Anadolu’da çok fazla yetiştirilmekte olan kabak, salatalık ailesinin bir parçası olarak bilimsel adı olan cucurbita pepo olarak da bilinir. Genellikle sebze olarak tüketilen kabağın, pişmiş, haşlanmış ve güveçteki hali de yemekler arasında oldukça lezzetlidir. Bu lezzetin yanı sıra lif bakımından da oldukça zengin bir sebzedir. Çoğunlukla yaz aylarının favorisi olan bu sebze, doğru saklanırsa kış aylarında da tüketilebilir. Sizler için hazırladığımız peynirli kabak tarifi ile size şimdiden afiyetler olsun.
Kabak Besin Değeri
Kabak, çeşitli vitaminler, mineraller ve diğer faydalı bitki bileşikleri bakımından oldukça zengindir.
Bir kap (223 gram) pişmiş kabağın içerdikleri şu şekildedir:
- Kalori: 17
- Protein: 1 gram
- Yağ: 1 gramdan az
- Karbonhidrat: 3 gram
- Şeker: 1 gram
- Lif: 1 gram
- A vitamini: Referans Günlük Alımın% 40'ı (RGA)
- Manganez: RGA'nın% 16'sı
- C vitamini: RGA'nın% 14'ü
- Potasyum: RGA'nın% 13'ü
- Magnezyum: RGA'nın% 10'u
- K vitamini: RGA'nın% 9'u
Ayrıca az miktarda demir, kalsiyum, çinko ve diğer bazı B vitaminlerini de içerir.
Kabağın faydaları nelerdir?
- Kabak, zeaksantin ve oksidatif stresin önlenmesinde rol oynayabilecek diğer bazı bileşikleri içerir. Bu da kansere yakalanma olasılığını sınırlandırmada rol oynar.
- Kabak B6 vitamini açısından oldukça zengindir. Araştırmalar, bu vitaminin kan şekerini düzenlemeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. Aynı zamanda diyabete karşı koruyucu bir rol bile oynar.
- Lutein ve zeaksantin gibi bileşikler, mavi ışık dalga boylarını filtreleyerek göz hücrelerini korur. Bu bileşiklerden zengin bir besin olan kabak, katarakt veya gözle ilgili diğer sağlık sorunları geliştirme riskini azaltabilir.
- Kabak, düşük nişastalı bir meyvedir. Bu, karbonhidrat açısından düşük ve lif açısından yüksek olduğu anlamına gelir. Bu sayede de sizi doldurur ve aşırı yemeyi engeller.
- Kabak folat açısından da zengindir ve yapılan bir araştırmaya göre folat alımı kalp hastalığı riski ile ters orantılıdır.
- Kabak, kolesterol içermeyen birkaç gıdadan biridir ve bu nedenle onu kolesterol düşürücü diyetinize dahil edebilirsiniz.
- Potasyum açısından zengin olan kabak, hipertansiyonla mücadelede en çok tercih edilen besinlerden biridir.
- Hamileliğin dokuz ayında, kabak tüketmek, enerji düzeylerini ve ruh halini korumaya yardımcı olan yeterli B-kompleks vitaminleri sağlar.
Peynirli Kabak Sandal Tarifi
- 2 kişilik
- Hazırlama süresi: 5 dk
- Pişirme süresi: 15-20 dk
Pratik, lezzetli ve hafif bir öğün yapmak istiyorsanız bu tarif tam size göre. Klasik sebze yemeklerinden sıkılanlar ve alternatif tarif arayanlar hem besleyici hem de düşük kalorili bu tarifi deneyebilir. Memorial Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Ceyda Nur Çakın’ın tarifini hazırladığı bu yemeği iftarda da rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Peynirli Kabak Sandal Tarifi için Malzemeler
- 2 adet orta boy yeşil kabak
- 150 gram az yağlı beyaz peynir
- 1 avuç dereotu
- 1 küçük boy kapya biber
- Toz kırmızıbiber
- Karabiber
- Tuz
- Zeytinyağı
Peynirli Kabak Sandal Yapılışı
Kabakları iyice yıkayıp kabuklarını zebra şeklinde soyun. Daha sonra boydan ikiye kesip ortadaki çekirdekli kısmı alın. Fırça yardımı ile zeytinyağı sürüp 15-20 dakika 180 derece önceden ısıtılmış fırında yumuşayana kadar pişirin. Ardından rendelenmiş peynir, dereotu, doğranmış kapya biber ve baharatları karıştırarak elde ettiğiniz harcı kabakların ortasına yerleştirin. 8-10 dakika daha bu şekilde pişirin. Afiyet olsun.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 29 Kasım 2022
Yayınlanma Tarihi: 29 Kasım 2022