Uskumrugiller familyasının orkinos cinsine mensup olan ton balığı, dünyaca sık tüketilen bir balık türüdür. Konserve olarak tüketilen bu besin kaynağında A, B6 ve D vitamini yüksek oranda bulunur. Başta proteinden zengin olan ton balığı içerdiği vitaminler sayesinde bilişsel sisteme iyi gelir. Bununla birlikte tansiyon, bağışıklık ve göz sağlığı için de faydalı bir balık türü olarak kabul edilir. Yalnız bu gıda bir balık türü olduğu için yüksek oranda yağ içerir ve bazı kişilerin dikkat ederek tüketmesi gerekir. Farklı biçimlerde tüketilebilen ton balığını belirli aralıklarla yemek uygun bir beslenme alışkanlığıdır.
Ton Balığı Besin Değeri
Ton balığı besin değeri bakımından faydalı ve etkili bir balık türü olarak karşımıza çıkar. Konserve halinde sunulan bu gıda çeşitli vitamin, mineral, antioksidanlar içerir. 100 gram ton balığı kalori kcal değerinden 129’dur.
Ton balığının faydaları ile bağlantılı olan besin değerleri şu şekildedir:
- Toplam yağ: 0,6 g
- Kolesterol: 47 mg
- Sodyum: 54 mg
- Potasyum: 527 mg
- Protein: 29 g
- A vitamini: 65 IU
- B6 vitamini: 1 mg
- Magnezyum: 42 mg
- Kalsiyum: 4 mg
- D vitamini: 82 IU
- Demir: 0,9 mg
Ton Balığında Bulunan Vitaminler
Ton balığı özellikle D vitamini, B6 vitamini, A vitamini ve omega-3 bakımından zengin bir besindir. Bu vitaminler ton balığını sağlıklı besinler kategorisine sokar.
Ton balığında yer alan vitaminler şöyledir:
İçerdiği vitaminler sayesinde ton balığının faydaları bilinen bir gerçektir ve en çok tüketilen balık türlerindendir. Küçük kutuya konserve haline getirilen orkinos balığı besin değeri bakımından zengindir. Özellikle en iyi D vitamini kaynaklarından biri olduğu için günlük ihtiyacın yarısı kadarını karşılar. Bununla birlikte ton balığı çocukların büyüme sürecine katkı sağlamakla birlikte hastalıklara karşı da bağışıklık sistemini güçlendirici bir etki sunar.
Ton balığı B6 vitamini bakımından da zengin bir deniz ürünüdür. Buna bağlı olarak beyin gelişimi, hormonal sistem ve bağışıklık için de etkili faydaları söz konusudur. Aynı zamanda beyinde bulunan serotonin ve dopamin gibi kimyasalların üretilmesinde büyük bir paya sahiptir. Ton balığı içerdiği vitaminlerin yanı sıra farklı mineral ve antioksidanlarıyla da bilinir.
Ton balığı içerdiği A vitaminiyle de yararlı bir gıdadır. Bu yönüyle göz sağlığı başta olmak üzere cildi onarma ve güçlendirmede etkisi olan bir vitamindir. Ton balığında doğal olarak bulunan bu bileşen vücudun metabolizmasını aktif bir şekilde çalıştırır. Ayrıca karotenoid formlarıyla antioksidan olarak görev alır ve kanser hücrelerini baskılar. Ton balığı da dolaylı yoldan yaşlanmaya bağlı hastalıklara ve kanser türlerine karşı vücudu korur.
Omega-3 yağ asidi, çoğu balık çeşidinde olduğu gibi ton balığında da bol miktarda bulunur. Besin değerinden biri olan omega-3 yağ asidi sayesinde sağlıklı öğünlere dahil edilebilir. Bunun nedeni doymamış yağ sınıfında yer alması ve bunlara bağlı olarak çeşitli faydalar sunmasıdır. Özellikle de kalp ve damar sağlığını koruduğu için kalp dostu bir besin olarak nitelendirilebilir.
Ton Balığı Faydaları Nelerdir?
Ton balığı özellikle bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sunar. Bunu da omega-3 içeriği sayesinde yapar. Ayrıca ton balığı kalp ve damar sağlığına iyi gelir, göz kuruluğunu önler, iyi kolesterolü artırır, iştahı düzeltir, kan akışını iyileştirir ve beyin sağlığını destekler.
Ton balığının bilinmesi gereken en önemli faydaları aşağıdaki gibidir:
- Ton balığı bağışıklık sistemini güçlendirir
- İçerisinde EPA ve DHA omega 3 yağ asitleri barındırır
- Göz kuruluğunu önler.
- Ton balığı kalp ve damar sağlığını destekler
- İyi kolesterol (HDL) seviyelerini artırır.
- Folik asit içeriğiyle gebelik döneminde tüketilirse faydalıdır
- Duygu durum değişikliklerinin dengelenmesine yardımcı olur.
- İştah sorunlarının düzelmesine destek verir.
- Kan akışını hızlandırır ve felç riskini azaltır.
- Ton balığı protein ve potasyum bakımından zengindir ve buna bağlı olarak tansiyon sorunlarının önüne geçer
- Ton balığı aynı zamanda beyin sağlığını destekler
- Karaciğerde biriken zararlı maddelerin atılımında destekleyici bir rolü vardır.
- Cildin nem dengesini düzenler ve içerdiği omega 3 yağ asitleriyle saç foliküllerini besler.
Ton balığının faydaları düzenli tüketime bağlı olarak kısa veya uzun süreçte sağlık durumuna yansır. Lakin her besinde olduğu gibi bazı yan etkilerini de göz önünde bulundurmak gerekir. Özellikle konserve halinde tüketilen ton balığının zararlı olup olmadığı tartışılan konulardan biridir. Bu konunun dikkate alınması sağlıklı beslenme açısından önemlidir.
Konserve ton balığı faydaları ve zararları iki farklı konuyu ele alır. Ton balığı küçük balıklarla beslendiğinden cıva içerir ve ölçülü porsiyonlarda tüketilmesi uygundur. Zira her gün aşırı miktarda tüketilmesi cıva zehirlenmesine yol açabilir. Sonucunda ise koordinasyon bozuklukları, hafıza problemleri, nöbet ve titreme gibi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.
Ton Balığı Tüketirken Kimler Dikkat Etmelidir?
Ton balığı, özel besin değerleriyle faydalar zincirine sahip bir gıda öğesidir. Fakat konserve ton balığı diğer balık türlerine kıyasla daha fazla civa içerir. Bu nedenle hamile ve emziren kadınlarla birlikte diğer bireylerin de dikkatli tüketmeleri önerilir. En önemlisi de balık alerjisi olan kişilerin ton balığından kaçınmaları gerekir.
Ton balığı yağ içinde saklandığı için çok fazla tüketildiğinde yüksek kalorili olmasına neden olabilir. Dolayısıyla protein bakımından zengin olsa da aşırı miktarda yenmesi kilo alımıyla sonuçlanabilir. Aynı zamanda alerjik semptomlar geliştirebilecek küçük çocukların da ton balığını tüketirken dikkatli olmaları önemlidir.
Ton Balığı Hakkında Sık Sorulan Sorular
Ton balığı nasıl ve ne sıklıkta tüketilebilir?
Ton balığının faydaları konusu bu besinin nasıl ve ne sıklıkta tüketilebileceğini kapsar. Nitekim sağlıklı beslenmede yerini alan ton balığını uygun şekilde belirli aralıklarla yemek gerekir. Sağlıklı bireylerin haftada en fazla 2-3 kez birer porsiyonlarda tüketmesi uygundur. Diğer yandan balık türü diğerlerinden farklı olarak çoğunlukla konservede saklandığı için tüketim biçimi bakımından değişiklik gösterir.
Ton balığının önerilen tüketim şekillerine şunları örnek vermek mümkündür:
- Pek çok kişi pratik bir şekilde isteğe bağlı sebzelerle hazırlanan ton balığı salatasını yemeyi tercih eder.
- Pizza hamurunun üzerine eklenebilir veya haşlanmış makarnaya farklı lezzet katmak için içine ilave edilebilir.
- Wrap veya soğuk sandviçlerin içinde marul, avokado ve salatalık gibi yeşillik malzemelerle kullanılarak hazırlanması uygundur.
- Haşlanmış pilavın üzerine eklenerek ton balıklı pilav hazırlanabilir.
Ton balığı yemek sağlıklı mı?
Ton balığı, omega-3 zengini bir balık türüdür ve faydalı kabul edilir. Omega-3 içeriğiyle birlikte A, B6 ve D vitamin bakımından da zengin olan ton balığı bağışıklık sistemini güçlendirmekle birlikte kalp-damar sağlığını destekler, göz kuruluğunu önler ve bilişsel sağlığa da iyi gelir.
Ton balığı kaç kalori?
Yaklaşık 120 grama denk gelen 1 porsiyon ton balığının 209 kalorisi vardır.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Yayınlanma Tarihi: 13 Ağustos 2024