Tok tutan yiyecekler, tüketildikten sonra kişide uzun süreler tokluk hissini yaratır. Bunun yanında tüketilen bu yiyeceklerin içerisindeki protein ve lifler iştahın bastırılmasına yardımcı olur. Doyurucu gıdalarla hazırlanan bu yiyecekler hem vücudun enerji dengesini sağlar hem de oluşabilecek açlık krizlerinin önüne geçmeyi sağlar. Uzun süre tokluk hissi sağlayan yiyecekler arasında genellikle patates ve yumurta yer alır.
Tok Tutan Yiyecekler Nelerdir?
Sağlıklı bir yaşamın temeli oluşturmak, hem enerjiyi korumak hem de uzun süreli tokluk sağlamak için tok tutan yiyeceklerden yararlanılır. Özellikle ramazan ayında oruç tutan kişiler metabolizma ve kan şekerini dengede tutmak için tok tutan besinleri tercih ederek sahurda bu besinleri içeren yiyecekleri tüketirler.
Vücutta doygunluk hissini artırarak uzun süre boyunca kişiyi tok tutan yiyecekler şöyle sıralanabilir:
- Yulaf, kepekli ekmek gibi tam tahıllar
- Fasulye, nohut ve mercimek gibi kuru baklagiller
- Fındık ve badem gibi kuru yemişler
- Balık ve somon gibi deniz ürünleri
- Chia, keten ve kino tohumu gibi tahıllar
- Brokoli, karnabahar ve lahana gibi yeşil sebzeler
- Yumurta
- Elma, hurma ve avokado gibi meyveler
- Yoğurt, kefir ve peynir gibi süt ürünleri
Tam tahıllar
Özellikle yulaf, kepekli ekmek gibi ürünler içerisindeki yüksek lif, protein ve karbonhidratlar sayesinde sindirimin yavaşlamasına yardımcı olarak tokluk hissinin oluşmasına zemin hazırlar.
Kuru baklagiller
Mercimek, fasulye, nohut gibi kuru baklagiller, tok tutan yiyecekler arasında yer alır. Bunların içerisindeki yüksek lif ve protein kan şekerinin yavaş bir şekilde yükselmesini sağlar, böylelikle uzun süreler enerji salınımı gerçekleşir. Enerji salınımının yavaş olması acıkma hissinin gecikmesine yarar.
Fındık, ceviz ve badem gibi kuru yemişler
Badem, fındık ve ceviz gibi kuruyemişler enerji açısından yoğun, besin açısından zengin kuru yemişlerdir. Sağlıklı yağlar ve protein bakımından zengin olmaları tok tutmaya yardımcı olur.
Balık ve somon gibi deniz ürünleri
Balık ve somon gibi deniz ürünleri protein ve omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. Bu da onları tokluk hissini artırabilecek besinlerden kılar.
Chia, keten, yulaf ezmesi ve kinoa tohumları
Chia, keten ve kinoa tohumu çok fazla lif içerir, bu da sizi daha fazla tok tuttuğu anlamına gelir. Ayrıca daha fazla protein içerir.
Yeşil yapraklı sebzeler
Brokoli, karnabahar ve lahana lif açısından zengindir ve oldukça doyurucu besinlerdir. Ayrıca düşük kaloridirler.
Yumurta
Yumurta, protein açısından zengin bir besin olarak karşımıza çıkar ve uzun süreler tokluk sağlayan en bilindik besinler arasında sayılır. Böylelikle oruç dönemlerin özellikle sahurda yumurta ile yapılan ürünler tercih edilir.
Elma
Lif bakımından en zengin besinler arasında yer alan elma, uzun süreler midede kalarak tokluk hissinin oluşmasını sağlar. Bunun yanında düşük kalorili bir içeriği bulunduğundan sağlık açısından da oldukça faydalı bir besin olarak bilinir.
Yoğurt, kefir ve peynir gibi süt ürünleri
Protein açısından zengin yiyecekler yoğurt, peynir ve kefir gibi süt ürünleri tok tutmada oldukça etkilidir. Bağırsak sağlığı için de oldukça önemli bir besin kaynağı olarak yoğurt, uzun süreler kişide doygunluk hissi yaratır. Sabah saatlerinde tahıllarla beraber tüketilebilen yoğurt sağlıklı bir besin olmasından dolayı da tercih edilebilir.
Hurma
İçerisindeki doğal şeker sayesinde hurma, kan şekerinin hızlı yükselmesine engel olur. Bunun yanında lif barındırdığından oruç tutan kişilerin sıklıkla tercih ettiği sahurda tüketebileceği tokluk hissi sağlayan besinler arasında yer alır. Hurma, potasyum da içerdiğinden tatlılarda şeker yerine alternatif bir tercihtir.
Avokado
Özellikle vücudunda doygunluk hissi yaratarak zayıflamak isteyenler tercihi olan avokado, tok tutan yiyecekler arasında yer alır. İçerisindeki yağ ve su oranı sayesinde uzun süreler boyunca açlık hissinin bastırılmasını sağlar.
Ramazanda Tok Tutan Yiyecekler Nelerdir?
Yüksek lifli, protein açısından zengin ve sağlıklı yağlar barındıran peynir, domates, salatalık, yoğurt, tam tahıllı ekmekler, chia ve keten tohumu, badem, fındık ve zeytinyağı gibi gıdalar tüketmek sahurda tokluk hissi sağlayarak uzun süreli açlığa karşı dayanmayı kolaylaştırır.
Sahurda tok tutan yiyecekler şöyle sıralanabilir:
- Kuru baklagiller, tam tahıllar, sebze ve meyve gibi yüksek lif içeriğine sahip yiyecekler
- Yumurta, peynir, yoğurt gibi protein açısından zengin gıdalar
- Domates ve salatalık
- Badem ve fındık gibi kuruyemişler
- Bulgur, kinoa, chia tohumu ve kepekli ekmek gibi glisemik indeksi açısından zengin yiyecekler
Bu besinlerle hazırlanan omlet, haşlanmış yumurta, tam buğdaylı sandviç, avokadolu salata sahurda tüketildiğinde doygunluk hissinin sağlanmasına yardımcı olur. Sahurda tok tutan yiyeceklerle, gün içerisinde oruç ile beraber düşen enerjinin toparlanması amaçlanır. Bunun yanında sahurda aşırı şekerli besinler tüketmemek, abur cuburdan kaçınmak önemlidir. Aksi halde bu ürünler kişinin kan şekerinde dalgalanmalara neden olarak tokluk hissinin azalmasına neden olur.
Tok Tutan Yiyecekler Hakkında Sık Sorulan Sorular
Mideyi ne tok tutar?
Protein açısından zengin olan yumurta, peynir ve yoğurt tüketmek, sağlıklı tohumlardan yararlanmak, lifli gıdaları tercih etmek midede tokluk hissinin oluşmasını sağlar.
Tok kalmak için sahurda ne yemeli?
Gün boyu açlıkla beraber enerjinin düşmesinden kaynaklı olarak sahurda tok tutan besinlerden yararlanmak ve tüketmek önemlidir. Buğday ekmeği, omlet, ceviz ve badem gibi kuruyemişler tok kalmak için sahurda tüketilebilir.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 16 Ekim 2024
Yayınlanma Tarihi: 4 Mart 2024