Marul dünyada da çok yaygın olarak tüketilen bir sebzedir. Marul (Lactuca sativa), papatyagiller (Asteraceae) familyasına aittir ve esas olarak salatalarda tüketilmek üzere yetiştirilmektedir. Marul antioksidan etki sağlayan C vitamini ve klorofil açısından zengin bir sebzedir. Kolajen üretiminde ve serbest radikallere önlemede etkilidir. Kansere karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Marulun yeşil yaprakları klorofil açısından zengindir. Hücresel metabolik süreçleri hızlandırmak ve canlandırmaya yardım eder. Kandaki serbest radikalleri temizler. Marul, A vitamini içeriği ile cilt ve göz sağlığını da desteklemektedir. Yüksek su yüzdesi, fazla sıvıların idrar yoluyla atılmasını uyardığı için marul idrar söktürücü özelliklere sahiptir. Sahip olduğu K vitamini kanın pıhtılaşmasında ve kemik sağlığında etkilidir.
Marulun Besin Değeri Nedir?
Marul su, vitamin ve mineraller içermektedir. Çok az kaloriye sahiptir, yağsız ve lif bakımından zengindir.
100 gram marulun besin değerleri şunlardır:
- 1.7 gr karbonhidrat
- 1.3 g toplam lif
- 0.9 gr protein
- 0.2 gr yağ
100 gramı 16 kalori olan marul özellikle kilo vermek isteyenler tarafından tercih edilmektedir. Özellikle potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum, bakır, demir ve çinko mineralleri içerir. Marulda C, A, B, E, K vitaminleri bulunmaktadır. Koyu renkli yaprakları folik asit (B9 vitamini) ve özellikle beta-karoten açısından zengindir.
Marulun Faydaları Nelerdir?
Marul, tüm sindirim sistemine fayda sağlayan arındırıcı etkiye sahiptir. Düşük kalorilidir, hipertansiyon ve diyabet gibi hastalık riskini önler. Potasyum ve folik asit içerikleri marulun kalp ve damar sağlığını desteklemesini ve kalp krizi için önleyici olmasını sağlar. Bakır ve demir içeriği kırmızı kan hücrelerinin üretimine yardımcı olur, güçlü bir antioksidan olan beta-karoten, kandaki "kötü" kolesterol seviyelerini kontrol etmeye yardım eder.
Marul gaz ve şişkinlik sorunlarını azaltan prebiyotik bir lif olan inülin içermektedir. Glikoz ve kolesterol seviyelerini düşürmeye de yardımcı olur. Gastrit ve kolit hastaları için faydalıdır. Maruldaki lifler, bağırsakları temizler ve vücudun onu zehirleyen toksinlerden kurtulmasına yardımcı olur. Marulda bulunan kolin adlı madde karaciğerin vücuda zararlı yağları atmasına yardımcı olmaktadır.
Kuersetin varlığı sayesinde marul, alerjiye ve iltihaplanmaya neden olan diğer bileşiklerin salınımını önleyebilen doğal bir antihistamin gibi davranır. Kuersetin kan basıncını düşürür, kolesterol seviyelerini düzenler, damarların elastikiyetini ve kanın akışkanlığını artırır.
Marulun faydaları genel olarak şunlardır:
- Sindirim sistemini düzenler
- Hipertansiyon ve diyabet gibi hastalıkların gelişme riskini azaltır
- Kalp ve damar sağlığını destekler
- Kötü kolesterolü düşürür
- Gaz ve şişkinlik sorunlarını azaltır
- Bağırsakları temizler
- Toksinleri atmayı kolaylaştırır
- İdrar söktürücüdür
- Cilt ve göz sağlığını destekler
- Kemik sağlığını korur
- Damar elastikiyeti ve kan akışkanlığını artırır
Marulun Çeşitleri Nelerdir?
Marulun birçok çeşidi bulunmaktadır. Ülkemizde en çok tüketilen çeşitleri düz yapraklı, kıvırcık ve göbek maruldur.
Düz yapraklı marul: Diğer türlere göre daha sert, gevrek bir dokuya ve biraz acı bir tada sahip bir marul çeşididir. Yaprak geliştikçe renk yoğunlaşır. Daha gelişmiş dış yapraklar, iç taraftaki yapraklardan daha çok klorofil içeriğine sahiptir. Salatalarda çiğ olarak, hem de pişmiş olarak kullanılabilir.
Kıvırcık marul: Kıvırcık marul kapanmayan kıvrılmış yapraklara sahiptir. Temel besin maddeleri bakımından zengindir, hem çiğ hem de pişmiş olarak yenebilir. Lolorosso olarak bilinen kırmızı yapraklı marul da bir kıvırcık marul çeşididir.
Göbek marul: Yuvarlak şekilli, buruşuk yapraklı, açık renkli ve gevrek bir dokuya sahip bir maruldur. Hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketilebilir. Isıya dayanıklı olduğu için hamburgerlerin hazırlanmasında da sıklıkla kullanılır.
Marul ile İlgili Sık Sorulan Sorular
Marul zayıflatır mı?
Düşük kalorili oluşu ve iştahı azaltarak, tokluk hissini uyaran iyi lif içeriği sayesinde, kilo vermek için düşük kalorili bir diyet uygulayan insanlara marul önerilmektedir. Marulun lif içeriği bağırsak fonksiyonunu ve sindirim sürecini de desteklemektedir.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 11 Aralık 2024
Yayınlanma Tarihi: 11 Aralık 2024