Yükleniyor

Patatesin faydaları nelerdir?

Patatesin faydaları nelerdir?

Dünyanın birçok noktasında bulunan patates, fırınlanmış, kızartılmış ya da püre halinde tüketilebilmektedir. Patates, dördüncü en büyük gıda ürünü olarak biliniyor. İçeriğindeki besin değerlerinden dolayı sağlığa birçok faydası bulunur. Patatesin içerisinde yağ ve kolesterol bulunmaz, sodyum oranı düşük olmaktadır. Yağ kullanmadan doğru şekilde hazırlanan patatesler, hem doyurucu hem de sağlıklı olmaktadır. Patates, nişastalı bir sebze olarak kabul edilmektedir. Patates, diğer sebzelere göre daha fazla nişasta bulundurur. Bir karbonhidrat türü olan nişasta, enerji olarak kullanılan glikozu parçalayarak vücuda yaymaktadır.

İçindekiler

Patates türleri nelerdir?

Birçok farklı çeşidi bulunan patates, türleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Mor patates: Mor ya da siyah renkli oval şekilli patates
  • Tatlı patates: Turuncu renkli, tatlı bir tadı olan patates
  • Russet patates: Koyu kahverengi renkli, beyaz etli büyük patates
  • Beyaz ve kırmızı patates: Beyaz veya kırmızı renkli patates

Patates Besin Değerleri

Patates, içeriğinde vitamin, mineral, organik bileşikler bulundurur. Aynı zamanda besin ve enerji deposu olarak bilinmektedir.

Mineral: Patates, su ve iyon sağlamaktadır. Bunun sebebi ise potasyum açısında zengin olmasından kaynaklanır. Patates kabuğu kalsiyum, demir ve fosfor içerdiğinden bazı kişiler tarafından tüketilebilir.

Vitamin: C vitamini açısında zengin olan patateste bunlara ek olarak A ve B vitamini içerir.

Su: Patatesin yaklaşık 70-80’nini su oluşturmaktadır. Patates tüketirken kullanılan krema, tereyağı, peynir ekleme yapıyorsanız kalorisi artacağından dolayı kilo almak kaçınılmaz olmaktadır.

Nişasta: İçerisinde %17 nişasta içeren patates, en iyi doğal gıdalardan biri olarak bilinmektedir. Filizlenen patatesler toksin içerebildiğinden besin değeri düşebilir.

175 gr haşlanmış patates şu besin değerlerini içerir:

  • 119 kcal
  • 3.1 gr protein
  • 0.2 gr yağ
  • 26.1 gr karbonhidrat
  • 1.9 gr şeker
  • 3.1 gr lif
  • 12 mg
  • C vitamini

Patatesin faydaları

Patatesin besin değerleri pişirme şekline ve hazırlandığı biçime göre değişmektedir. Kabuğundan lif, potasyum, magnezyum, çinko ve demir içererek önemli besinlerin korunmasını sağlar. Patates pişerken B6 ve C vitamin seviyeleri azalabilmektedir. Patatesin faydaları şu şekilde sıralanabilir:

Sindirimi kolaydır

Karbonhidrat oranı yüksek olan patateslerin sindirimi kolay olmaktadır. Özellikle bebek ve çocukların rahatlıkla tükettikleri patates, vücuda enerji verir. Patatesin fazla tüketimi zararlı olabileceğin doğru şekilde tüketmek önemli olmaktadır.

Kan basıncını düşürmede etkilidir

Kan basıncını dengede tutmak için vücuda düşük sodyum alımı gerekebilir. Potasyum alımı da aynı derecede önem taşır. Potasyum kan damarlarının genişlenmesini sağlar. Patates içeriğinde bulunan magnezyum, potasyum ve kalsiyum kan basıncı düşürerek sağlığa katkıda bulunmaktadır.

Kanser hücrelerinin oluşmasını engeller

DNA onarımında önemli rol oynayan folat, kanser hücresi oluşumunu engeller. Patatesin içeriğinde de folat bulunmaktadır. Aynı zamanda patateste bulunan C vitamini ve kersetin antioksidan görevi görerek serbest radikallerle savaşır.

Patates tüketmenin riskleri nelerdir?

  • Yeşil görünümlü patatesler zehirli olabilmektedir. Patates, solanin, chaconine ve arsenik gibi alkaloidler içerebildiğinden vücudu zehirleme ihtimali olmaktadır.
  • Patatesi haşlamak yerine kızartmayı tercih etme sağlık açısından zararlara neden olabilir. Bu durum ilerde obezite ya da diyabet gibi hastalıkların ortaya çıkmasında etkilidir.
  • Kronik böbrek hastalığı ya da diyalize girenlerin patates tüketmemeleri tavsiye edilir.

Patateste bulunan besin kaybını azaltmamak için ipuçları

  • Patatesin dış kabuğu besin kaybını önlemede etkilidir. Kabuğun altındaki protein ve mineral içeriği yüksek olmaktadır. Bu yüzden patatesi soyarak pişirirseniz bu besin değerlerini de kaybetmiş olursunuz.
  • Patates kızartıldığında içerisindeki C vitaminin %75’i kaybolmaktadır. Bu yüzden farklı bir pişirme tekniği deneyerek patatesin içerisindeki besin değerini koruyabilirsiniz.

Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Güncelleme Tarihi : 27 Kasım 2024

Yayınlanma Tarihi: 24 Ekim 2022

Bu Konuda Uzman Doktorlar

İletişim Formu

Detaylı bilgi için iletişime geçin.

* Bu alan gereklidir.
Sosyal Medya Hesaplarımız
Canlı Destek Kolay Randevu Al