Reyhan, aslen Hindistan, Asya ve Afrika'ya özgü, sivri uçlu yuvarlak yapraklara sahip, bazı çeşitlerinde yapraklarında mor veya kırmızı ipuçları olan ballıbabagiller familyasından tek yıllık otsu bitkidir.
Yükleniyor
Reyhan, aslen Hindistan, Asya ve Afrika'ya özgü, sivri uçlu yuvarlak yapraklara sahip, bazı çeşitlerinde yapraklarında mor veya kırmızı ipuçları olan ballıbabagiller familyasından tek yıllık otsu bitkidir.
(5 gram) taze reyhanın besin değerleri şöyle sıralanmaktadır:
Reyhanın içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller:
İçinde bulundurduğu fitokimyasallar ile, akciğer kanseri, karaciğer kanseri, ağız kanseri ve cilt kanseri dahil olmak üzere farklı kanser türlüne karşı korunmaya yardımcı olabilir.
Reyhan, vücutta hücre hasarına yol açabilecek serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olur ve kanser, kalp hastalığı, artrit ve diyabet gibi çeşitli sağlık koşulları için riskini azaltan birçok vitamin ve mineralin yanı sıra lutein, zeaksantin, beta-karoten ve beta-kriptoksantin gibi antioksidanlar ve öjenol adı verilen bileşikler içerir. Reyhandaki öjenol, linalool ve sitronelol dahil olmak üzere esansiyel yağlar vücuttaki iltihapla savaşmaya yardımcı olmaktadır. Bu anti-inflamatuar özellikler artrit gibi inflamatuar durum riskini azaltmaya yardımcı olur. Reyhan ayrıca antibakteriyel özelliklere sahiptir. Solunum, idrar, karın ve cilt enfeksiyonları olan kişilerde bakterilerle savaşmaya yardımcı olur.
Reyhan yüksek kan şekeri ve kan basıncı yanı sıra kolesterol ile trigliserit gibi kandaki fazla yağ seviyesini düşürmeyi destekler. Magnezyum içeriği ile kasların ve kan damarlarının gevşemesine ve kan akışını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bağışıklığı güçlendirir.
Ayurveda tıbbında da popüler bir bitki olan reyhan ile ilgili yapılan araştırmalarda zihinsel sağlığı iyileştirmek de dahil olmak üzere birçok faydası olduğu da gözlenmiştir. Kaygı ve depresyonu hafifletme, odaklanmayı kolaylaştırma ve yaşa bağlı hafıza kaybı riskini azaltmaya yardımcı olabilecek bileşiklere sahiptir.
Taze reyhan genellikle çoğu marketin sebze bölümünde bulunabilmektedir. Reyhan alırken canlı, koyu mor yapraklar olmasına dikkat edilmelidir. Hafif nemli bir bez veya kağıt havluya sararak buzdolabında saklanabilir. Reyhanın tadını çıkarmanın birçok yolu vardır. Öğünlere dahil etmek için bazı öneriler:
Reyhanla yemek pişirirken, yaprakları işlemin sonuna doğru eklemek gerekir. Yağlar uçucudur, bu nedenle otu en son eklemek lezzetin daha fazla korunmasını sağlar.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 13 Kasım 2024
Yayınlanma Tarihi: 18 Kasım 2021
Detaylı bilgi için iletişime geçin.