Baklagiller arasında bulunan yeşil renkli ve küçük boyutlara sahip olan ve aynı zamanda bitki bazlı en faydalı protein kaynaklarından biri olan maş fasulyesi özellikle Hindistan, Çin ve Güney Asya gibi bölgelerde yaygın olarak yetişir ve tüketilir. Maş fasulyesi ile birçok lezzetli yemek hazırlayabilir, genel sağlığınızı ve cilt sağlığınızı olumlu yönde değiştirebilirsiniz. Maş fasulyesinin faydaları arasında sindirimi kolaylaştırması, çinko zengini olması, karaciğer yağlanmasına engel olması ve kan şekerini düşürmesi yer alır.
Maş Fasulyesi Faydaları Nelerdir?
Küçük ve yeşil bir fasulye türü olan maş fasulyesi lif içeriğiyle sindirime iyi gelir, kan şekerini düşürür, çinko zenginidir, saç ve cilt sağlığını destekler, kilo vermeye yardım eder ve kötü kolesterol seviyelerini düşürür.
Diğer yandan maş fasulyesi lezzetli ve doyurucu bir besin olması nedeniyle egzersiz yapan birçok kişinin de tercih ettiği bir besindir.
Maş fasulyesi faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Yüksek lif sayesinde sindirimi kolaylaştırır
- İçeriğinde pektin adı verilen lif içeriği sayesinde bağırsak hareketini hızlandırır
- Maş fasulyesi mide şişkinliği, hazımsızlık ve kabızlığa iyi gelir
- Gluten içermediği için yemek sonrası şişkinlik yapmaz
- Maş fasulyesi çinko kaynağı olarak tırnak ve saçları güçlendirir
- Lesitin içeriği ile karaciğer yağlanmasına engel olur
- Proteaz inhibitörleri ile tümör gibi ciddi sağlık sorunlarını önlemeye yardımcı olur
- Flor sayesinde hamilelik dönemi boyunca bebeğin gelişimini ve büyümesini destekler
- Glisemik indeksi düşük olan maş fasulyesi tok tutar ve kilo vermenize yardımcı olur
- Kan şekeri seviyesini dengeler ve düşürür
- Kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olur
- Maş fasulyesi kalp sağlığını destekler
- Yaşlanmaya bağlı olarak cildinizdeki kırışıklıkları azaltır
- Vücuttaki toksinlerin atılmasına destek olur
- Maş fasulyesi kemik ve diş sağlığını destekler
- Yorgunluk, bitkinlik ve stresin azalmasına yardımcı olur
Maş fasulyesi cilde faydaları
Maş fasulyesi cilde faydaları ile bilinir ve güzellik sektöründe de sıklıkla tercih edilir. A, B, C, E vitaminleri, kalsiyum, demir ve potasyum gibi vitamin, mineral açısından oldukça zengindir. Maş fasulyesi cilde faydaları ise şu şekilde sıralanabilir:
- Maş fasulyesi gözenekleri derinlemesine temizlemeye yardımcı olur. Ciltteki kir, akne ve siyah nokta gibi cilt sorunlarına iyi gelir. Peeling veya maske olarak kullanıma uygundur
- Cilt elastikiyetini arttırmaya yardımcı olur. Kolajen sentezi gerçekleştirir ve yaşlılık belirtileri arasında ciltte görülen ince çizgi, kırışıklıkların görünümü azaltabilir. Bu sayede erken yaşlanmanın önüne geçebilir
- Cilt sağlığınızı destekler. Cildin daha sağlıklı parlak ve canlı görünmesine yardımcı olur
- Maş fasulyesi, yağlı ciltler için oldukça idealdir. Akne ve sivilceye eğimli ciltlerdeki cilt sorunlarını önlemeye yardımcı olur. Ciltteki iltihabı azaltır, kızarıklığı önler ve sivilce oluşumunu engeller
- Maş fasulyesinin içeriğinde C vitamini bulunur. Cilt tonunu eşitler ve cilt tonunu açar. Bu sayede cildinizin aydınlık ve parlak görünmesini sağlar
- Ciltteki ölü hücreleri temizler, cildin daha pürüzsüz ve canlı görünmesine destek olur
- Kuru, karma ve yağlı cilt tipleri için uygundur. Cildinizi nemlendirmeye yardımcı olur
Maş Fasulyesi Neye İyi Gelir?
Maş fasulyesi hem cilt sağlığınızı hem de genel sağlığınızı olumlu yönde değiştirebilir. Yüksek lif içermesi ile sindirim sistemi sağlığını destekler. Mide şişkinliği, hazımsızlık ve kabızlık gibi sorunlara iyi gelir. Aynı zamanda, protein bakımından zengin olduğu için hücre onarımını destekler. Bununla birlikte vücudunuzdaki kasların güçlenmesini sağlar. Yüksek antioksidan içeriği ile bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve hastalıklara karşı vücudunuzu daha dirençli hale getirir.
Maş fasulyesi kalsiyum, magnezyum ve demir gibi içerdiği mineraller sayesinde kemik ve diş sağlığınızı destekler. Maş fasulyesi faydaları arasında cilt sağlığını desteklemesi de yer alır. Yaşlanmayı geciktirir, cildinizin elastikiyetini artırır ve daha canlı, parlak bir cilde sahip olabilirsiniz.
Maş Fasulyesi Nasıl Tüketilir?
Maş fasulyesi lezzetli ve sağlıklı bir besin olması nedeniyle birçok şekilde sofralarınızda yerini alabilir. Maş fasulyesi ile lezzetli salata, meze, ana yemek ve çorba yapabilirsiniz. Protein açısından zengin olması nedeniyle diyet listenize ekleyebilir ve öğünlerinizde salata olarak tüketebilirsiniz. Aynı zamanda yüksek oranda lif içerdiği için ana yemeklerinize de dahil edebilirsiniz. Hem doyurucu hem de lezzetli olan maş fasulyesi ile birbirinden farklı yemekler yapabilirsiniz. En çok tercih edilenler arasında maş fasulyeli bulgur pilavı, piyaz ve köz biberli maş fasulye salatası bulunur. Damak zevkinize ve isteğinize göre sofralarınızda farklı alternatiflere de yer verebilirsiniz.
Maş Fasulyesi Zararları Var mı?
Maş fasulyesi faydaları ile bilinse de bazı kişilerde yan etkilere neden olabilir. İçeriğinde lektin bulunduğu için maş fasulyesini çiğ olarak tüketmemeniz gerekir. Çiğ olarak tüketilen maş fasulyesi lektin zehirlenmesine yol açabilir. Bununla birlikte mide şişkinliği, mide bulantısı, kusma, ishal gibi bazı yan etkiler gözlemleyebilirsiniz.
Maş fasulyesi tüketiminde aşırıya kaçıldığı takdirde bazı sindirim problemlerine yol açabilir. Hazımsızlık ve şişkinlik sorunları ile karşılaşabilirsiniz. Sindirim sorunu ile karşılaşmamak için maş fasulyesini öncesinde suda biraz bekletebilirsiniz. Alerjik reaksiyonlara sebep olabileceği için maş fasulyesini tüketmeden önce doktorunuza danışabilirsiniz.
Maş Fasulyesi Faydaları Hakkında Sık Sorulan Sorular
Maş fasulyesi kilo verdirir mi?
Kilo vermek veya mevcut kilonuzu korumak isterseniz maş fasulyesini beslenme programınıza dahil edebilirsiniz. Maş fasulyesi tok hissetmenizi sağlar. Açlık hissini bastırdığı için uzun bir süre tok hisseder ve daha az yemenizi sağlar. Maş fasulyesi faydaları ile kilo verebilir, ideal kilonuza ulaşabilirsiniz.
Maş fasulyesi günde ne kadar tüketilir?
Maş fasulyesinin 1 porsiyonunda 347 kalori bulunur. Haşlanmış maş fasulyesi ise 120 kalori içerir. Bu nedenle maş fasulyesi tüketiminde aşırıya kaçmamaya özen göstermelisiniz. Beslenme programına dahil edebilir, haftada 2 veya 3 defa öğünlerinize ekleyebilirsiniz. Salata, çorba, meze veya ana yemek olarak bir porsiyon olacak şekilde tüketebilirsiniz.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 9 Eylül 2024
Yayınlanma Tarihi: 25 Temmuz 2024