İnce bağırsaktan emilen ve böbrekten atılan magnezyum, özellikle kemiklerin güçlü kalmasını sağlayan önemli bir mineral olarak bilinir. İnsan vücudu magnezyumu doğal olarak üretemediği için besin veya takviye yoluyla alınması gerekir. En çok magnezyum içeren besinlerin başında muz, avokado, kaju, badem, kabak çekirdeği ve bitter çikolata gelir. Besinlerden karşılanamayan magnezyum ihtiyacı için doktor tarafından magnezyum takviyeleri de önerilebilir.
Magnezyum Nedir?
Magnezyum, kan basıncını korumaya yardım eder, kemiklerin güçlü kalmasını sağlayan ve vücudun hayati işlevleri için büyük önem taşıyan bir mineraldir. Bunlarla birlikte magnezyum ruh halini, uykuyu, egzersiz performansını, kan şekerini ve daha birçok temel fonksiyonu düzenler ve iyileştirir.
Sayısız faydası bulunan magnezyumu vücut doğal olarak kendisi üretemez. Bunun için besin veya takviyelere ihtiyacı vardır. Besin yoluyla alınan magnezyum takviyeleri hem daha sağlıklı hem de daha besleyici olur ancak takviye olarak magnezyum alınması önerilebilir.
Magnezyum içeren besinlerin başında kuruyemişlerden kaju, badem, fındık, yer fıstığı ve kabak çekirdeği yer alır. Bunlarla birlikte meyvelerden muz ve avokado da güçlü magnezyum içeriğiyle öne çıkar. Ayrıca yeşil yapraklı sebzelerden ıspanakla birlikte bitter çikolata, süt, yoğurt ve kara fasulye de magnezyum içerir.
Magnezyum Nelerde Var?
Magnezyum açısından zengin gıdalar kaju, badem, yer fıstığı ve kabak çekirdeği gibi kuruyemişler, muz, avokado, kayısı, şeftali, papaya ve böğürtlen gibi meyveler, ıspanak, lahana ve roka, fasulye ve kereviz gibi sebzeler, süt ve yoğurt gibi süt ve süt ürünleri ile bitter çikolatadır. Tam tahıllar, baklagiller ve deniz ürünleri de magnezyum açısından zengindir.
Magnezyum içeren besinler listesi şu şekildedir:
- Kabak çekirdeği
- Kaju
- Badem
- Yer fıstığı
- Muz
- Avokado
- Ispanak
- Bitter çikolata
- Kayısı
- Şeftali
- Papaya
- Böğürtlen
- Somon
- Süt, yoğurt
- Kara fasulye
- Soya fasulyesi
- Soya peyniri
- Börülce
- Bamya
- Brokoli
Kabak çekirdeği
Magnezyum açısından en zengin besinler listesinin başını kabak çekirdeği çeker. Yaklaşık 1 porsiyon kabak çekirdeğinin içinde 150 mg magnezyum bulunur. Bu da kan basıncı, kan şekeri, kemik ve ruh sağlığı açısından vücuda fayda sağlar.
Kaju, badem, yer fıstığı
Magnezyum içeren kuruyemişler listesinde kaju, badem ve yer fıstığı yer alır. Badem 80, kaju 72, yer fıstığı ise 49 mg magnezyum içerir. Aşırı bir şekilde tüketilmediği takdirde bu üç besin de vücudun magnezyum ihtiyacını karşılamaya yardım eder.
Muz
Magnezyum dostu meyvelerden biri de muzdur. Bir orta boy muzun içinde 32 mg magnezyum bulunur ve düzenli tüketildiği takdirde magnezyum katkısı sağlar.
Avokado
Bir bütün avokado yaklaşık 58 mg magnezyum içerir. Gerek kendisi gerekse salata veya diğer öğünlere eklenerek tüketilen avokadonun magnezyum dostu olduğu bilinir.
Ispanak
Günlük magnezyum ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılamaya yarayan ıspanak, fayda açısından yeşil yapraklı sebzelerin başında yer alır. Magnezyumun yanı sıra ıspanak güçlü antiinflamatuar özelliğiyle de öne çıkar.
Bitter çikolata
Bitter çikolata, magnezyumla birlikte yararlı antioksidanlar açısından da zengindir. Bir veya iki kare bitter çikolata tüketimi de magnezyum ihtiyacı için faydalıdır.
Süt ve yoğurt
Az yağlı süt ve yoğurt güçlü bir kalsiyum kaynağı olmasının yanında aynı zamanda magnezyum da içerir.
En Çok Magnezyum İçeren Besinler Nelerdir?
En çok magnezyum içeren besinler kabak çekirdeği, kaju, badem, yer fıstığı, fındık, avokado, muz, bitter çikolata ve ıspanaktır. Bunların yanında yağlı balıklar ve chia tohumu da en çok magnezyum içeren besinler arasında yer alır.
Doğal magnezyum içeren besinler nelerdir?
Magnezyum hem doğal olarak hem de takviye yoluyla vücuda alınabilir. Doğal olarak besin yoluyla alınan magnezyum kaynakları kabak çekirdeği, kaju, badem, ıspanak ve bitter çikolatadır.
Magnezyum İçeren Besinler Hakkında Sık Sorulan Sorular
Magnezyum hangi besinlerde var?
Genel olarak zengin magnezyum kaynakları ıspanak ve lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler, kuruyemişler, kabak çekirdeği, kuru fasulye, taze fasülye, tam tahıllar, soya peyniri, badem, avokado, bitter çikolata, kuru baklagiller, buğday ve yulaf kepeğidir.
Günlük alınması gereken magnezyum değeri kaçtır?
Magnezyumun günlük olarak alım miktarı kadınlar için 300- 320 mg, erkekler için ise 400- 420 mg’dır.
Magnezyumun hangi formu daha faydalı?
Magnezyumun genel olarak besinlerden doğal olarak alınması tavsiye edilir. Ancak magnezyum ihtiyacını karşılamak için takviye olarak da magnezyum alınabilir. Magnezyum oksit, magnezyum sitrat ve magnezyum klorür magnezyum takviyeleri olarak bilinir.
Magnezyum içeren içecekler nelerdir?
Soya sütü, badem sütü, kakaolu içecekler, ayran ve smoothie gibi içecekler magnezyum içerir.
Magnezyumun zararı var mı?
Yüksek oranda magnezyum tüketimi mide bulantısı, ishal ve düşük tansiyona sebebiyet verebilir. Bu gibi durumlarda doktor kontrolünde magnezyum tüketimi önem taşır.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 2 Kasım 2024
Yayınlanma Tarihi: 4 Haziran 2024