Yükleniyor

Kuru İncirin Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Kuru İncirin Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Anadolu’da binlerce yıldır yetiştirilen kuru incir zengin vitamin ve mineral kaynağıdır.  Hasat dönemi sınırlı olsa da kurutulmuşu yıl boyunca tüketilebilir.  Kahvaltılarda, günlük atıştırmalarda ve hatta diyet listelerinde de kendisine yer bulan kuru incir ölçülü tüketildiğinde oldukça sağlıklı ve faydalı bir besindir. İncir çabuk çürüyen bir meyve olduğundan kurutularak doğru koşullarda saklandığında uzun süre tüketilebilir durumda kaldığı gibi vitamin içeriğini de korur. Önemli faydaları arasında bağırsak sağlığını desteklemesi, kan basıncı ve kan şekerini dengelemesi, kemik sağlığını koruması, kilo vermeye yardımcı olması ve cildi koruması yer almaktadır.

İçindekiler

Kuru İncir Hangi Vitaminleri İçerir?

Zengin kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum ve fosfor barındıran kuru incir  A, B, C ve K vitaminlerini içerir.

Kuru İncirin Faydaları Nelerdir?

İncir içeriğindeki mineral ve vitaminler sayesinde kalp damar hastalıklarına karşı korur sindirim sistemi problemlerini iyileştirmeye yardım eder, cildi besler, kilo vermeye yardımcı olur, kemik ve diş sağlığını korur ve hastalıklara karşı vücut direncini artırır.

Kuru incirin destekleyici ve koruyucu faydaları şunlardır:

  • Bağışıklık sisteminin güçlendirir
  • Hastalalıklara karşı vücudun direnç kazanmasında destekleyicidir
  • Kan basıncının dengelenmesini destekler,
  • İçerdiği lifler bağırsak hareketlerinin hızlanmasına yardımcı olur, kabızlık sorununu giderir
  • Yüksek lif oranı tokluk hissi vermesini sağladığından kilo vermeye yardımcı olur
  • İçeriğindeki kalsiyum sayesinde kemik ve diş sağlığını destekler
  • Kadınların menopoz dönemlerinde de kemik erimesine karşı da faydalıdır
  • Cildi besleyerek daha canlı bir görünüme kavuşmasına yardımcı olur 
  • İçeriğindeki bileşikler ve e vitamini sayesinde kan şekerinin dengelenmesine katkı sağlar
  • Toksinlerin atılmasına yardımcı olur
  • Astım, bronşit gibi solunum yolları rahatsızlıklarının etkilerinin azaltılmasında faydalıdır

Ayrıca içeriğinde bulundurduğu yüksek miktarda lif ve antioksidan özelliği sayesinde kanser oluşumuna zemin hazırlayan serbest radikallere karşı vücudu savunarak meme kanserine karşı koruyucu destek sağlayan kuru incir, kadınlar için yumurta gelişimini destekleyerek hamilelik ihtimalinin artmasına katkıda bulunur. Cildi besleyip, daha parlak ve canlı görünümde bir cilde sahip olmalarına yardımcı olur.

Kuru incirin zararı var mı? Yan etkileri nelerdir?

Her besinde olduğu gibi içerikleri sebebi ile fazla tüketilmesi durumunda istenmeyen sonuçlar kuru incirin sık tüketiminde de aynı etkileri içerebilir. Bu nedenle ideal tüketim sayısı 2 olup, bunun da kahvaltı veya ara öğünde yenmesi tavsiyedir.

Tavsiye edilenden fazla sayıda tüketildiğinde, yüksek şeker içermesine neden olan früktozdan kaynaklı olarak, vücut yağlanmasına ve kilo alımına, diyabet hastalarında şeker oranının yükselmesine, ishal gibi sindirim rahatsızlıklarına sebep olabilir. Ayrıca, kuru incirin içeriğine alerjisi olma ihtimaline karşı öncelikle test yaptırması, prolaktin hormonu yüksek seviyede olanların ve kalsiyum eksikliği bulunan kişilerin doktoruna danışmadan tüketmemesi gerektiğini hatırlatmak isteriz.

Kuru İncir Hakkında Sık Sorulan Sorular

Kuru İncir Kaç Kalori?

Kalori açısından oldukça zengin bir besin olan kuru incirin bir adedi yaklaşık 50 kaloridir. Kuru meyvenin 100 gramında ise 250 kalori bulunur.

Kuru İncir Kilo Aldırır mı?

Kuru incir bir adedi 50 kalori olduğu için fazla tüketilmesi kilo alımı gibi bir soruna yol açabilir.

Kuru İncir Cinsel Gücü Artırır mı?

Geniş bir yelpazede faydalar sunan kuru incir erkeklerde cinsel gücü arttırmaya yardımcıdır. Sperm kalitesinin arttırılmasında destekleyici rolü bulunur.

Kuru İncir Reçeli Nasıl Yapılır?

Ara öğünlerde ya da tatlı, turta gibi lezzetlerde yer verilebilen kuru incir reçeliyle de kahvaltı sofralarına tat katar. Yarım kilo kuru incir ile reçel hazırlanırken, 2.5 su bardağı su ve 2 su bardağı şeker ölçüsü kullanılır. Reçel hazırlık aşamasında incirler ince ince doğranır. Bir tencereye alınarak üzerine su ve şeker ölçülerine uygun olarak ilave edilir. Önce ocağın altı açılarak yüksek ısıda kaynaması sağlanır. Ardından ocağın ateşini kısarak 30 dakika daha pişirmeye devam edilir. Bu süre sonunda 2 yemek kaşığı limon suyu eklenir. Bu şekilde 5 dakika daha kaynatıp ardından ocaktan indirebilirsiniz.

Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Güncelleme Tarihi : 12 Aralık 2024

Yayınlanma Tarihi: 20 Mart 2023

Bu Konuda Uzman Doktorlar

İletişim Formu

Detaylı bilgi için iletişime geçin.

* Bu alan gereklidir.
Sosyal Medya Hesaplarımız
Canlı Destek Kolay Randevu Al