200 yıl öncesine dayanan köklü bir geçmişe sahip olan, Japonya ve Çin'de sıklıkla kullanılan tofu, Türkiye'de de yaygınlaşmaya başlamıştır. İçeriğini bitkisel kaynaklardan alınan vitamin ve minerallerin oluşturduğu, vegan ve vejetaryen beslenen, hayvansal gıda tüketmeyen bireylerin tercih ettiği besin türü olan tofu, hemen her yemeğe uyum sağlayarak, farklı damak zevklerine hitap etmesi ile bilinir.
Tofu Nedir?
Soya sütünden elde edilen tofu, yağ oranı düşük, protein deposu olan ve yüksek besin değerine sahip soya peyniridir. Tofu peyniri, salatadan çorbaya kadar her yemeğin içerisine katılabilir. Sert, yumuşak ve ipeksi dokulara sahip 3 farklı tofu çeşidi vardır. Yemeğe göre tercih edilebileceği gibi, eklendiği yemeğe uyum sağladığı için her yemek ile tüketilebilir.
Tofu Besin Değerleri Nelerdir?
Tofu zengin besin değerine sahip bir gıda maddesi olarak her beslenme modelinin içerisinde yer alır. Aminoasit içeren bu ürün, tam protein içeren gıdalar arasında bulunur. Besleyiciliği yüksek bir gıda maddesidir. İçerisinde; protein, kalsiyum, selenyum, fosfor, demir, potasyum, sodyum, lif, magnezyum ile A, B ve C vitaminleri mevcuttur. Vitamin ve mineral değeri yüksek, kalori ve yağ oranı düşük bir gıda olarak güvenle tüketilebilir. Tofu, glüten içermediği gibi doymamış yağ asitleri bulundurur. Sağlıklı bir yaşam tarzının anahtarı olarak öğünlerinizde rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Tofu Protein Değeri
Tofu protein olarak oldukça zengin, besleyici ve doyurucu yapısı ile dikkat çeker. Bir porsiyon ürün 100 gram olmakla birlikte ortalama 70 kaloridir. İçerisinde yaklaşık 8.2 gram protein, 1.7 gram karbonhidrat ve 3 gram da yağ bulunur. Protein ağırlıklı beslenen bireyler için ideal bir kullanım imkânı sunar. Doyurucu ve besleyici bir gıda olan tofu, baharatlar ile lezzetli bir uyum içerisindedir. Bitkisel protein kaynağı olarak hayvansal gıda tüketmeyenlerin tercihidir.
Tofu Ne İşe Yarar?
Uzakdoğu'nun yemek kültüründe önemli bir rol oynayan tofu, bitkisel bir içeriğe sahiptir. Hem doyurucu hem de mideye zararsız olan tofu, vücudun ihtiyaç duyduğu temel amino asitleri içeren ve kalsiyum, manganez, demir ve A, B ve C vitamini dahil olmak üzere mineraller ve vitaminler açısından zengin olan bir besindir.
Güvenle tüketebileceğiniz organik tofu, baharatlar ile lezzetlendirilerek yiyeceklere eklenebilir ya da tek başına yenebilir.
Tofu Faydaları Nelerdir?
Ana maddesi soya olan tofu, antioksidan özelliği ile metabolizmayı arındırır. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları içerisinde yer alıp bitkisel protein ihtiyacınızı karşılar.
Yüksek protein seviyesi ile hayvansal ete alternatif olan tofu’nun faydaları şunlardır:
- Tofu kırmızı kan hücrelerinin çoğalmasına yardımcı olup, kansızlık sorununa iyi gelir.
- Kalp hastalığı riskini azaltır
- İçeriğindeki izoflavon sayesinde antioksidan özellikler gösterir
- Kas ve kemik gelişimine katkı sağlar
- Kan şekeri yönetimini destekler
- Kötü kolesterolü düşürmeye yardımcıdır
- Menopoz semptomlarını hafifletebilir
- Kanser hücrelerinin büyümesi ve nüksetmesini azaltmaya yardım eder
- Böbrek fonksiyonlarını arttırır
- Yaşa bağlı gelişebilen alzheimer gibi hastalıklar için bilişsel fayda sağlar
- Sindirim sisteminin dengede çalışmasını sağlayarak bağırsakları rahatlatır.
- Cilt elastikiyetini artırarak kırışıklıkların azalmasına yardımcı olur.
- Tofu kalori olarak düşük bir besin olduğu için diyet programlarında yer alıp kilo vermenize yardımcı olur.
Tofunun Zararları Var mıdır?
Tofunun zararı, yediğiniz miktara göre değişir. Aşırı tüketimde, tiroit hastalığını tetikleme ihtimali olduğu söylenir. Aynı zamanda, müshil olarak hareket edebileceği gibi ishal sorununa yol açabilir. Alerjisi olan bireylerin dikkatli bir şekilde tüketmesi önerilir.
Tofu Nasıl Yapılır?
Tofu nasıl pişirilir sorusuna yanıt olarak, birbirinden farklı yemek tarifleri örnek verilebilir. Suda öğütülüp ısıtıldıktan sonra kalsiyum ve magnezyum tuzu gibi mineraller ile pıhtılaştırılarak soya fasulyesinden yapılır. Bloklara bastırılarak küp şeklini alır. İçerisinde; limon suyu, soya fasulyesi ve su kullanılır. Evde yapabileceğiniz gibi güvenilir markaların hazır ürünlerini de satın alabilirsiniz.
Tofu Neyden Yapılır?
Vegan beslenmesinde sıklıkla kullanılan tofu, soya fasulyesinden elde edilen süt kullanılarak yapılır. Limon veya sirke eklenerek çökertilen süt, pıhtılaşma süreci sonucunda kalıplara dökülür. Bekletildikten sonra kare formunu alır. Kendine has dokusu oluşarak çeşitli yemeklere ilâve edilmek için hazır hale gelir.
Tofu Nerelerde Kullanılır?
Tofu nasıl yenir sorusu, ürünün çok yönlülüğüne örnekler verilerek yanıtlanabilir. Salatadan çorbaya, kızartmadan sulu yemeklere kadar pek çok kullanım alanına sahiptir. Tofunun kullanıldığı yemekler;
- Fırın, kızartma, rosto veya marine edilerek tüketebilirsiniz. Galete unu ya da pankoya bulayarak kızartabilirsiniz.
- Küp küp doğradıktan sonra üzerine limon sıkarak yiyebilirsiniz.
- Makarnaların içerisine ekleyebilir ya da üzerine süsleme yapabilirsiniz.
- Omlet, peynir ya da krema yapılarak kahvaltılarda kullanılabilir.
- Yeşillik ya da sebzeler ile birlikte tüketilebilir.
- Dilimli bir şekilde sandviçlerin içerisinde yer alabilir.
- Tohumları çıkarıldıktan sonra püre haline getirerek tatlı tariflerinize ekleyebilirsiniz.
- Baharat, ot ve soslar ile harmanlanarak tek başına yenebilir.
- Çorbalara ilâve edilerek lezzet katar.
Sabah, öğlen ya da akşam fark etmeksizin kullanabileceğiniz bu ürün, ara öğünlerde atıştırmalık olarak da tüketilebilir. Tofuyu ofiste, okulda ya da seyahatlerinizde yanınızda taşıyabilir, acıktığınız zaman hızlı bir şekilde yiyebilirsiniz.
Tofu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Tofu Neye İyi Gelir?
Tofu, metabolizmanızın normal fonksiyonlarda çalışmasına yardımcı olur. Bununla birlikte; vitamin ya da mineral katkısı da verir. Bu şekilde vücut ihtiyacının karşılanmasına destek olur.
Tofu Çiğ Yenir mi?
Yemeklere eklenebildiği gibi doğrudan da yenebilir. Dilerseniz üzerine sevdiğiniz baharat ya da sosları ekleyerek lezzetini artırabilirsiniz.
Tofu Kaç Gün Dayanır?
Tofu nasıl saklanır sorusu, buzdolabı olarak yanıtlanabilir. Soğuk ortamda, son kullanma tarihine dikkat edilerek muhafaza edilmesi gerekir. Paket açıldıktan sonra su içerisinde saklanması önerilir ve ortalama 7 gün içerisinde tüketilebilir.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 31 Ocak 2024
Yayınlanma Tarihi: 26 Nisan 2023