Tere, kendisine benzer bitkilerden ayrılması için bazen bahçe teresi olarak da anılan, oldukça hızlı büyüyen ve turpgiller familyasina ait yenilebilir bir bitkidir. Bilimsel adı lepidium sativum olan terenin anavatanı Güneydoğu Asya ve Mısır olarak bilinir. Günümüzde ABD, Hindistan ve Avrupa’da da sıklıkla karşılaştığımız tere; yağları, kökleri ve yaprakları olarak kullanılsa da öncelikle tohum şeklinde hasat edilir.
Sandviç ve salatalarda tercih edilen tere fideleri genellikle beyaz hardaldan elde edilir. Bununla birlikte toprak üstünde kalan kısımları da ilaç yapımında kullanılır.
Biberimsi olmasıyla birlikte keskin bir tada sahip olan tere, ayrıca çok besleyici bir bitki olarak kabul edilir. Tarihsel geçmişine bakıldığında öksürük ve ishal tedavisinde kullanılan terenin bağışıklık güçlendirici etkisi de bulunur.
Tere Otunun Besin Değeri Nedir?
Terenin besin değeri şöyledir:
- Kalori: 16
- Karbonhidrat:3 gram
- Protein: 1.3 gram
- Yağ: 0 gram
- Lif: 0.5 gram
Tere Otu Faydaları Nelerdir? Tere Nelere İyi Gelir?
Sahip olduğu yüksek demir içeriği sayesinde kansızlığa karşı faydalı bir bitki olan, astım, bronşit, öksürük, C vitamini eksikliği, kabızlık ve zayıf bağışıklık sistemini arttırma gibi yararları olan terenin faydaları şunlardır:
1. Tere kürü akciğerlerin temizlenmesine yardım eder
Kaynar suda 15 tane tere ilave edilerek hazırlanan tere kürü sigara içenlere önerilmekle birlikte akciğerleri temizlemesiyle öne çıkar. Ayrıca kanseri önleme konusunda yardımcı olarak vücuttaki sağlıklı hücre sayısını da artırır.
2. Kemik sağlığını geliştirir
Bahçe teresi, kemik oluşumu, parçalanması ve emilimi konusunda destek sağlayan K vitamini açısından zengin bir besindir. Bu sayede tere, kemik sağlığını artırır ve kemiklerin ihtiyaç duyduğu K vitaminini sağlar.
3. Tere bağışıklık sistemini güçlendirir
C vitamini açısından zengin bir kaynağa sahip olan tere, bağışıklık sistemini güçlendirme konusunda destek rolü üstlenir. Bunun en önemli nedeni, C vitamininin oksidatif strese karşı koruma sağlamak için antioksidan görevi görmesi ve vücuttaki iltihaplanma seviyesini düşürmesidir. İyi bir C vitamini gücü olan tere, enfeksiyon ve hastalık riskinizi azaltmada yardımcıdır.
4. Kilo vermeyi kolaylaştırır
1 fincan (50 gram) çiğ tere, yalnızca 16 kalorilik bir besin değeriyle kilo verme sürecinde dostunuz olabilir. Tok tutma hissi veren, düşük besin değerine sahip olan ve metabolizmayı hızlandıran tere kilo vermek isteyenlere yardımcı olabilir.
5. Toksinlere karşı koruyucudur
Tere, ağır metaller gibi zehirli bileşiklere karşı vücudu koruma özelliğine sahiptir.
6. Tere C vitamini açısından zengindir
Tere, içeriğindeki C vitamini özelliği sayesinde vücudu hastalıklardan koruyabilir.
7. Kalp sağlığını geliştirebilir
Tere tohumları, omega-3 ve omega-6 yağ asitlerinin dengeli oranları nedeniyle kalp sağlığını koruma konusunda yardımcıdır.
8. Diyabet tedavisinde etkilidir
Tere, kan şekerinin düşürülmesine yardımcı olarak diyabet tedavisinde etkili olur. Yapılan çalışmalarda ayrıca terenin toplam kolesterol, trigliserid ve kötü kolesterolü azalttığı yönünde de sonuçlar ortaya çıkmıştır.
9. Antikanser özelliklere sahip bileşenler içerir
Yapılan bazı çalışmalar, tere özünün lösemi kanseri hücreleriyle maruz bırakıldığında kanser hücrelerini azalttığı ve sağlıklı hücrelerin sayısını da artırdığı görülmüştür.
10. Anne sütü üretimine yardımcıdır
Tere, süt üretimini uyarıcı göreve sahip olan prolaktini harekete geçirebilir. Bu durum da anne sütü için gerekli vitamin ve mineral ortamının sağlanmasına sebep olur.
11. Astım semptomlarını hafifletir
Teresi tohumları, içeriğindeki aktif bileşenler sayesinde astım semptomlarını önleme konusunda etkilidir.
12. Öksürüğe iyi gelir ve balgam söktürücüdür
Tere tohumları çiğnemek, öksürüğe iyi gelir ve balgam söktürücü etkisi bulunur.
13. Hazımsızlığı azaltıp, kabızlık sorunlarını hafifletir
Terenin içinde lif bolluğu, kabızlık ve hazımsızlık semptomlarını hafifletmeye yardımcı olan güçlü bir müshildir. Düzenli tüketimi bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olur.
14. Cilt ve saç sağlığına iyi gelir
Balla karıştırılan tere tohumu ezmesinin güneş yanığı ve tahriş olmuş cilt üzerinde iyileştirici gücü olduğu görülmüştür. Ayrıca saç sağlığı için tere yiyebilir veya macun olarak kullanabilirsiniz.
Düşük karbonhidratlı, yağsız ve az oranda lif barındıran tere, A, C ve K vitaminlerini içeriğinde bulundurarak hastalıkların tedavisinde iyileştirici güç olarak yer alır.
Tere Kürü Tarifi Nedir, Nasıl Hazırlanır?
Özellikle akciğerleri temizlemeye yardımcı olması ile bilinen, sigara içenlere tavsiye edilen, solunum yolunu rahatlatıp, ödem azaltıp, idrar yolu enfeksiyonlarına da iyi gelen tere kürü basit bir şekilde hazırlanabilir:
Kaynayan yarım litre suya on beş(15) tane tere ilave edilir ve hafif ateşte, ağzı kapalı olarak üç dakika süre ile kaynatıldıktan sonra, soğumasını beklemeden süzülür. Soğuduktan sonra, aç karnına veya yemeklerden 1 saat sonra hazırlanan tere kürünün tamamı içilir.
Tere kürünü 5 gün süreyle kahvaltı ve öğle yemeğinden 1 saat sonra her seferinde on beş tere sapı şeklinde hazırlayıp tüketebilirsiniz. İsteyen kişiler üzerine yarım limon da sıkabilir.
Tere Otunun Yan Etkileri Var mıdır?
Tere ağızdan alındığında güvenli bir kullanım imkanı sunar ve yüksek doz tüketiminde potansiyel yan etkiler ortaya çıkarabilir. Bunları açıklamak gerekirse:
- Bağırsak sağlığı konusunda faydalı olduğu bilinen tere otu, yüksek doz kullanımında zaman zaman tahrişe neden olabilir.
- Kan basıncını düşürebilir.
- Hamile veya emziren kadınların kullanımı konusunda kesinleşmiş herhangi bir çalışma yoktur.
Tere Otu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Tere otu ciğerleri temizler mi?
Tere otu ve tere kürü özellikle sigara içenlere önerilir ve akciğerleri temizleme görevi görür.
Tere Hangi Organa İyi Gelir?
Birçok hastalığı tedavisinde kullanılan tere, özellikle akciğer ve karaciğer dostu olarak bilinir.
Tere Nasıl Tüketilmeli?
Yenebilen bir bitki olmasıyla birlikte tereyi bal ve yoğurtla karıştırarak da tüketebilirsiniz.
Terenin Tansiyona Etkisi Var Mı?
Tansiyon yükseltmesinin aksine terenin tansiyon düşürücü etkisi söz konusudur.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 21 Mayıs 2024
Yayınlanma Tarihi: 2 Mayıs 2023