Leblebinin faydaları içerdiği değerli besin bileşenleriyle ilişkili olup vücut sistemleri için destekleyici niteliktedir. Türk mutfağında çerez olarak tüketilen leblebi nohut tanelerinin kavrulmasıyla elde edilir. Bin yıllık geçmişi olan bu kuruyemişin yararları da yadsınamaz. A, B, C vitamini ve mineralleri ile zengin bir besin değeri olduğundan sayısız faydalar zincirine sahiptir. Leblebi denilince akla sarı ve kavrulmuş çıtır bir çerez gelse de farklı çeşitlerinden bahsetmek de mümkündür. Beyaz leblebi de diğerinden sonra en çok tüketilen türüdür.
Leblebinin Besin Değeri
Leblebi, besin değeri bakımından zengindir ve vücudun işleyişini sağlayan birçok sistem için yararlıdır. Vücudun iyi çalışması için günlük bazı vitamin ve minerallerin alınması gerekir. Bu atıştırmalık da tıpkı temel gıda gibi birçok faydalı bileşen içerir.
100 gram leblebinin içinde yer alan besinler aşağıdaki gibidir:
- 268 kalori
- 38.34 gram karbonhidrat
- 19.8 gram protein
- 3.4 gram yağ
- 21.4 gram lif
- 810 mg potasyum
- 124 mg kalsiyum
- 30 IU A vitamini
- 4 mg C vitamini
Leblebi Kaç Kalori?
100 gram leblebi 268 kalori içerir. Bu doğrultuda kişiye tokluk hissi veren leblebinin aşırı tüketilmemesi de önerilir.
Leblebide Bulunan Vitaminler
Leblebi nohuttan yapılan bir çerezdir ve bazı vitaminleri içerir. Açlığı bastıran ve ara öğünlerde tüketilen bu besin vücut için yararlı olan besin öğeleriyle iç içedir. Sarı leblebi içinde A, B6, C, E ve K vitaminleri yer alır. Her biri farklı etkiye sahip olduğundan leblebinin sağlıklı bir atıştırmalık olduğu sonucuna varmak mümkündür.
Leblebinin Faydaları Nelerdir?
Türk mutfağında hem atıştırmalık hem de ikramlık olarak tercih edilen leblebi mide asidini önler, kötü kolesterolü düşürür, kalp sağlığını destekler lif içeriğiyle sindirim sistemi için önemlidir, enerji verir, tokluk hissi yaratır ve aynı zamanda göz sağlığına da iyi gelir.
Leblebi faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Leblebi midede asit oluşumunu engeller
- Mide bulantısını önler.
- Omega 3 içerir ve kötü kolesterolü düşürür.
- Aynı zamanda leblebi doğal lif kaynağıdır ve enerji verir.
- Leblebi uykusuzluk için de etkilidir
- Tokluk hissi yaratır
- İnsülin direncini dengeler ve diyabet hastaları tarafından tüketilmesi önerilir.
- İçerdiği folik asit önemli bir antioksidan kaynağıdır ve anne sütünü artırır.
- Göz sağlığını destekler.
- Sindirim sisteminde oluşabilecek sorunları önler.
- Böbreklerde sodyum birikimini engeller.
- Demir eksikliğini giderme sürecinde tüketilmesi uygun bir besindir.
- Manganez ve magnezyum içeriği sayesinde kemikleri güçlendirir.
- Cilt hücrelerini yenileme ve yaşlanma belirtilerini geciktirme etkisi de vardır.
Leblebi Çeşitleri ve Faydaları
Leblebi çeşitleri düşünüldüğünden daha fazladır. Tahmin edildiği gibi en çok bilinenleri arasında sarı ve beyaz leblebi vardır. Bunların yanı sıra daha farklı türlerini saymak da mümkündür. Bunlar çıtır, şekerli, çikolatalı, soslu, susamlı, acı biberli ve çiğ leblebi gibi farklı çeşitlerde sunulur.
Leblebi çeşitlerinin arasında yer alan sarı ve beyaz türleri en çok tüketilenlerdir. Aralarında büyük bir fark olmayan bu türler içerdikleri lif bakımından farklılık gösterir. Zira sarı leblebinin diğerine göre daha fazla lif içermesi daha fazla tokluk hissi vereceği anlamına gelir. Diğer yandan üretim süreci bakımından da farklı olan beyaz leblebinin ana malzemesi olan nohut sarı leblebininkine göre değişiktir. Bu nedenle kavrulduğu esnada beyaz renge dönüşür ve daha az yağlı bir tür haline gelir.
Beyaz Leblebinin Faydaları
Beyaz leblebi faydaları sarı leblebiyle hemen hemen benzerdir. Fakat üretildiği ana malzemesindeki nohut türü nedeniyle yararları değişkenlik gösterir. Beyaz leblebinin faydaları arasında şunları da saymak mümkündür:
- Antioksidanlarla yüklüdür ve hücresel sağlığa iyi gelir.
- Beyaz leblebi kalori, yağ ve lif bakımından düşüktür ve buna bağlı olarak kalp sağlığı için destekleyicidir.
- Kolesterol seviyelerini düşürmede etkisi vardır.
- Lif ve protein bakımından zengin olduğu için kilo verme sürecinde yardımcı olur.
- Yüksek oranda vitamin ve mineral içermesi bağışıklık sistemini güçlendirmeye yarar.
Sarı leblebinin faydaları
- Bağırsak hareketliliğini sağlar ve kabızlığa iyi gelir.
- Gebelikte sarı leblebinin faydaları arasında anne adayının ve bebeğinin ihtiyacı olan folik asidi karşılaması yer alır.
- Doğal protein ve karbonhidrat içerdiğinden sporcular başta olmak üzere günlük temposu yüksek olan kişiler için enerji vericidir.
- B6 ve folat kaynağı olduğundan beyin fonksiyonlarını geliştirmeye ve ruh halini iyileştirmeye yarar. Aynı zamanda DNA sentezi için de fayda sağlar.
- Sarı leblebin mideye faydaları arasında mide yanmasına iyi gelmesi, gaz ve şişkinliği azaltması yer alır.
Leblebi Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Leblebinin faydaları içerdiği vitamin ve minerallerle ilişkilidir. Çok fazla yararı olduğu bilinen bu atıştırmalığın kontrollü bir şekilde tüketilmesi gerekir. Özellikle aşırı yenildiğinde midede sindirimi zorlayabilir. Aynı zamanda kabızlık, gaz ve şişkinlik problemi yaşayan kişilerin daha az miktarda tüketmeleri gerekir.
Kavrularak elde edilen leblebinin kalorisi çok düşük değildir. Bu nedenle aşırı yenildiğinde yüksek yağ ve kalorisi de alınır ve sonucunda kilo problemleri ortaya çıkabilir. Diğer yandan sodyum içeriği de bulunduğundan fazlası hipertansiyona sebebiyet verebilir. Bazı üreticiler leblebiyi üretirken yanlış ve aşırı kavurma işlemine tabi tutarlar ve kanserojen maddelerin açığa çıkmasına neden olurlar. Bu nedenle orta kavrulmuş olarak sunulan leblebi türlerini tercih etmek gerekir.
Leblebi Faydaları Hakkında Sık Sorulan Sorular
Leblebinin zararları var mı?
Leblebi genel olarak güvenle tüketilebilecek bir çerezdir. Ancak aşırı dozda tüketilmesi midede hazımsılık ve şişlinlik meydana getirebilir.
Leblebi günde ne kadar tüketilmeli?
Sağlık açısından faydaları düşünüldüğünde sarı leblebinin günde bir iki avuç tüketilmesi tavsiye edilir.
Leblebi neye iyi gelir?
Leblebi genel olarak lif içeriğiyle sindirim sistemine iyi gelir, kalp sağlığını destekler, tokluk hissi ve enerji verir, mide asidini önler, kötü kolesterolü düşürür ve aynı zamanda göz sağlığı için de faydalıdır.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Yayınlanma Tarihi: 1 Ağustos 2024