Yükleniyor

Teff Tohumu Nedir? Teff Tohumu Faydaları Nelerdir?

Teff Tohumu Nedir? Teff Tohumu Faydaları Nelerdir?

Teff tohumu, zengin besin değerine sahip olan ve Etiyopya’ya özgü bir tahıl türevidir. Besleyici bir gıda olarak öne çıkan teff tohumu, özellikle glutensiz olmasıyla diyet listelerine eklenen bir gıdadır. Teff tohumunun Amharca’da “kayıp” anlamına gelen bir kelimeden geldiği düşünülür. Binlerce yıldır besin kaynağı olarak kullanılan tahıl, yıllık bir ot çeşidinden elde edilir. 1 mm’den daha küçük tanelere sahip olan teff tohumu tropikal ve ılıman bitkinin bir ürünüdür.  

İçindekiler

Teff Tohumu Nedir?

Teff tohumu, taf ve khakshir olarak da adlandırılan, zengin besin değerine sahip glutensiz bir tahıl tohumudur. Teff tohumu çeşitleri bakımından temelde üçe ayrılır.

Beyaz, kahverengi ve kırmızı renklerde olan tohumun her biri içerdiği besin bakımından birbirinden ayrılır. Teff tohumunun aynı zamanda yüksek sıcaklıklarda yetiştirilebilen bir gıda olduğu için eski dönemlerde kıtlığın önüne geçtiği bilinir. Günümüzde ise tadı, faydaları ve kullanım alanlarıyla tercih edilir.

Küçük bir çim tohumu olarak da tanımlanan bu ürün hafif ceviz tadını andırır. Günümüzde ekmek, gevrek ve makarna gibi katı gıdaların yapımında kullanılan bu tohum yüksek besin değerine sahiptir. Bu yönüyle sağlıklı tohumlardan biri olarak kabul edilir ve glutensiz olduğu için ideal bir gıda alternatifidir.  

Teff Tohumu Faydaları Nelerdir?

Teff tohumunun en temel özelliği glutensiz bir tohum olmasıdır. Bununla birlikte teff tohumu demir zenginidir, sindirime katkı sağlar, bağışıklık sistemini destekler, kan şekerini kontrol altına alabilir.

Tarihi 3.000 yıl öncesine dayanan teff tohumu, Kuzey Etiyopya’da yetiştirilmeye başlayan bir gıda olarak bilinir. Taneli yapısına rağmen içerdiği besin değerleriyle mutfakta tercih edilen bir besin türevidir. Son dönemlerde pek çok kişinin diyetinin temel maddesi olarak kullandığı görülür. Kan dolaşımı, metabolizma performansı ve hücre onarımı gibi yarar listesiyle alternatiflerini dahi geride bırakır.

Teff tohumunun faydaları şöyle sıralanabilir:

  • Teff tohumu gluten içermez
  • Demir zenginidir
  • Sindirim sağlığına katkı sağlar
  • Bağışıklık sistemini destekler
  • Teff tohumu kan şekerini kontrol altına alabilir
  • Açlık hissini bastırır
  • Çok yönlü bir besin kaynağıdır

Gluten içermez 

Glüten içermeyen bir tohum olan teff, özellikle çölyak hastaları tarafından tercih edilebilir bir besindir. Ayrıca glüten intoleransı olan kişilerin de kullanabileceği bir gıda seçeneğidir. Bu nedenle şişkinlik, karın ağrısı, gaz ve kabızlık gibi sindirime bağlı ortaya çıkan rahatsızlıkları azaltır.  

Yüksek demir oranına sahiptir 

Beyin ve vücut fonksiyonlarını bozabilen demir eksikliği, sürekli yorgun hissetmeye neden olur. Demir açısından zengin bir tohum olan teff, anemiye karşı koruyucudur ve vücuda dayanıklılık sağlar.

Daha iyi sindirim sağlar 

Lif bakımından yüksek olan teff, tüketilen besinlerin vücut tarafından sindirilmesine destek olur. 1 fincan pişmiş halinde 7 gram diyet lifi bulunduğu için hazmetmeyi kolaylaştıran bir faydaya sahiptir. Buna bağlı olarak bağırsak hareketlerini düzenleyen ve sindirim sağlığına yararlı olan bir besin kaynağıdır.  

Bağışıklık sistemini destekler 

Teff tohumu, çoğu tahıl türünden farklı olarak C vitamini içerir ve bağışıklığa iyi gelir. B vitamini, protein, mineral ve demir gibi bileşenleri barındırdığı için genel vücut sağlığına katkıda bulunur. Teff tohumu çayı faydaları arasında kilo vermeye yardımcı etkisinin yanı sıra bağışıklığa destek olması da yer alır.  

Kan şekerini kontrol altına alabilir

Düşük glisemik indekse sahip olan teff tohumu, kan şekerinin bir anda yükselmesinin ve düşmesinin önüne geçer. Yavaş insülin salınımıyla enerji seviyesini dengeler. Üstelik günlük tüketilmesi önerilen manganez miktarından daha etkili olduğu bilinir. Glukoz toleransını iyileştiren ve kan şekerini dengeleyen etkisiyle diyabet hastaları için de ideal besin kaynağı olduğu belirtilebilir.  

Açlık hissini bastırır ve geciktirir 

Teff tohumunun değerli faydalarından biri de uzun süre tok tutmasıdır. Açlık hissini geciktiren özelliği, yüksek oranda içerdiği proteinle ilişkilendirilir. Buna bağlı olarak iştahı dengeleyen ve kilo kontrolüne yardımcı olan bir tohumdur. Dolayısıyla kilo vermek ya da formda kalmak isteyenler için ideal bir besin kaynağı olabilir.

Çok yönlü bir besin kaynağıdır 

Teff tohumunun pek çok farklı şekilde kullanımı tercih edilme sebepleri arasında yer alır. Sağlıklı beslenmek isteyenlerin tükettiği bu gıda Etiyopya’nın meşhur ekşi mayalı ekmeği olan injera yapımında kullanılır. Pişirme bakımından kinoayla da benzer olan bu gıda zengin tahıl tabaklarına eklenebilir. Günümüzde ise daha çok un, çay ve toz gibi formlarda tercih edilen bir besindir.  

Sürdürülebilir bir besin alternatifidir

Çevresel açıdan sürdürülebilir bir besin alternatifi olan teff tohumu, yüksek adaptasyon kabiliyeti ile uygunsuz hava koşullarına dahi dayanıklıdır. Bunun yanı sıra zararlı böceklere karşı da dirençli olduğu için gübre veya pestisit kullanılmadan yetiştirilebilir. Bunlara bağlı olarak çevreye zarar vermeden üretilen ve tüketilen ideal bir besin alternatifidir.  

Teff Tohumu Nasıl Kullanılır?

Teff tohumu, yıllardır besin yapımında kullanılan mucizevi gıdalardan biridir. Etiyopya mutfağında süngerimsi ve mayalanmış ekmek türü olan injera yapımında kullanılır. Hafif ceviz tadıyla lezzeti diğer tohumlara benzer olsa da farklı tatlarda yiyecekler ortaya çıkarır. Glütensiz ve yüksek lif kaynağı olduğu için çeşitli sağlıklı tariflerin yapımında tercih edilen bir üründür.

Söz konusu olan teff tohumunun kullanım alanları şu şekildedir: 

  • Teff unu haline getirilen tohum, glütensiz ve lifli ekmek yapımında kullanılır. Unuyla sağlıklı pancake, krep, kek ve kurabiyeler hazırlamak da mümkündür.  
  • Kinoa gibi haşlayarak ya da doğrudan salatalara eklenebilir.  
  • Yoğurt ve smoothielere eklendiğinde sağlıklı atıştırmalıklar elde edilebilir. Üzerine meyve ve kuruyemişler eklenerek doyurucu bir ara öğün alternatifi ortaya çıkarılır.  
  • Teff tozu içerdiği yüksek proteinle çay ve diğer sıvı içeceklerin içine eklenerek tüketilebilir. Bunun yanı sıra salata, çorba ya da tatlıların içerisine pişirmeden eklemek mümkündür. 
  • Lezzetli ekmek çeşitlerinde tercih edilmesi uygundur. Ayrıca kahvaltılık gevrek, granola ve atıştırmalık barların içinde de kullanılabilir.  
  • Teff tohumu çayı en çok kullanılan halidir ve genellikle hazır olarak sunulduğundan sıcak suyla karıştırılarak içilir.  
  • Yaratıcı yemek tariflerinde benzersiz lezzetler ortaya çıkarmak için kullanılır.  
  • Vegan et yapımlarında doyurucu ve besleyici bir ürün olarak kullanılması tavsiye edilir.  
  • Kraker, dip sos, kurabiye ve lapa gibi sağlıklı atıştırmalıklarda tercih edilmesi uygundur.  

Teff Tohumu Besin Değerleri 

100 gramlık üründe toplamda 366 kalori ve 12.2 gram protein yer alır. Yağ oranı düşük olan tohumda 3.7 gram yağ ve 70,7 gram karbonhidrat bulunur. 12,2 gram lif içerir ve günlük demir ihtiyacının %37'sini karşılar. Aynı zamanda kalsiyumun da yüzde 11’ini karşılayarak ideal bir mineral kaynağıdır. 

Ayrıca teff tohumunun 100 gramında yaklaşık 47 mg sodyum, 401 mg potasyum, 378 mg fosfor ve 5,8 mg demir bulunur. 2,00 mg çinko barındıran teff tohumunda çeşitli maddeler vardır.  

Teff Tohumu Hakkında Sık Sorulan Sorular 

Teff tohumlu çay ne işe yarar? 

Teff tohumlu çay, hazımsızlığın önüne geçerek ve metabolizmayı düzenleyerek kilo vermeye yardımcı olur. Bağırsaklara iyi gelen özelliğiyle gün içinde enerjiyi toplar ve daha zinde hissettirir. Teff tohumu çayı kullananlar bu gıdanın ödem atma ve zayıflamaya yardımcı olma gibi özelliklerinden bahseder.  

Teff tohumu zayıflatır mı? 

Teff tohumu doğrudan zayıflatmasa da kilo vermeye yardımcı olur. Bu nedenle unu, tozu ve çayı günlük beslenmede uygun şekilde tüketilebilir. Özellikle metabolizma etkileri ve protein içeriğiyle uzun süre tok tutan teff tohumunun gün içinde enerji verici özelliği de vardır. 

Teff unu sağlıklı mı? 

Teff tohumundan elde edilen un, glütensiz ve bol lifli yapıda olduğu için sağlıklı bir opsiyondur. Bu nedenle ekmek, kurabiye ve wafflı gibi sağlıklı unlu tariflerin yapımında kullanımı tercih edilir.  

Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Yayınlanma Tarihi: 23 Aralık 2024

Bu Konuda Uzman Doktorlar

İletişim Formu

Detaylı bilgi için iletişime geçin.

* Bu alan gereklidir.
Sosyal Medya Hesaplarımız
Canlı Destek Kolay Randevu Al