Ramazan boyunca oruç tutan kişiler, günlük öğün sayısının azalması ve beslenme düzenindeki değişiklikler sebebiyle bayramda psikolojik olarak daha fazla yeme eğilimine giriyor. Fakat Ramazan sonrası aniden fazla tüketilen yemekler, ağır hamur işleri ve tatlılar, sindirim sisteminde ve diğer organlarda çeşitli rahatsızlıklara yol açabiliyor. Ayrıca uzun süreli açlık nedeniyle yavaşlayan metabolizma hızının, az ve sık sık beslenilerek hızlandırılması gerekiyor. Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Berna Ertuğ, Ramazan ayı sonrasında nasıl beslenilmesi gerektiği hakkında bilgi verdi.
Günde 5 öğün alın ve tempolu yürüyüşler yapın
Ramazan ayında uzun süreli açlık nedeniyle metabolizma hızı yavaşlamakta ve buna bağlı olarak oruç tutan kişilerde hızlı kilo alımı olabilmektedir. Ramazan ayı geçtikten sonra, kişiler bir ay gibi uzun dönemde alınan bu kiloları, 3-5 gün içinde tek besin içeren sağlıksız diyetlerle vermeye yönelmektedir. Metabolizmanın eski hızına ulaşması için dengeli beslenmek ve spor yapmak şarttır. Ancak 3 ana öğüne ek en az 2 ara öğünden oluşan bir beslenme programı ve her gün 1 saatlik tempolu yürüyüşlerle metabolizma eski hızınıza ulaştırılabilir. Bir beslenme ve diyet uzmanına danışarak kişiye özel hazırlanmış, haftada 0,5 – 1 kilogram verilmesini hedefleyen ve her çeşit besin grubunu içeren dengeli bir beslenme programı uygulanmalıdır.
Günde 12-15 bardak su için
Ramazan ayında azalan öğün sayılarını bayramdan sonra günlük beslenme programına ara öğünler ekleyerek artırmak, yavaşlamış olan metabolizma hızının yükselmesini sağlayacaktır. Ara öğünler; meyve, süt veya süt ürünleri, tahıllı ekmek, peynir, diyet bisküvisi gibi besinlerden oluşmalıdır. Ayrıca az su tüketimi de; yorgunluk, böbrek hastalıkları, deride kuruma ve sindirim sistemi gibi rahatsızlıklara yol açmaktadır. Bu nedenle Ramazan ayından sonra da günlük su tüketiminin minimum 8-10 su bardağı, toplam sıvı tüketiminin de 12-15 su bardağı olmasına özen gösterilmelidir.
Hafif yiyeceklerle sağlıklı bir bayram geçirin
Ramazan Bayramında güne hafif bir kahvaltıyla başlanmalı ve gün boyu öğün atlanmamalıdır. Besinler iyi çiğnenmeli, yavaş yavaş ve sık yenilmelidir. Bayram boyunca tatlı ve çikolata tüketimine dikkat edilmelidir. Özellikle sıcak havalarda, eğer tatlı yenecekse hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine küçük porsiyonlar halinde sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Bayramda ve sonrasında aşırı yemek ve tatlı tüketimi; kalp, böbrek, karaciğer, şeker hastalığı ve yüksek tansiyon rahatsızlığı olan kişilerde sağlık sorunlarına neden olabilir. Metabolizma hızının yavaşlaması, sindirim sistemi rahatsızlıkları gibi şikayetleri de meydana getirebilmektedir. Dolayısıyla bayramdan sonra bu sorunların tekrar etmemesi için akşam yemeğinde çok yağlı besinleri tercih etmemeye, porsiyon ölçülerin normal olmasına ve akşam yemeğinin çok geç saatlerde yenilmemesine dikkat edilmelidir.
Güncelleme Tarihi : 18 Kasım 2021
Yayınlanma Tarihi: 28 Haziran 2016