Kızılcık, hem acı hem de ekşi tadıyla bilinen kırmızı meyvelerdir. Küçük, yuvarlak yapıda bulunan kızılcıklar, Kuzey Amerika veya Doğu Avrupa’dan gelmektedir. Eylül ve kasım aylarında hasat edilen bu meyve, yaban mersini ile aynı aileden gelir. Nadiren çiğ olarak tüketilir. Genellikle kurutulmuş ya da meyve suyu şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Yüksek besin değeri ve antioksidan yapısı sayesinde sağlık açısından fayda sağlar.
Kızılcık Nedir?
Kızılcık, Kuzey Amerika bölgesinde bulunan yaprak dökmeyen bir çalının meyvesinden üretilmektedir. Kızılcık meyvesinin asidik bir yapısı bulunur. Bunun yanında idrar yolunda istenmeyen bakterilere müdahale edebilir ve idrar söktürücü görevi görür. Aynı zamanda ekşi bir tada sahiptir ve nadiren çiğ olarak tüketilir. Çoğunlukla da meyve suyu ya da kurutulmuş meyve şeklinde tüketilir. Karbonhidrat ve lif açısından zengin bir meyve olan kızılcık meyvesinin içerisinde yüzde 90 oranında su bulunur. Ayrıca E, K, C vitamini ve manganez gibi vitamin ve mineraller içerir.
Kızılcık Besin Değeri
80 gram kızılcık meyvesi içerisinde şu besin değerleri bulunur:
Kızılcık Faydaları Nelerdir?
Kızılcık anti-inflamatuar, anti-diyabetik etkiye sahiptir. Diyabet, sindirim rahatsızlıkları, anemi, karaciğer ve böbrek hastalıklarının oluşmasını önlemeye yardım eder. Kolesterol seviyelerini düşürür.
Kızılcık meyvesinin faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Kızılcık idrar yolu enfeksiyonunu önler
- Diyabet, karaciğer ve böbrek gibi kronik hastalık riskini azaltır
- Sindirim sağlığını destekler
- Serbest radikallerle mücadele eder
- Kolesterol seviyelerini düşürür
- Bağışıklığı güçlendirir
- Kalp sağlığını korur
İdrar yolu enfeksiyonunu önler
Kızılcık suyunun en bilinen faydaları arasında idrar yolu enfeksiyonu sorununa karşı etkili olması yer alır. Antibakteriyel faydaları bulunan kızılcık, mesane ve idrar yolunun yüzeyine tutunarak enfeksiyon yaratan Escherichia coli bakterisini önlemede etkilidir.
Kalp sağlığını destekler
Kızılcık meyvesi, içerisinde barındırdığı vitamin ve mineraller sayesinde kalp sağlığına fayda sağlar. Bunun yanında kalp hastalıkları riskine karşı korumada etkilidir. Kan basıncını düşürerek kolesterol dengesini sağlar.
Mide bakterileri ve hastalıklarına iyi gelir
Kızılcık, helikopter pilori bakterisinin ortaya çıkardığı mide ülseri ve mide kanseri riskini azaltabilecek bir bitki bileşiği içermektedir. Besin maddeleri açısından zengin olan kızılcık ürünlerinin tüketilmesi, bakterilerin büyümesini engelleyerek mide kanseri gelişme riskini azaltıyor.
Bağışıklığı güçlendirir
Kızılcık içerisinde yer alan C vitamini bağışıklığın desteklemesinde etkili olur ve vücudun kolajen üretim sürecinde görülür. Bu sebeple cilt, eklem sağlığı ve genel vücut sağlığının iyileşmesinde önemli bir rol oynar.
Kızılcık Meyvesinin Yan Etkileri Nelerdir?
Her besinde olduğu gibi kızılcık meyvesinin fazla tüketimi durumunda yan etkiler görülebilir. Özellikle fazla kızılcık suyu kullanılması böbrek taşı oluşumuna neden olur. Fazla kızılcık tüketimi durumunda mide rahatsızlığı, ishal ve kusma gibi durumlar da ortaya çıkabilir.
Kan inceltici ilaç kullanan kişilerin kızılcık tüketmeden önce mutlaka uzman doktora danışması gerekmektedir. Kızılcık, ilaç ile etkileşime girerek ilacı daha güçlü hale getirebilir bu da kanama riski oluşturur.
Kızılcık Nasıl Tüketilir?
Çoğunlukla meyve suyu ya da kurutulmuş şekilde tüketilen kızılcık meyvesi, nadiren çiğ olarak tüketilir. C vitamini, potasyum içeren kızılcık suyu ilave şekerler bakımından yüksek olabilmektedir.
Çiğ kızılcık meyvesinin olgunlaşma süresi 16 ay sürer ve sonbahar zamanında hasat edililir. Dondurucuda 6 ila 12 ay arasında saklanarak tazeliği korunabilir. Kızılcık aynı zamanda sos ya da jöle haline de getirilerek tüketilebilmektedir.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 27 Kasım 2024
Yayınlanma Tarihi: 27 Ağustos 2024