Papaya, ana vatanı Güney Meksika ve Orta Amerika olduğu düşünülen, kavun benzeri bir meyvedir. Olgunlaşmamış hali yeşil, ince ve pürüzsüz bir kabuğa sahip olan papaya, olgunlaşınca koyu turuncu veya sarı renge döner. Önemli bir C vitamini kaynağı olması, kalp hastalığı riskini azaltması, iltihabı azaltmaya yardım etmesi, kabızlığı önleyerek sindirime yardımcı olması ve bağışıklık sistemini güçlendirmesi papayanın öne çıkan faydalarındandır.
Papaya Nedir?
Carica cinsinin bir üyesi olan papaya, görünümü kavuna, tadı balkabağına benzeyen, 5-10 m boya kadar uzayabilen, tek gövdeli, küçük, seyrek dallı bir ağacın meyvesidir. Son dönemlerde sıkça tüketilen bir meyve haline gelen papaya, vitamin, mineral ve fitokimyasallar açısından zengin bir meyvedir ve aynı zamanda güçlü bir antioksidan kaynağı olması sebebiyle sağlık açısından önemli faydalar içerir.
C vitamini, folat, A vitamini, magnezyum, lif ve antioksidanlar gibi içeriklere sahip olan Papaya, kardiyovasküler sağlığı korur, göz sağlığını destekler, kemik sağlığını güçlendirir.
Papayanın Faydaları Nelerdir?
Papaya ağrıları azaltma, yaşlanmayı önleme, göz sağlığını olumlu yönde etkileme, hücreleri yenilemeyi destekleme ve kilo vermeye yardımcı olması gibi faydalara sahiptir. Sebum üretimi için gerekli bir besin olan ve saçı nemli tutan A vitamini içerir ve bu saç sağlığını desteklemesine yardımcı olur.
Bunun yanında papaya C vitamini ve antioksidanlar yönünden de zengindir. İçerdiği bileşikler arasında likopen olarak bilinen karoten yer alan papaya, makula dejenerasyonu gibi yaşa bağlı göz hastalıkları olasılıklarını ve oksidatif stresi önlemeye yardımcı olabilir. Astım gelişme riskini azaltır.
K vitamini açısından da zengin olan papaya, kemik sağlığını güçlendirir. K vitamini kalsiyum emilimini iyileştirir ve idrarla kalsiyum atılımını azaltabilir. Yüksek tansiyona iyi gelen potasyum içerir. Kalp hastalığı riskini azaltır.
Papaya faydaları şunlardır:
- Bağışıklık sistemini destekler
- Vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olur
- Göz sağlığını olumlu yönde etkiler
- Bağırsak hareketlerini düzenler
- Ağrı kesici özelliği vardır
- Kemik sağlığını destekler
- Kas hücrelerinin yenilenmesine katkıda bulunur
- Kadınlarda adet sancılarına iyi gelir
- Mide bulantılarının önlenmesinde yardım eder
- Kabızlık ve mide ekşimelerini giderir
- Emziren annelerde süt artırıcı etkisi vardır
- Yaşlanma sürecinin geciktirilmesine katkıda bulunur
Aynı zamanda papaya ile lezzetli ve hafif tatlılar yapmak da mümkündür:
Papayalı melek tatlısı
- 1 su bardağı yağsız süt
- 1 yemek kaşığı tam buğday unu ve 1 tatlı kaşığı sıvı yağ
- 150 gr papaya
- 1 çay kaşığı vanilya, Hindistan cevizi ve toz tatlandırıcı
Sıvı yağ ve unu 3-4 dakika kavurduktan sonra üzerine süt ve sağlıklı tatlandırıcı ekleyin. Sürekli karıştırdıktan sonra koyulaşana kadar pişirin. İçine küp küp doğradığınız papaya ve Hindistan cevizini de ilave ettikten sonra 2-3 dakika daha kaynatın. Kaselere alıp soğumaya bıraktıktan sonra tüketebilirsiniz.
Papaya ile İlgili Sık Sorulan Sorular
Çok fazla papaya yemek zararlı mıdır?
Papaya, lif açısından zengin bir meyvedir ve normalde sindirim sağlığını destekler fakat lif açısından zengin olduğu için çok fazla tüketiminde müshil etkisi göstererek ishal ve mide sorunlarına yol açabilir.
Papaya hamilelikte zararlı mıdır?
Rahim kasılmalarını tetikleyebilecek ve erken doğuma yol açabilecek lateks içeren papaya tüketimi, hamilelikte doktor onayı ile tüketilmelidir.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 4 Eylül 2024
Yayınlanma Tarihi: 2 Eylül 2024