Yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte yaz meyvelerinin tüketimine yönelik heyecan da yavaş yavaş başladı. Başta çilek, erik, kiraz, karpuz ve şeftali olmak üzere lezzetinin yanında sağlık açısından faydalar sunan birçok yaz meyvesi söz konusudur. Mevsiminde taze bir şekilde tüketilen yaz meyvelerinin besleyiciliğiyle birlikte vitamin ve mineraller açısından da önemli besin kaynakları olduğu bilinir.
Yaz Meyveleri Nedir?
Yaz aylarında hasat edilen meyveler, karpuz, çilek, erik, kiraz, kavun, şeftali, nektarin, üzüm, kayısı, mango, vişne, ahududu, yaban mersini, böğürtlen ve incirdir. Vitamin ve mineral deposu olan yaz meyveleri bağışıklık sistemini de güçlü tutar.
Yaz Meyveleri Nelerdir?
Yaz meyveleri listesi şu şekildedir:
Taze ve çiğ olarak tüketilebilen yaz meyvelerinin ayrıca farklı tüketim formları da mevcuttur. İlgili meyveler kurutulmuş biçimde tüketilmesinin yanı sıra salatalara, soslara, tatlılara, smoothie'lere de eklenerek lezzet katar. Yaz meyvelerini suyunu sıkarak da tüketmek mümkündür.
Çilek
C vitamini açısından zengin bir meyve olan çilek, hastalıklara karşı vücudun ilk savunma hatlarından biri olarak çalışan antioksidanlar açısından zengindir ve bağışıklık sistemini güçlendirici etki yapar. Bu yüzden mevsiminde taze çilek tüketmek oldukça önemlidir.
Erik
Yeşil veya kırmızı erik, yaz mevsiminin öne çıkan meyveleri arasındadır. Güçlü bir antioksidan ve lif kaynağı olan erik aynı zamanda kanın normal şekilde pıhtılaşmasını sağlar ve kan damarlarının oluşumunu destekler.
Kiraz
Kan şekerini ve kan basıncını düşürerek sağlıklı bir kilo kontrolü yapmaya destek olan kiraz, uyku uyanıklık döngüsünü sağlayan melatonin üretimine de destek olur. Düşük kalorili bir meyve olan yüksek vitamin ve su içeriğine de sahiptir.
Kavun
Bağışıklık sistemini güçlendirme noktasında faydalı bir meyve olan kavun, damar tıkanıklığını önleme konusunda faydalıdır ve aynı zamanda idrar söktürücü özelliği söz konusudur.
Karpuz
Sıcak yaz günlerinde vücudun su ihtiyacını karşılayan ve favori yaz meyvelerinden olan karpuz, kan basıncını düşürerek kalp hastalıkları riskini düşürür.
Şeftali
Yazın sık tüketilen meyvelerden biri olan şeftali, A ve C vitamini bakımından zengin bir kaynaktır. Potasyum da barındıran şeftali, vücuttaki inflamasyonu azaltma konusunda da etkilidir.
Nektarin
Genetik olarak şeftaliyle aynı yapıya sahip olan nektarin şeftalinin aksine tüysüz ve daha pürüzsüzdür. Antioksidan içeren meyveler arasında yer alan nektarin aynı zamanda potasyum, demir, fosfor içerir.
Armut
Yaz meyvelerinin bir diğeri olan armut, lif bakımından zengin olmasından bağırsak sağlığını iyileştirmesi ve hazmı kolaylaştırmasıyla öne çıkar.
Üzüm
Güçlü bir antioksidan olan sarı veya siyah üzümün başlıca faydalarından biri hazımsızlığı gidermesi ve vücudun su ihtiyacını karşılamasıdır.
Kayısı
Rengi, tadı ve reçeliyle ön plana çıkan kayısı, lif bakımından zengindir ve A vitamini, C vitamini, E vitamini, K vitamini ve potasyumla birlikte protein de içerir.
Mango
Şeftali ve ananas karışımı tropik bir meyve olan mango, başta A, B6, C ve E vitamini başta olmak üzere birçok vitamin ve minerali içinde barındırır.
Vişne
Antioksidan başlığıyla bağışıklık sistemini güçlendiren bir meyve olan vişne, kas ağrılarını azaltmakla birlikte uyumayı kolaylaştıran bir meyvedir ve özellikle ekşi tadıyla öne çıkar.
İncir
Birçok yaz meyvesinde olduğu gibi bağışıklığı güçlendiren meyveler kategorisine giren incir sindirim sisteminin düzgün çalışmasına yardım eder.
Ahududu
Koyu kırmızı rengiyle öne çıkan ahududu, kalp sağlığını desteklemesi ve metabolizmayı hızlandırmasının yanı sıra vücuttaki inflamasyonu azaltmasıyla bilinir.
Yaz Meyvelerinin Faydaları Nelerdir?
Kış meyvelerinde olduğu gibi yaz meyvelerinin de sağlık açısından birçok faydası bulunur. Başta çilek, erik, kiraz, kavun, karpuz, şeftali, nektarin, kayısı ve üzüm gibi meyveler lezzetinin yanında besleyici olma özellikleriyle öne çıkar ve bağışıklık dostudur. Vitamin ve mineral deposu olan yaz meyveleri sıcak yaz günlerinde vücudun su kaybını da önler.
Yaz Meyveleri Ne Kadar Tüketilmelidir?
Kış meyvelerinde olduğu gibi yaz meyveleri de bağışıklık sistemi oluşumu için güçlü kaynakların başında gelir. Yaz mevsiminde de günde en az 2 porsiyon meyve tüketimi sağlık açısından önemlidir. Özellikle sıcak yaz günlerinde vücudun su kaybı için de yaz meyvelerinin tüketimi gereklidir.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta, meyvelerin içerdiği şeker oranlarıdır. Özellikle şeker hastaları, meyve tüketirken uygun diyet listesi hazırlamalı, meyvenin dozunu aşmamalı ve bu süreci doktor kontrolünde yürütmelidir.
Yaz Meyveleri Nasıl Tüketilir?
Yaz meyveleri mevsiminde taze ve çiğ olarak tüketilmesinin yanında farklı şekillerde de kullanılabilir. Bunların başında salata ve soslara eklenmesi, meyve suyu olarak tüketilmesi, tatlıların içine dahil edilmesi, kuru meyve olarak yenmesi ve reçel elde edilmesi yer alır.
Yaz meyvelerinin kullanım şekilleri şu şekildedir:
- Yaz meyveleri salata ve soslara eklenebilir
- Meyve suyu olarak tüketilebilir
- Tatlıların içine dahil edilir
- Kuru meyve olarak yenebilir
- Lezzetli smoothie tarifleri yapılabilir
- Yaz meyvelerinden reçel elde edilebilir
Yaz Meyveleri Hakkında Sık Sorulan Sorular
Şeftali yaz meyvesi mi?
Şeftali yazın tüketilen sağlıklı meyvelerin başında gelir.
Çilek yaz meyvesi mi?
Çileğin çıkış tarihi ilkbahardır. İlkbahar mevsiminde tüketilmeye başlanan çilek yaz mevsiminin başlangıcına kadar devam eder.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 5 Haziran 2024
Yayınlanma Tarihi: 25 Mart 2024