Yükleniyor

Yaban Mersini Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

Yaban Mersini Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

Yaban mersini, fundagiller familyasına ait  mavi veya mor meyveleri olan Vaccinium bitkisinden elde edilen, küçük, yuvarlak, tatlı ama asitli tada sahip bir meyvedir. Antioksidan deposu olarak da bilinen yaban mersini demir, fosfor, kalsiyum, magnezyum, manganez ve çinko gibi birçok vitamin ve mineral içeren sağlıklı bir besindir. Yaban mersini, kalp sağlığını destekler, kalsiyum emilimini artırarak kemikleri korur ve güçlendirir. Şekeri kontrol altında tutmayı kolaylaştırır, kan basıncını dengeler, kolesterolü düşürür, bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara karşı vücudu dirençli hale getirir. Beyin sağlığı, cilt koruması ve kanseri önleme açısından potansiyel faydalara sahiptir .

İçindekiler

Yaban Mersini Ne İşe Yarar?

Yaban mersini, E, C vitaminleri, potasyum, çinko, folik asit ve demirin yanı sıra bitkisel pigmentler (polifenoller) içerir. Polifenoller, hücreleri yenileyen, iltihapla savaşan ve bağışıklık sistemini güçlendiren fitokimyasallardır. Yaban mersini doğal olarak daha az şeker içerir. Yapılan çalışmalar yaban mersininin bağışıklığı güçlendirdiğini, hafızaya iyi geldiğini, kalp hastalığı riskini azalttığını, kemik yapısını koruduğunu, kan basıncının düşürmeye ve diyabetin yönetilmesine yardım etmesi gibi yararları olduğunu ortaya koymuştur.

Yaban mersini, zengin bir antioksidan kapasitesine sahiptir. Antioksidanlar, yaşlanma, güneşe maruz kalma, çevresel toksinler ve stres ile doğal olarak oluşan oksidatif hücre hasarına karşı koruma sağlayan bileşiklerdir. Yaban mersininin “mavi” renginden sorumlu olan antosiyaninler, vücudun serbest radikalleri durdurmasına ve etkisiz hale getirmesine yardımcı olur, cildin yaşlanma sürecini yavaşlatabilir. Glisemik indeksi düşük olduğu için kan şekeri seviyesini aniden yükseltmez, lif yoğunluğu sayesinde uzun süre tok tutma özelliğine sahiptir.

Yaban Mersini Faydaları Nelerdir?

Yaban mersini antosiyaninler gibi flavonoidlerin yanı sıra önemli miktarda C, K ve E vitamini kaynağıdır. Bir su bardağı yaban mersini günlük ihtiyaç duyulan C vitaminin %20 kadarını karşılar. Kemik sağlığının korunmasında ve kanın pıhtılaşmasında etkilidir. En iyi doğal antioksidan kaynaklarından biridir. Sahip olduğu antosiyaninler vücutta, özellikle beyinde, sağlıklı bir stres toleransı yaratır, anti-inflamatuar etki gösterir.

Yaban mersini faydaları arasında kan basıncını düşürmesi, kalp sağlığını koruması, bakteri ve virüslerin yayılmasını önlemesi, hafızayı geliştirmesi, kemik oluşumuna katkıda bulunması ve bağışıklığı güçlendirmesi yer almaktadır. Yaban mersini ayrıca DNA hasarını azaltır, yaşlanmaya ve kansere karşı koruma sağlayabilir.

Yaban mersini faydaları şunlardır:

  • Kan şekeri tepkisi ve insülin duyarlılığını olumlu etkiler
  • Yaban mersini kardiyovasküler sağlığı korur
  • Hücre hasarını azaltmaya ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olur
  • Kemik mineral yoğunluğunu artırır
  • Hafıza, öğrenme ve muhakeme becerilerini geliştirir
  • Sindirim sistemi fonksiyonlarını iyileştirir
  • Göz sağlığını korur
  • Kanser gelişimini besleyen anormal hücre büyümesini azaltır

Kan şekeri tepkisi ve insülin duyarlılığını olumlu etkiler

Yaban mersini diyabet hastalarında şeker dengesinin korunmasına yardımcı olur. Yaban mersinindeki lif ve antioksidanlar daha istikrarlı bir kan şekeri tepkisini destekler. Glikoz işlenmesine, kilo kaybına ve insülin duyarlılığına yardımcı olabilir.

Yaban mersini kardiyovasküler sağlığı korur

Yaban mersinine rengini veren bir antioksidan kimyasal olan antosiyanin, LDL kolesterolü düşürmeye yardım eder. Ayrıca meyvede bulunan liflerde yine LDL kolesterolünü düşürülmesinde etkilidir. Yine yaban mersininde bulunan antosiyaninler kolesterol kaynaklı da gelişebilen aterosklerozu önleyerek kardiyovasküler sağlığı korur.

Hücre hasarını azaltmaya ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olur

Yaban mersini, hücre hasarını azaltmaya ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olan flavonoidler, C vitamini, A vitamini, potasyum, diyet lifi ve manganez açısından oldukça zengindir. Ayrıca içrdiği antosiyaninler vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olur.

Kemik mineral yoğunluğunu artırır

Yaban mersinleri polifenol ve K vitamini içerir. Polifenoller yii bilinen anti-inflamatuarlardır. Kemik sağlığını iyileştirmesi yanı sıra osteoartrit semptomlarını iyileştirebilir.

Hafıza, öğrenme ve muhakeme becerilerini geliştirir

Yaban mersini bilişsel işlev veya bunama riskini azalttığı gözlenen yüksek düzeyde mikro besin ve antioksidanlar içermektedir. Ayrıca yaban mersininde bulunan flavonoid adı verilen bileşikler hafızayı, öğrenmeyi ve muhakeme becerileri, karar verme, sözel anlama ve sayısal yetenekler de dahil olmak üzere bilişsel işlevleri pozitif yönde etkiler.

Sindirim sistemi fonksiyonlarını iyileştirir

Yaban mersini kabızlığı önlemeye ve sindirim sistemi fonksiyonlarını iyileştirmeye yardımcı olan lif kaynağıdır. Ayrıca iltihap giderici özelliği olan ve bağırsak mikrobiyotasını değiştirebilen antosiyaninler açısından zengindir.

Göz sağlığını korur

Yaban mersini optik sinire zarar veren bir hastalık türü olan gööz tansiyonu yani glokomun tedavisine yardımcı olur. Yüksek antioksidan içeriği, retinitis pigmentosa ve maküler dejenerasyon gibi görme kaybı durumlarını yavaşlatmada etkilidir.

Kanser gelişimini besleyen anormal hücre büyümesini azaltır

Yaban mersini kanserle savaşan maddeler olan antosiyanozitler ve resveratrol içerir. Antosiyanozitler, serbest radikallerin potansiyel hasarlarını önleme, anormal hücre çoğalması ve iltihabının azaltılması gibi bir dizi antikanser özelliğe sahiptir. Yine resveratrol de güçlü bir antioksidan olup, iltihap önleyici ve kemoterapötik özellikler gösterir.

Yaban Mersini Nasıl Tüketilmelidir?

Yaban mersini çok yönlü bir meyvedir ve taze, kuru ya da dondurulmuş olarak yenebilir. Yaban mersini meyve olarak tek başına tüketilebileceği gibi yoğurt, yulaf ezmesi, krep, waffle kek, turta, reçel dondurma ve smoothielere eklenebilir. Taze veya kuru yaban mersini salatalara da eklenebilir. Meyve çayı olarak da tüketilebilir.

Yaban Mersini ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Yaban mersini yemek fayda sağlar mı?

Yaban mersini antosiyanin adı verilen önemli bir antioksidan kaynağdıır. Sahip olduğu vitamin, mineral ve antioksidanlar ile yaban mersini kalp hastalığı ve kansere karşı koruma sağlamaya yardımcı olur, kan basıncını düzenleyerek sağlıklı seviyede kalmasına yardım eder ve ruh halini iyileştirir.

Yaban mersini kaç kaloridir?

Yaban mersininin 100 gramı sadece 42 kilokaloridir.

Yaban mersini nerede yetişir?

Fundagiller familyasına ait yaban mersininin ana vatanı Kuzey Amerika’dır. Türkiye'de ise en çok Giresun, Sürmene, Rize, Erzurum, Trabzon ve Uludağ'da yetişmektedir. Doğada kendliğinden yetişen yaban mersininin vitamin ve mineral içerikleri daha yüksek olmaktadır.

Yaban mersini ne kadar tüketilmeli?

Yaban mersini ne kadar sağlıklı olursa olsun, çok fazla tüketilmemelidir. Günde 75–100 gr yaban mersini tavsiye edilir. Taze yaban mersini fazla tüketilirse müshil etkisi olabilir. Yaban mersininin salisilik asit içerdiği de belirtilmelidir. Bu madde aspirinde de bulunur ve kan sulandırıcı etkisi vardır.

Hamileler yaban mersini tüketebilir mi?      

Yaban mersini C vitamini, antioksidanlar, lif, potasyum ve folat bakımından zengin bir içeriğe sahiptir. Hamileler günlük tüketilmesi gereken miktarı geçmemek şartıyla yaban mersini tüketebilir.

Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Güncelleme Tarihi : 27 Mart 2025

Yayınlanma Tarihi: 15 Mart 2024

Bu Konuda Uzman Doktorlar

İletişim Formu

Detaylı bilgi için iletişime geçin.

* Bu alan gereklidir.
Sosyal Medya Hesaplarımız
Canlı Destek Kolay Randevu Al