Fermente bir içecek olan kombu çayı, probiyotikler, enzimler ve antioksidanlar açısından zengindir. Bu bağlamda kombu çayı bağırsak sağlığını destekler, bağışıklık sistemini güçlendirir, sindirimi düzenler, detoks etkisi yaratır ve vücuda enerji verir. Bununla birlikte antiinflamatuar etkisi bulunan kombu çayı vücuttaki kronik iltihaplanmaya da iyi gelir.
Kombu Çayı Nedir?
Kombu çayı fermente çaylar arasında yer alır ve geleneksel demleme yöntemi ile elde edilmemektedir. Ayrıca gerek üretim yöntemlerinin farklı olması gerekse içeriğinde birçok bileşeni barındırması favori içecek olmasının nedenlerindendir. Bu içeceğin ana ham maddesi ise kombucha mantarıdır.
Bu bağlamda kombu çayının diğer bir adının kombucha çayı olarak bilinmektedir. Genel anlamda mantar ve diğer yardımcı maddeler varlığında bakteri ya da mayalar kullanılarak fermantasyon işlemi gerçekleştirilir. Bu zengin içerik üretim sonrası kombu çayı olarak şişelenerek belirli ölçekte tüketilebilir.
Geleneksel olarak Kamboçya çayı olarak da bilinen içecek aromatik bir tada da sahiptir. İçeceğin aroması nane, melisa, tarçın, papatya gibi bitkiler kullanılarak da damak tadına uygun hale getirilebilir. Bunun yanında günlük diyet listelerine eklenmesiyle dikkatleri üzerine çeken Kamboçya mantar çayı detoks suyu olarak da kullanılabilir. Diğer bir yandan içeriğinde farklı bileşenleri ihtiva etmesi sağlık profiline de önemli destekler sağlar.
Kombu Çayının Besin Değeri
Kombu çayının besin değerleri tercih edilen kupa ölçeğine göre belirlenebilir. Genel olarak günlük tüketimlerde orta dereceli bardaklar tercih edildiği için besin değerleri de bu eksende hesaplanır. Bu anlamda kombu çayında karbonhidrat, protein ya da yağ içerikleri sırasıyla 3.99 gram, 0 gram ve 0 gramdır.
Karbonhidrat bakımından zengin olan kombu çayının kalori değeri de 31 kcal'dir. Bunun yanında besin değerlerinde içeriğinde öne çıkan inorganik maddeler ise 0,73 mg demir ile 9,44 mg sodyum 'dur. Bu süreçte diğer mineral, vitamin, fonksiyonel bileşenler ya da probiyotikler eser miktarda bulunduğu için besin değeri tablosunda yer almamaktadır.
Kombucha Faydaları Nelerdir?
Kombucha çayı güçlü bir antioksidan kaynağıdır, kan şekerini dengeler, probiyotik etkisiyle bağırsakları besler, enerji verir, susuzluk hissini azaltır ve zengin içeriği ile vücuttaki farklı mekanizmalar destekler.
Bu doğrultuda kamboçya çayı faydaları aşağıdaki gibi sıralanabilir;
- Kombucha çayı kan şekerini dengeler
- Vücuda enerji verir
- Anti-inflamatuar etkisiyle kronik iltihaplanmaya iyi gelir
- Kalp hastalıkları riskini azaltır
- Kombucha çayı susuzluk hissinin azalmasına yardımcı olur
- Kamboçya çayı bağırsak sağlığını besler
- Vücuttan ödem atılmasını kolaylaştırır
- Antikanser özellikleri olduğu değerlendirilir
- Kombucha çayı saç köklerini besler
- Daha sağlıklı bir ruh sağlığı için faydalı olabilir
- Beyin fonksiyonlarına da katkı sağlayabilir
- Kas ağrılarının azalmasında destekleyici olması spor performansını da yükselmesine destek olabilir
- Kan basıncını düşürebilir
Kombucha çayı kan şekerini dengeler
Kombucha çayı faydaları arasında kan şekerinin dengelenmesine katkı sağlaması vardır. Bunun temel nedeni öncelikle içeriğinde polisakkaritler ve meyve asitlerinin bulunması vardır.
Kombucha çayı vücuda enerji verir
Günlük rutinlerde enerjinin yükselmesine yardımcı olması yorgunluk, halsizlik ya da uyku hali gibi durumların dengelenmesini sağlar.
Kronik iltihaplanmaya iyi gelir
Antiinflamatuar özelliğe sahip olması nedeniyle kombucha çayı vücutta kronik iltihaplanma gibi durumlarda yangının azalmasında destekleyici olur.
Kamboçya çayı kalp hastalıkları riskini azaltır
Kamboçya çayı aynı zamanda kanı filtreleyerek zararlı maddelerin damar yolundan uzaklaştırılmasını da destekler. Bu görevinin en büyük sonucu ise kardiyavasküler rahatsızlıklardan korunmada destekleyici olmasıdır.
Susuzluk hissinin azalmasına yardım eder
Kamboçya çayı vücutta su tutma kapasitesini arttırarak susuzluk hissinin azalmasına yardımcı olur. Bu sayede atletik performansın yükselmesine katkı yapar.
Saç köklerini besler
Kamboçya çayının faydaları arasında saç köklerinin beslenmesine katkı sağlaması vardır. Bu bağlamda, saç kökleri güçlenerek dayanıklı saç folikülleri oluşturabilir. Ek olarak saçların uzamasını hızlandırması da önemli bir fonksiyonudur.
Vücuttan ödem atılmasını kolaylaştırır
Yağ yakımının hızlanmasını destekleyen Kamboçya mantarı çayı, kilo kontrolüne katkı yapabilir. Bunun yanında vücutta tuz ve su oranın dengelemesini desteklemesi vücudun ödem atmasında da yardımcı rol oynar.
Antikanser özellikleri olduğu değerlendirilir
Anti-kanser özelliği ile dikkat çeken kamboçya çayı kanser hücrelerinin çoğalmasında ve metastazının gerilemesine yardımcı olabilir ancak bu konuda daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Daha sağlıklı bir ruh sağlığı için faydalı olabilir
Sinir sisteminin çalışmasını destekleyerek depresyon ya da panik atak gibi psikolojik hastalıklarının tedavisine destek olabilir. Bununla birlikte sinir rejenerasyonunu desteklemesi ve bazı hormon salınımlarında öncül olması da uyku problemlerinin düzelmesine katkı sağlar.
Beyin fonksiyonlarına da katkı sağlayabilir
Kombucha çayının kanı filtrelemesi ve oksijen seviyesinin damar düzeyinde artmasını desteklemesi beyin fonksiyonlarına da katkı sağlayabilir. Bu doğrultuda beyinde yükselen oksijen seviyesi baş ağrısının azalmasında yardımcı rol üstlenebilir.
Kan basıncını düşürebilir
Kan dolaşımının toksinlerden arındırılması kan basıncını düşürmede yardımcı olur, böylece yüksek tansiyon problemiyle savaşta destekleyici olur.
Tüm bu bilgilerden sonra Kamboçya çayı faydaları içeriğinde etken bileşenler, probiyotikler, vitamin ve mineraller ile ilişkilidir. Kombu çayı uygun dozda ve aşırı şekilde tüketilmediğinde yararları ortaya çıkabilir.
Kombucha Çayını Kimler İçebilir?
Kombu çayının bilinen bir yan etkisi yoktur ve yetişkinler belirli bir kupa sayısında tüketebilir. Bunun yanında 3 yaş altı çocuklarının kullanımı sakıncalı olabilir, içeriğinde özellikle farklı probiyotiklerin bulunması sindirim problemlerini tetikleyebilir.
Bireyin kronik bir rahatsızlığı varsa ve düzenli kullandığı bir ilaç bulunuyorsa doktora danışarak kullanılması önerilir. Diğer bir yandan kemoterapi alan hastalara, hamile ve emziren annelerin kullanması uzmanlar tarafından tavsiye edilmeyebilir. İlave olarak bağışıklık sisteminin baskılandığı hastalıkların tedavisinde ise doktor kontrolünde kullanılması önemlidir. Çünkü bu içecek bağışıklık sistemini destekleyen ve bağışıklık hücrelerin üretimini arttırmasını sağlayan bir özelliğe sahiptir.
Kombucha (Kombu Çayı) Nasıl Yapılır?
Evde kombu çayı yapımında aşağıdaki basamaklar izlenebilir:
- Tarifte 5 lt su içerisinde hazırlanabilir. Böylece 5 lt kavanoz steril edildikten sonra 300 gram şeker ilave edilebilir. Devamında ise bu karışımın üzerine 1 litre kaynamış su eklenebilir.
- İkinci aşamada şeker tamamen eritildikten sonra pamuklu haznenin içine koyulan 5 yemek kaşığı yeşil ya da siyah çayın üstü kapatılır. Bu süre dinlenme süreci olarak bilinirken ortalama 15 dakika beklenir. Bu içerik süzüldükten sonra 2 lt soğuk su eklemesi yapılır.
- Karışım ılık bir hale gelir ve sonrasında önceden hazırlanan kombu çayı mayası ilave edilir, homojen bir karışım olması için kaşık yardımıyla karıştırılır. Kavanozun üstünde görünen parlak kısım mayaya aittir ve ağız kısmı bez yardımıyla örtülür.
- Son aşamada ise mayalanmanın tamamen sonlanması için oda sıcaklığında ve 15 gün süresince devam etmesi gerekir. Bundan sonraki süreçte içecek halinde sofralarda yerini alabilir.
Kombucha Hakkında Sık Sorulan Sorular
Kombu çayı günde ne kadar içilebilir?
Günlük tüketim miktarı kişiden kişiye değişebilir, ortalama olarak 1-2 bardak şeklinde tüketilebilir.
Kombu çayının raf ömrü ne kadardır?
Fermente bir içecek olduğu için 2-3 hafta içinde tüketilmesi gerekir, raf ömrü uzun bir ürün değildir.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Yayınlanma Tarihi: 22 Ekim 2024