Yaşamın temel ihtiyacı olan su ve besinler, temininden tüketimine kadar geçen aşamalarda hijyenik koşullara dikkat edilmemesi durumunda zararlı hale gelebilmekte ve sağlığımız için tehlike oluşturmaktadır. Hava sıcaklığının yüksek olduğu mevsimlerde, sağlıklı su bulunmayan kentlerin gecekondu bölgelerinde, tuvalet, mutfak ve banyo koşulları iyi olmayan, sağlık hizmetlerinden yeterince faydalanılamayan alanlarda su ve besinlerle bulaşan hastalık etkenleri çok yaygın olarak görülmektedir. Hasta kişilerin dışkı ve idrarlarından su ve besinlere bulaşan etkenler genellikle ağız yoluyla alınır, bağırsaklara yerleşir ve enfeksiyona yol açar. Çoğunlukla su ve gıdalara bulaşan etkenlerin neden olduğu hastalıklar; ishal, tifo, kolera, bağırsak paraziti, viral hepatit ve brucella olarak sıralanabilir.