Patates, patlıcangiller familyasından yumruları yenen otsu bitki türüdür. Dünyanın birçok kişi tarafından tüketilen patates, fırınlanmış, kızartılmış ya da püre halinde yenebilmektedir. Patates, dördüncü en büyük gıda ürünü olarak biliniyor. İçeriğindeki besin değerleri sayesinde sağlığa birçok yararı bulunur. Patatesin içerisinde yağ ve kolesterol bulunmaz, sodyum oranı düşük olmaktadır. Yağ kullanmadan doğru şekilde hazırlanan patatesler, hem doyurucu hem de sağlıklı olmaktadır. Potasyum vücut sağlığı için önemli olan, elektrolit görevi bulunan minerallerden biri olarak bilinir. Aynı zamanda potasyumun kas yapısı, nörolojik fonksiyonlar ve kan basıncı ile ilişkili olduğu bilinir. Vücudun potasyum ihtiyacı doğal beslenme ile karşılanabilir. Sizlere potasyum deposu olmasına rağmen hafif ve pratik bir çorba tarifi öneriyoruz. Özellikle günlük egzersiz yapan ve gün içerisinde çok aktif olan bireylerin tüketmesi ideal bir çorba tarifidir.
Patates Besin Değeri
C vitamini ile beraber mineral kaynağı olarak zengin bir yapıya sahip olan patates, içeriğinde birçok farklı besin değeri bulunur. 100 gr kabuklu bir patateste şu besin değerleri bulunur:
- 77 kalori
- Protein: 1,9 gram
- Su: %77
- Karbonhidrat: 20,1 gram
- Şeker: 0,9 gram
- Lif: 0,8 gram
- Yağ: 0,1 gram
Patatesin Faydaları Nelerdir?
Patates, uzun süreler tok tutarak kilo vermeden etkili olur. Lif açısından zengin olan patates kolesterol ve kan şekeri seviyesini dengede tutarak kalp hastalıklarını önler. Patatesin sağlığa faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Patatesi vücut için iyi bir antioksidan kaynağıdır.
- Kan şekerini dengelemeye yardımcı olur.
- Sindirim sistemini düzenler.
- Glutensiz bir besindir.
- Tok tutar ve kilo vermeye yardımcı olur.
- Vücuttaki enflamasyonu (iltihabı) azaltabilir.
- Kan basıncını düzenler.
- Kalp sağlığını destekler.
Pratik Patates Çorbası Tarifi
- 3-4 kişilik
- Hazırlama süresi: 10 dk
- Pişirme süresi: 20 dk
Pratik Patates Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
Pratik patates çorbası yapabilmek için ihtiyacınız olanlar şunlardır:
- 4 adet patates
- 1 adet kuru soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 tutam dereotu
- Tuz, karabiber, kimyon, toz zerdeçal
Pratik Patates Çorbası Nasıl Yapılır?
Patates, soğan ve sarımsağı küp küp doğrayarak suda haşlayın. İçine tuz ve baharatları ekleyin ve kıvam aldıktan sonra blender’dan geçirin. Dereotu ile süsleyip tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.
*Diyabet ya da çeşitli kronik hastalıkları olanların bu konuda doktorlarına danışması gerekir.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 28 Kasım 2022
Yayınlanma Tarihi: 28 Kasım 2022