Tarhun otu, yüksek kesimlerde yetişen ve mutfakta da kullanılan bir ot çeşididir. Pelin otu olarak da bilinen tarhun otu, çoğu zaman diğer bitkilerle karıştırılır. Tarhun otu faydaları arasında hazımsızlığı giderme, ameliyat sonrasında mide bulantısına iyi gelme gibi durumlar yer alır. Yiyeceklerde ve içeceklerde tarhun otu, kullanılabilir. Bunların yanında sabun üretiminde ve kozmetik kokularda da tarhun otundan yararlanılır.
Tarhun Otu Nedir?
Tarhun otu, bilimsel adıyla Artemisia dracunculus olarak bilinen, mutfakta aromatik tat vermek için kullanılan ve iştah açma, sindirim sistemini destekleme faydaları bulunan bir bitki çeşididir. Anasona benzeyen tadıyla bilinen tarhun, baharat olarak salata, et yemekleri ve balık yemeklerinde tercih edilebilir. Bunların yanında uyku düzenine yardımcı olarak kolay sindirim için kişinin sağlığına katkıda bulunur. Parlak yeşil renkte bulunan tarhun otu aynı zamanda ana bileşeni metil kavikol olan %0,3 ila %1,0 oranında uçucu yağ barındırır.
Tarhun Otu Besin Değeri Nedir?
Tarhun kalori bakımından düşük ve az oranda karbonhidrat barındırır. Sağlık için oldukça faydalı olacak besinler içerir. Ortalama bir yemek kaşığında 1,8 gram kurutulmuş tarhun otu yer alır. Bu durumda şu besin değerlerini içerebilir:
- Kalori: 5
- Karbonhidrat: 1 gram
- Manganez: Günlük Değerin (GD) %6'sı
- Demir: GD'nin %3'ü
- Potasyum: GD'nin %1'i
Tarhun içerisinde yer alan manganez, beyin sağlığına destek olarak vücutta oksidatif stersin azaltılmasına yardımcı olan besinler arasında yer alır. Bunun yanında demir barındıran tarhun otu, kan üretimini destekler.
Tarhun Otu Faydaları Nelerdir?
Tarhun otu, sindirim sistemi sağlığını destekleyerek, iştahın artmasında önemli rol oynar. Bunun yanından uyku düzeninin sağlanması için tarhun otundan yararlanılabilir. Aynı zamanda vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruyan antioksidanlar içerir.
Tarhun otu faydaları şöyle sıralanabilir:
- Kan şekerini düşürmeye yardımcı olur
- Sağlıklı uykuyu destekleyerek uyku düzenini sağlar
- Vücuttaki leptin seviyelerini azaltarak iştahın artırmasına yardımcı olur
- Osteoartrit gibi hastalıkların neden olduğu ağrının hafiflemesinde etkilidir
- Uyku kalitesini artırır
- Antibakteriyel özelliği sayesinde hastalıkları önler
Kan şekerini düşürmeye yardımcı olur
Kişinin vücudunda oluşan iltihaplanma ve beslenme nedeniyle insülin direnci ortaya çıkabilir. Bu da yüksek glikoz seviyelerine neden olur. Tarhun içerisinde yer alan bileşenler sayesinde insülin duyarlılığını iyileştirerek vücutta glikoz kullanım şeklini değiştirmeye yardımcı olur. Böylelikle kan şekerinin düşmesinde etkilidir.
Sağlıklı uykuyu destekleyerek uyku düzenini sağlar
Yetersiz uyku, kişinin sağlığına etki ederek kronik hastalıkların oluşmasına zemin hazırlar. Uykusuzluk kişinin stres seviyesinde yükselmeye neden olabilir. Tarhun otu içerisindeki yatıştırıcı etki sayesinde kötü uyku düzeninin düzeltilmesinde önemli bir rol oynar. Böylelikle uyku kalitesini artırarak kişinin sağlığına katkıda bulunur.
Vücuttaki leptin seviyelerini azaltarak iştahın artırmasına yardımcı olur
Çeşitli nedenlere bağlı olarak kişinin iştahında azalma meydana gelebilir. İştah kaybı tedavi edilmesi durumda yaşam kalitesinin azalmasına neden olur. Özellikle ghrelin (açlık hormonu) ve leptin (tokluk hormonu) dengesizlikleri iştahın azalmasına sebebiyet verir. Tarhun otu, vücut içerisindeki leptin seviyesinin azalmasına yardımcı olarak iştahın artmasını sağlar.
Osteoartrit gibi hastalıkların neden olduğu ağrının hafiflemesinde etkilidir
Tarhun otu, özellikle osteoartrit gibi rahatsızlıklarla ilişkili ağrıyı azaltmak için etkili olur. İçerisindeki bileşenler sayesinde insan sağlığına önemli katkıları vardır.
Uyku kalitesini artırır
Tarhun otu, yatıştırıcı özelliği sayesinde uykusuzluk gibi uyku sorunlarına yardımcı olarak uyku kalitesini destekler. Sinir sistemini yatıştırarak ve dinlendirici bir uykuyu teşvik etmek için yatağa girmeden önce tarhun çayı içilebilir. Uykudan önce içilen tarhun otu çayı, sağlıklı uykuya zemin hazırlar.
Antibakteriyel özelliği sayesinde hastalıkları önler
Tarhun otu, içerisinde az miktarda yer alan esansiyel yağının gıda kaynaklı hastalıklara neden olan iki bakteri olan Staphylococcus aureus ve E. coli üzerindeki etkileri bulunduğu ortaya konmuştur. Böylelikle tarhun otu, antibakteriyel özelliği ile gıda kaynaklı hastalıkların önüne geçmede etkilidir.
Tarhun otu, mutfakta taze veya kuru olarak tüketilebilir. Çay olarak, yemeklerde veya salatalarda baharat şeklinde gibi birçok farklı formda kullanılabilir. Fakat tarhun otunu tüketmeden önce uzman doktora danışmak faydalı olabilir.
Tarhun Otu Yan Etkileri Var mı?
Tarhun otu her besinde olduğu gibi doğru oranda tüketildiğinde zararı bulunmayan bir bitki çeşididir. Tarhun otunun bazı yan etkileri olabilir bu nedenle dikkatli kullanılması önerilir. Tarhun otu yan etkileri şöyle sıralanabilir:
- Tarhun otuna alerjisi olan kişilerin cildinde döküntü, kaşıntı, şişlik veya solunum zorluğu görülebilir
- Hamilelik ve emzirme döneminde bulunan kişilerin tarhun otunu uzman doktor kontrolünde tüketmesi gerekebilir.
- Tarhun otu, kan pıhtılaşmasını etkileyebileceğinden kan sulandırıcı ilaçlar kullanan kişiler tarhun otu tüketimini sınırlandırılması önemlidir.
- Tarhun otu aşırı tüketimi durumunda mide bulantısı, baş dönmesi ve kusma gibi sindirim sorunlarına yol neden olabilir.
Tarhun Otu Faydaları Hakkında Sık Sorulan Sorular
Tarhun otu tadı neye benzer?
Tarhun otu, iştah artırıcı özelliğinin yanından keskin bir kokuya sahiptir. Anasona benzer tadının yanında meyankökü, fesleğen ve çam tatlarını barındırır.
Tarhun otu nelere faydalıdır?
Tarhun otu özellikle sindirim sistemi üzerinde önemli etkilerde bulunarak uyku kalitesinin sağlanmasında etkili ve faydalıdır. Vücut için gerekli olan antioksidan desteğini sağlayarak önemli katkılarda bulunur.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Yayınlanma Tarihi: 26 Temmuz 2024