Sonbahar meyveleri, elma, armut, üzüm gibi sonbahar meyveleri, lif, vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir. Özellikle C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirerek mevsim geçişlerinde hastalıklara karşı korur. Lif içeriği sayesinde sindirimi düzenler, kalp sağlığını korur ve tokluk hissi vererek kilo kontrolüne yardımcı olur. Antioksidan özellikleriyle de hücreleri serbest radikallere karşı korur.
Sonbahar Meyveleri Nelerdir?
Sonbahar meyveleri özellikle bağışıklık sistemini güçlendirici etkileriyle bilinen zengin vitamin ve mineral içerikli besinlerdir. Sonbaharda görülebilecek meyveler arasında öncelikle nar bulunur. Ilıman iklim meyvesi olarak bilinen nar, soğuk havalarda kendini gösterir. Sonbaharda çıkarak kış boyunca tüketilebilen nar, dayanıklılığı sayesinde mutfakta uzun süre kalır. A, B, C gibi vitaminleri ve kalsiyum, demir, potasyum gibi mineralleri barındırır. Kemik sağlığına iyi gelen nar, bunun yanı sıra kalbe, göze ve cilde de fayda sağlar. Diğer bir sonbahar meyvesi de narenciye ailesinin üyesi mandalinadır. Sonbahardan itibaren kış sonuna kadar bolca tüketilmesi, zengin C vitamini içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Demir eksikliği tedavisini de destekleyen bu meyve, demir emilimini artırır.
Bir diğer sonbahar meyvesi de ayvadır. Dayanıklı meyvelerden olan ayva, sonbaharda tüketilebilir. A, C, E gibi vitaminler ve potasyum, sodyum, fosfor gibi mineraller bakımından zengin olan ayva sindirim sitemini düzenler. Damar ve kalp sağlına da iyi gelen ayva ayrıca tokluk hissi verir. Hücreleri tazeleyerek yaşlılık belirtilerini de geciktiren ayvayı sonbaharda tüketebilir ve etkilerinden faydalanabilirsiniz. Sonbaharda olan meyveler arasında yer alan greyfurt da mandalina gibi bol miktarda C vitamini kaynağıdır. B5 ve A vitamini açısından zengin olan bu meyve; kalsiyum, demir ve magnezyum minerallerini içerir. Bağışıklık sistemini destekleyen greyfurt aynı zamanda kilo vermeye yardımcı olur. Diğer sonbahar mevsim meyveleri şunlardır:
Sonbahar Meyvelerinin Faydaları Nelerdir?
Sonbahar meyveleri arasında yer alan nar, ayva, mandalina ve greyfurt gibi meyvelerin cilt hücrelerinden bağırsak florasına kadar uzanan birçok faydası bulunur. Bu sonbahar meyvelerine ek olarak üzüm de çok faydalı bir meyvedir.
Üzüm ile vücudun ihtiyaç duyduğu pek çok vitamin ve minerali karşılayabilirsiniz.
- Kalp ve damar sağlığını içeriğiyle destekleyen bu meyve, kalp hastalığı riskini azaltır, kolesterolü düşürür, kan akışının düzenli olmasına yardımcı olur.
- Zararlı hücrelerle savaşır ve kan dolaşımını da destekleyen etkisiyle bilinir.
- Meyvedeki antosiyaninler, bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara karşı direncinizi artırır.
- Kemikleri de güçlendirir ve içindeki protatosiyanidler sayesinde kemik oluşumunu destekleyerek yaşa bağlı gelişebilecek kemik kaybını önler.
- Cilde de faydalı etkileriyle bilinir ve ciltte dış etkilere karşı başlayabilecek oksidatif stresle mücadele eder.
- Zihin ve ruh sağlığına iyi gelen üzüm ayrıca kabızlığı da önleyebilir
Sonbahar mevsiminde yetişen meyveler arasında yer alan cennet hurması da yüksek bir C vitamini kaynağı olarak bağışıklık sistemine son derece faydalıdır.
- Hastalıklardan korunmanızı sağlar ve besin değeri yüksek olduğu için her yaştan kişiye tavsiye edilir.
- Bağırsak sağlığını da koruyan meyve, sindirim problemi yaşayan kişilere yüksek lif içeriğiyle faydalıdır.
- Lifli yapısıyla yemeklerin daha kolay bir şekilde sindirilmesini sağlar ve yararlı bağırsak bakterilerinin de sayısını artırır.
- Yüksek antioksidan içeren bu meyve ayrıca yüksek oranda katein ile kanser riskini azaltmak için serbest radikallerle savaşmanızı sağlar.
- Diyabet riskini de azaltır ve düşük glisemik indeksiyle bilinir.
- Kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltmez ve bu sayede kan şekeri daha istikrarlı hale gelir.
- Bol miktarda A vitamini içerir ve ileri yaşlarda görülebilecek göz hastalıklarına faydalıdır.
- Retina ve korneada oluşabilecek problemleri önlemek için cennet hurması tavsiye edilir.
- Cildi arındırarak besleyen meyve, toksinleri vücuttan uzaklaştırır.
- Cilt hücrelerini yenileyici etkisiyle birlikte dudak kenarlarında meydana gelebilecek kırışıklıkları da önlemeye yardımcı olur.
Sonbahar Meyveleri Nasıl Tüketilir?
Sonbahar meyveleri arasında yer alan üzümle sirke yapabilirsiniz. Bu sayede üzümün şifasını sadece sonbahar mevsimine değil tüm yıla yayabilirsiniz. Sonbaharda çıkan meyveler arasında yer alan elma kek yapılabilir. Ayrıca sonbahar meyvesi olan kızılcık ile şerbet hazırlanabilir. Ferahlamak için ya da yemeklerin yanında yudumlamak için kızılcık şerbeti hazırlayabilirsiniz. Sonbaharda tüketilen meyveler arasında yer alan kuşburnu ile sabah kahvaltılarına eşlik edebilecek bir marmelat yapabilirsiniz. Bu marmelatı yeri geldiğinde kurabiyelerde ya da tatlılarda kullanabilirsiniz.
Sonbahar Meyveleri Hakkında Sık Sorulan Sorular
Sonbahar meyveleri nasıl saklanmalıdır?
Eğer sonbahar meyvelerinden olan narı buzdolabının dışında saklayacaksanız güneş görmeyen, karanlık ve nem almayan bir yerde muhafaza etmelisiniz. Sert yapısıyla kolay kolay bozulmayan bir meyve olan ayva; sıcak, nemli ortamda hızla bozulmaya başlayabilir. Bu nedenle ayvayı ağzı sıkıca kapalı bir poşete koyarak buzdolabında saklamak daha doğru olur. Cennet hurmasını uzun süreli saklamak için ise dondurucuyu kullanabilirsiniz. Dondurucuda saklama poşetleri içinde cennet hurmasını uzun süreli olarak koruyabilirsiniz.
Sonbahar meyveleri kilo vermeye yardımcı olur mu?
Armut, elma, nar, greyfurt, kivi gibi meyveler uzun süreli olarak tokluk hissi vererek kilo vermeye yardımcı olur. Yüksek lif içeren tüm bu meyveler, sindirim sisteminin düzgün çalışabilmesine katkı sağlar.
Sonbahar meyvelerini diyabet hastaları tüketebilir mi?
Sonbahar meyveleri, lif bakımından zengin olduğu için ara öğünlerde kan şekerini düzenleyici etki yapar. Ana öğünden 2 saat kadar sonra üzüm, cennet hurması ya da ayvayı ara öğün olarak tüketebilirsiniz. Bu meyvelerin porsiyonlarının bir diyetisyen tarafından şeker seviyesine ve kan şekerinin seyrine göre belirlenmesi gerekir. Sonbahar meyvelerinin suyunun hazır olarak değil, taze sıkılmış olarak tüketilmesi daha sağlıklı olur. Ancak taze meyve suyu posasından arındırıldığı için glisemik indeksi yükselir. Bundan ötürü sonbahar meyvelerini posasıyla beraber smoothie şeklinde ara öğünlerde 100 ml’yi aşmayacak miktarda tüketmeniz faydalı olur.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 11 Kasım 2024
Yayınlanma Tarihi: 3 Ekim 2024