Yükleniyor

Malta Eriği Faydaları Nelerdir?

Malta Eriği Faydaları Nelerdir?

Malta eriği, faydaları sayesinde sıklıkla tüketilen meyveler arasında yer alır. Bu meyve, yuvarlak yapısı ve sarı ile turuncu arasında kalan rengi ile erik familyasında yer alır. Hem meyvesi hem de çekirdeği insan sağlığı için oldukça yararlı olup yeni dünya ismi ile de bilinir. Hem meyve kısmı hem de çekirdek bölümü oldukça faydalıdır. Vitamin açısından zengin olan meyve doğal şeker ve antioksidan kaynağı olarak da bilinir.

İçindekiler

Malta Eriği Faydaları Nelerdir?

Malta eriği, hücresel hasarı önleyen ve hastalıklara karşı koruma sağlayabilen, göz sağlığını koruyan, bağışıklık fonksiyonunu destekleyen karotenoid antioksidanlar ve A vitamini açısından zengindir. Malta eriği enerji üretimi ve kan hücresi oluşumunda rol alan folat ve B6 vitamini içerir. Potasyum ve magnezyum içeriği kan basıncını düzenlemeye yardım ederek kalp sağlığını desteklemesini sağlar. Trigliserid, kan şekeri ve insülin seviyelerini düşürerek metabolik sağlığı iyileştirebilir. Kabızlığın önlenmesine yardım eder.  

  • C vitamini sayesinde enfeksiyona karşı direnç kazandırır
  • Antioksidan etkisiyle serbest radikallere karşı korur
  • Göz sağlığını destekleyebilir
  • Kan basıncını düzenlemeye yardım eder
  • Kan şekeri ve insülin seviyelerini düşürür
  • İçerisindeki lif sayesinde kilo vermeye yardımcıdır
  • Sindirim sistemine etki ederek kabızlığa iyi gelir
  • Yorgunluk ve güçsüzlüğe karşı tüketilebilir
  • Kemik gelişimini destekler

C vitamini sayesinde enfeksiyona karşı direnç kazandırır

Malta eriği faydalarından biri bağışıklık sistemine olan etkisidir. Meyve, C vitamini bakımından oldukça zengindir. C vitamini oranı sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olurken çeşitli enfeksiyonlara karşı da vücudun direnç kazanmasına katkı sağlar.

Antioksidan etkisiyle serbest radikallere karşı korur

Meyve içerisinde antioksidan miktarı da oldukça fazladır. Antioksidan miktarı, serbest radikallere karşı da vücudun direnç kazanmasına yardımcı olur.

İçerisindeki lif sayesinde kilo vermeye yardımcıdır

Meyve içerisinde yer alan vitamin, mineral ve yüksek lif oranı besleyicilik kazanmasına yardımcı olur. Bu sayede kilo vermek isteyen kişiler tarafından sıklıkla tercih edilir. Düşük kalorisi sayesinde sağlıklı atıştırmalıklar arasına girerken kan şekerinin dengelenmesini sağlar. Böylelikle ani açlık krizleri ile karşılaşma ihtimalini düşürür.

Sindirim sistemine etki ederek kabızlığa iyi gelir

Meyve lif bakımından da oldukça zengindir. Bu sayede kabızlık benzeri sorunlar ile karşılaşma ihtimalini azaltır. Aynı zamanda lif içeriği sayesinde bağırsak gibi sindirim organlarının sağlıklı bir şekilde çalışmasını da destekleyebilir.

Yorgunluk ve güçsüzlüğe karşı tüketilebilir

Ürün, doğal şekere sahiptir. Bu sayede enerji ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur. Enerji eksikliğinden kaynaklanan yorgunluk ya da güçsüz hissetme benzeri durumlar ile karşılaşma ihtimalini azaltır.

Kemik gelişimini destekler

Malta eriği faydalarından biri de kemik sağlığına olan yararıdır. İçerisinde yer alan fosfat, kalsiyum gibi bileşenler sayesinde hem kemik gelişimini destekler hem de sağlığının korunmasına yardımcı olur.

Malta eriği çekirdeği faydaları nelerdir?

Malta eriği faydalarının pek çoğu çekirdeğinde de bulunur. Çekirdek kısmı da antioksidan bakımından zengin olup serbest radikallere karşı koruma sağlar. Aynı zamanda stres benzeri zararlılara karşı da koruma sağlar. Bu korumadan faydalanmak adına ürünün doğrudan tüketilmesi önerilmez. Tüketim önerisi çekirdek kısmının toz haline getirilerek belli yiyecekler içerisine karıştırılması yönündedir. Aynı zamanda bitki özü olarak da çeşitli yemek ya da kahveler ile beraber kullanılabilir.

Hamilelikte malta eriği faydaları nelerdir?

Malta eriği faydaları sayesinde hamile kadınlar tarafından da sıklıkla tercih edilir. Hamile kadınlara olan faydaları ise şu şekilde çeşitlendirilebilir:

  • Malta eriği; A, B ve C vitamini bakımından oldukça zengin olup pek çok minerali de içerisinde barındırır. Bu sayede bebeğin gelişimine olumlu katkıda bulunurken annenin ihtiyaç duyduğu enerjinin, vitamin ve minerallerin karşılanmasını sağlar.
  • Meyve, lif bakımından da oldukça zengin olup hamile kadınların sıklıkla karılaştığı kabızlık sorunu için kullanılabilir. Kabızlık sorunu ile beraber ödem probleminin azaltılmasına da yardımcı olabilir.

Malta Eriği Neye İyi Gelir?

Malta eriği, zengin vitamin ve mineralleri sayesinde çeşitli hastalıklara karşı vücudun korunmasını sağlar. Aynı zamanda sağlıklı içeriği sayesinde kalp ve damar hastalıkları olan kişiler tarafından tercih edilir. Magnezyum ve potasyum gibi mineralleri ile ise damar sağlığının desteklenmesini sağlarken kan basıncının da düzenlenmesini sağlar.

Malta Eriği Nasıl Tüketilir?

Malta eriği olgunlaştığında kabuğu soyularak tüketilebilir. Aynı zamanda olgunlaşan meyveler püre haline getirilerek sağlıklı dondurmalar yapmada kullanılabilir. Kek ya da pasta hamuruna katılabilir. Sos olarak da kullanıma uygundur. Yapılan soslar, keklerin üzerine ya da pastaların iç kremasına eklenebilir. Yapılan soslar ile tatlandırılan kek ya da pastaların süslemelerinde de meyve kullanılabilir.

Aynı zamanda çeşitli işlemlerden geçtikten sonra reçel yapımı içinde tercih edilir. Aroması sayesinde salata sosları ya da hafif tatlı dengesinin yakalanmak istendiği soteleme işlemlerinde ya da ana yemeklerde kullanılabilir. Et ya da tavukların marine işlemleri içinde kullanıma uygundur. Yemeklerin tatlı bir aroma kazanmasını sağlar. Yakalanan tatlı aroma doğru ekşiliğe sahip yiyecekler ile bir araya getirildiğinde damaklarda iz bırakan bir tarif oluşturma imkanı sunar.

Olgunlaşmamış malta eriğinin kullanım alanları da vardır. Hafif sarımsı bir renk kazanan ve ekşi bir aromaya sahip olan meyveler de salata soslarında ya da salata içerisinde kullanılabilir. Mutfak robotu aracılığı ile çekilip suyu çıkarılan malta eriği, kıvırcık ya da lahana salatalarına eklenebilir. Aynı zamanda meyveler, minik parçalar halinde doğranarak ya da rende aracılığı ile parçalanarak da salata içerisinde tercih edilebilir. Ekşi aroması sayesinde turşu yapımı ya da marmelat tariflerinin vazgeçilmezleri arasında bulunur. Farklı tarifler için kullanılan bu meyve ile kendinize özgü bir lezzette hazırlayabilirsiniz.

Malta Eriği Alerjisi ve Yan Etkileri Nelerdir?

Malta eriğini fazla tüketmenin bazı olumsuz etkileri vardır. Olması gerekenden fazla tüketilen malta eriği; baş ağrısı, mide sancısı, kramplar ya da ishal gibi yan etkiler ile karşılaşmaya neden olabilir. Bu durumlar, malta eriğinin oldukça fazla tüketilmesinden kaynaklanır. Belirli porsiyonlarda ve belirli aralıklar ile tüketilen malta eriğinin alerjisi olmayan kişilerde bilinen bir yan etkisi yoktur.

Malta eriğine alerjisi olan bazı kişiler de farklı yan etkiler ile karşılaşılabilir. Bu yan etkiler; kaşıntı, kızarıklık ya da şişilik olarak sıralanabilir. Aynı zamanda karın ağrısı ya da kusma gibi belirtiler de malta eriğine alerjisi olan kişilerde görülebilir. Bu belirtiler, hafif bir şiddete sahip olup meyve tüketildikten belirli bir süre sonra kendini gösterir. Malta eriği alerjisinin şiddetli belirtileri ise hızlı ve dengesiz kalp atışı, nefes daralması ya da nefes alış verişte oluşan zorlanma ve hızlanmadır. Aynı zamanda bazı kişilerde alerji belirtisi tansiyon olarak da kendini gösterebilir. Tansiyonun bir anda düşmesi de alerji belirtileri arasında yer alır.

Malta Eriği Faydaları Hakkında Sık Sorulan Sorular

Malta eriği şekeri yükseltir mi?

Malta eriği, lif bakımından oldukça zengin olup doğal şeker barındırır. İçerisinde yer alan lif oranı sayesinde kan şekerinde yaşanan ani düşme ya da çıkma durumları ile karşılaşma ihtimali düşüktür. Bundan kaynaklı olarak şeker hastaları tarafından tercih edilebilir. Fakat bu noktada dikkat edilmesi gereken husus uzman doktorların yönlendirmeleridir. Yapılan bu yönlendirmeler; hastanın yaşı, şeker hastalığının şiddetine bağlı olarak yapılır. Bundan kaynaklı olarak bazı şeker hastaları tarafından ürün tüketilirken diğerleri tarafından yasaklı gıdalar arasında yer alır.

Malta eriği için hangi vitaminler var?

Malta eriği; A, B, C vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Aynı zamanda meyve içerisinde fosfor, potasyum ve kalsiyum gibi mineraller de oldukça fazla olup insan vücudunu çeşitli rahatsızlıklara karşı koruyabilir.

Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Yayınlanma Tarihi: 30 Temmuz 2024

Bu Konuda Uzman Doktorlar

İletişim Formu

Detaylı bilgi için iletişime geçin.

* Bu alan gereklidir.
Sosyal Medya Hesaplarımız
Canlı Destek Kolay Randevu Al