Yer fıstığı, çiğ, beyazlatılmış, kavrulmuş, haşlanmış, kızartılmış, toz haline getirilmiş veya fıstık ezmesi haline getirilmiş olarak tüketilebilir. Kabuklarıyla tüketildiğinde besin açısından oldukça faydalıdır.
Yer fıstığını tüketmenin yolları şöyle sıralanabilir:
- Yer fıstığını kurabiye ya da tatlılara ekleyin
- Fıstık ezmeli yapısıyla bir içecek yapın
- Humus içerisine fıstık ezmesini ekleyin
- Yoğurdun üstüne fıstık ekleyin
- Yer fıstığını salatalarda kullanın
- Tavada kızarttıktan sonra erişte ya da makarnaya ekleyin
Yer Fıstığı Zararları Nelerdir?
Yer fıstığı, içerisinde yer alan proteinler, yer fıstığı alerjisine neden olabilir. Bunun yanında yer fıstığının kalorisi yüksek olduğundan, dengeli beslenmenin bir parçası olarak onları ölçülü bir şekilde tüketmek gerekir. Aksi halde çok fazla tüketmek kilo almaya neden olabilir. Kavrulmuş, tuzlanmış yer fıstığı, yüksek sodyum içeriği nedeniyle çiğ yer fıstığına göre daha az sağlıklı olarak kabul edilir. Genel sağlığa katkılarına rağmen, yer fıstığı vücuttaki mineral emilimini engelleyen bir yapısı vardır. Bu da yer fıstığı içerisindeki fitik asitten dolayı ortaya çıkar.
Yer Fıstığının Faydaları Hakkında Sık Sorulan Sorular
Yer fıstığı günde ne kadar tüketilmeli?
Yer fıstığı, ezme, kuruyemiş gibi farklı şekillerde tüketilen bir yapıya sahiptir. Kuruyemiş olarak tüketildiğinde günde bir avuç olarak tüketilmesi önerilir. Bunun yanından aşırıya kaçılmaması sağlık açısından önemlidir.
Yer fıstığı bağırsakları çalıştırır mı?
Yer fıstığı içerisinde yer alan lif sayesinde bağırsakların düzenli çalışmasına katkıda bulunur. Böylelikle kilo vermeye de yardımcı olarak kişinin sağlığına katkı sağlar.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 20 Kasım 2024
Yayınlanma Tarihi: 8 Mayıs 2024