Yükleniyor

Omega 6 Yağ Asidi Nedir? Omega 6 Yağ Asidi İçeren Besinler Nelerdir?

Omega 6 Yağ Asidi Nedir? Omega 6 Yağ Asidi İçeren Besinler Nelerdir?

Omega 6 yağ asitleri, vücut tarafından üretilemeyen, bazı bitkisel yağlar, yiyecekler, tohumlar ve takviyelerde bulunan çoklu doymamış yağ asitleridir. Kalp, beyin ve metabolizma sağlığın için yararlıdır. Tüm hücrelerin fonksiyonuna yardımcı olan omega 6 yağ asitleri, çeşitli biyolojik süreçlerde rol alırlar. Ayrıca çuha çiçeği, hodan ve siyah frenk üzümü gibi bazı takviyeler omega 6 yağ asitleri kaynağı olarak kullanılır.

İçindekiler

Omega-6 Yağ Asidi Nedir?

Omega 6, hücre zarının korunmasında önemli bir role sahip olan besin yoluyla vücuda alınması gereken esansiyel çoklu doymamış yağ asitleridir. Bu yağ asitleri, beyin fonksiyonlarının desteklenmesinde ve gelişmesinde etkili olur. Omega 6 yağ asitleri, tohumların, kabuklu yemişlerin, et ve bitkisel yağlarda bulunur. Bunların yanında ayçiçek yağı, mısır yağı, soya yağı, susam yağı, ceviz ve badem içerisinde omega 6 yer alır. Vücudun enerji üretiminde kullanılarak inflamasyon süreçlerinin düzenlenmesini sağlar.

Vücuda Ne Kadar Oranda Omega 6 Alınmalıdır?

Omega 6 yağ asitlerini gün içerisinde vücuda alırken dengelemek oldukça önemlidir.  Ulusal Sağlık Enstitüleri, omega 6 yağ asit çeşidi olan linoleik asit için günlük alımı listesi şöyle açıklanabilir:

  • 19-50 yaş arası kadınlar: günde 12 gram (g)
  • 51 yaş ve üzeri kadınlar: günde 11 g
  • 19-50 yaş arası erkekler: günde 17 g
  • 51 yaş ve üzeri erkekler: günde 14 g

Omega 6 Yağ Asit Türleri Nelerdir?

Sağlıklı beslenmenin bir parçası olarak görülen omega 6 yağ asitleri, hücre yapısının korunmasında ve beyin fonksiyonlarının desteklenmesinde önemli bir rolü bulunur. Omega 6 yağ asitlerinin başlıca türleri şöyle sıralanabilir:

  • Linoleik Asit (LA): En yaygın görülen omega 6 yağ asitleri arasında yer alır. Vücutta diğer önemli omega 6 yağ asitlerine dönüştürmede görevlidir.
  • Gamma-Linolenik Asit (GLA): Linoleik asitten sentezlenen gamma-linolenik asit, anti-inflamatuar özellikleriye sahiptir.
  • Dihomo-Gamma-Linolenik Asit (DGLA): Gamma-linolenik asitten üretilerek, inflamasyon düzenleyici etkileri bulunur.
  • Arahidonik Asit (AA): Hücre zarlarında bulunan önemli bir bileşik olarak bilinir ve vücutta çeşitli biyolojik süreçlere katılır.

Omega 6 İçeren Besinler Nelerdir?

Omega 6 içeren besinler arasında bitkisel yağlar, kabuklu yemişler ve tohumlar yer alır. Ayçiçek yağı, mısır yağı, aspir yağı, badem, ceviz ve yumurta gibi besinler içerisinde de omega 6 yağ asitleri bulunur. Omega 6 içeren besinler şöyle sıralanabilir:

  • Ayçiçek yağı
  • Mısır yağı
  • Soya yağı
  • Susam yağı
  • Ceviz
  • Badem
  • Fındık
  • Ayçiçeği tohumu
  • Et ve süt ürünleri
  • Kabak çekirdeği
  • Siyah frenk üzümü

Omega 6 ve Omega-3 Dengesi Nasıl Olur?

Omega 6 yağ asitleri, omega-3 yağ asitleri ile dengeli bir oranda tüketildiğinde sağlı açısından oldukça faydalıdır. Gün içerisinde tüketilen omega 6 içeren besinler, omega-3 yağ asitlerine göre daha fazladır. Böylelikle vücudunda inflamasyona ve kronik hastalıklara karşı korunma oranı artabilir. Bu sebeple günlük olarak tüketilen besinlerde omega-6 yağ asitleri ile omega-3 yağ asitleri arasındaki dengeyi korumak önemlidir. Omega-3 yağ asitleri içeren gıdalarla bu denge sağlanabilir. Bu denge bozulduğu durumda vücutta çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir.

Omega 6 Ne İşe Yarar?

Omega 6 yağ asitleri, hücrelerin sağlıklı çalışması için gerekli olan bileşenlere sahiptir. Böylelikle omega 6’nın vücuda alınmasıyla beraber hücre zarları korunarak esnekliğin sağlanması amaçlanır. Bunların yanında beyin fonksiyonlarının ve sinir sisteminin sağlıklı işlemesi için de omega 6 yağ asidinin önemli görevleri vardır. Omega-6’nın vücutta şu görevleri bulunur:

  • Bilişsel işlevleri ve hafızayı destekler
  • Vücuttaki inflamasyon süreçlerini düzenler
  • Cildin nem dengesini korur
  • Cilt yapısının elastikiyetini artırır
  • Saçın parlak ve güçlü kalmasını sağlar

Omega 6 Yan Etkileri Var mı?

Omega 6 yağ asitleri, esansiyel yağ asitleri arasında yer aldığından aşırı tüketimi durumunda sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle omega 6 yağ asitlerinin yanında omega-3 yağ asitleriyle dengelemek önemlidir. Omega 6’nın fazla tüketimi durumunda ortaya çıkabilecek yan etkilere şöyle sıralanabilir:

  • Aşırı omega 6 yağ asidi tüketimi, vücutta inflamasyonu artırabilir.
  • Omega 6 ve omega-3 yağ asitleri arasında denge sağlanmadığında kalp hastalıkları, obezite, diyabet ve diğer kronik rahatsızlıkların riski artar.
  • Aşırı omega 6 tüketimi, kan pıhtılaşmasına yol açarak kalp krizi ve felç riskini artırabilir
  • Yüksek miktarda omega 6 yağ asidi tüketimi, oksidatif stresin artmasına neden olabilir.

Omega 6 Yağ Asitleri Hakkında Sık Sorulan Sorular

Omega 6 eksikliği belirtileri nelerdir?

Omega 6 eksikliği belirtileri arasında kalp rahatsızlıkları, cildin kuruması, tırnakların kolay kırılması, unutkanlık ve saç diplerinin kuruması yer alır.

Omega 3 ve omega 6 farkı nedir?

Omega 3 yağ asitleri, kalp başta olmak üzere göz ve beyin sağlığı için oldukça önemlidir. Omega 6 yağ asitleri ise vücutta enerji için kullanılır.

Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Güncelleme Tarihi : 11 Temmuz 2024

Yayınlanma Tarihi: 11 Temmuz 2024

Bu Konuda Uzman Doktorlar

İletişim Formu

Detaylı bilgi için iletişime geçin.

* Bu alan gereklidir.
Sosyal Medya Hesaplarımız
Canlı Destek Kolay Randevu Al