Kivi, vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Sağlığa olan faydaları oldukça yüksek olan kivi, C vitamini deposu olarak görülür. Böylelikle bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun hastalıklara korunmasında etkili olur. Antioksidan bir içeriği bulunan kivinin, hücre yenilenmesi konusunda faydaları bulunur. Lifli yapısı sayesinde sindirim sistemi sağlığını düzenleyerek bağırsaklara iyi gelir. Kilo kontrolünü sağlamak isteyenler için kivi, ideal bir seçenek olarak görülür.
Kivi Nedir?
Kivi, kahverengi, tüylü, actinidia cinsindeki odunsu ve asma türünde yetişen bir meyvedir. Kivinin dış kısmı lifli ve hafif tüylerle kaplıdır, iç kısmında ise minik siyah tohumları olan yeşil ve etli bir bir tabaka bulunur. Kivi oval şeklinde büyüyerek, tavuk yumurtası büyüklüğünü almaktadır. Ekşi bir tada sahip olan kivinin içeriğinde C vitamini ve yüksek oranda lif bulunur. Bu da kivinin vitaminler ve antioksidanlar açısından zengin olduğunu göstermektedir. Tropikal bir meyve olan kivi, kalp sağlığını ve bağışıklığı destekleyerek sindirim sistemini düzenler. Düşük kalorili olmasından dolayı kilo vermek isteyenler için de tercih edilen bir meyvedir.
Kivinin Besin Değeri Nedir?
Kivi, içeriğinde yer alan zengin vitamin ve minerallerle sağlık açısından faydalı bir besin profiline sahip bir meyvedir. Özellikle C vitamini deposu olan kivi, bağışıklık sistemini güçlendirerek cilt sağlığını destekler. Düşük kalorili yapısı sayesinde de kilo kontrolünü destekleyerek lif içeriği sayesinde sindirim sağlığını korur. Bağırsak fonksiyonlarını iyileştirmede de etkili olur.
100 gram kivi besin değerleri şöyle sıralanabilir:
- 61 kalori
- 0,5 gr yağ
- 3 mg sodyum
- 15 gr karbonhidrat
- 9 gr şeker
- 3g diyet lifi
- 1,1 gr protein
Vücuttaki dokuların gelişmesini ve onarılmasını sağlayan C vitamini bağışıklık sistemine de büyük katkılarda bulunur. C vitamini açısından zengin olan kivi, K vitamini de içermektedir. K vitamini, yağda çözünen bir vitamin olduğundan kandaki kalsiyum seviyelerini düzenlemede etkilidir. Folat, potasyum ve lif de içeren kivi, bakır açısından da zengindir. Bakır, demir ile birlikte çalışarak sağlıklı kemikleri, sinirleri ve bağışıklığı destekler.
Kivinin Faydaları Nelerdir?
C vitamini, bakır ve K vitamini ve lif açısından zengin olan kivi sindirim, kilo yönetimi ve kan şekeri kontrolü dahil olmak üzere pek çok yandan sağlığa fayda sağlar. Sindirim sisteminin düzgün çalışmasına yardım ederek bağırsak sağlığının korunmasına yardımcı olur. Dışkıya hacim katarak kabızlık gibi sorunlara iyi gelir. Şişkinlik ve hazımsızlığa yardımcı olur. Kan damarlarını genişletmeye yardımcı olarak kalp krizi veya felç riskinizi azaltarak kalp sağlığını korur.
Bağışıklık sistemini destekleyerek soğuk algınlığı, grip ve diğer hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olur. Kolajen üretiminin artmasına yardımcı olarak vücudun yaraları iyileştirmesi için destek olur. Göz dokularını güçlendirir ve yaşa bağlı görme sorunlarının önlenmesine yardım ederek göz sağlığını korur.
Potasyum ve K vitamini açısından zengin olan kivi yüksek tansiyona iyi gelir, böbrek taşı ve osteoporoz gibi sorunlar için önleyici olabilir
Kivinin faydaları şu şekilde sıralanabilir:
Kivi sindirimi iyileştirir
Kivi, diyet lifi sayesinde sindirimi iyileştirerek bağırsakta bulunan proteinleri parçalayan enzimleri içermektedir. Şişkinliğe neden olan yemeklerden sonra kivi tüketmek sert proteinlerin parçalanmasına yardımcı olabilmektedir. Kivi aynı zamanda sindirim sistemini çalıştıran müshil etkisine de sahiptir.
Astım tedavisinde etkilidir
Kivide bulunan C vitamini astım hastalarında hırıltılı solunum semptomlarını hafifletmeye yardımcı olmaktadır. Bu durum özellikle kivi tüketen çocuklarda faydalı olmaktadır.
Kivi göz sağlığını korur
Kivi, gözler için vitamin sağlayan zeaksantin ve lutein barındırır. Bu iki bileşen, antioksidan görevi görerek, gözler için önemli bir vitamin olan A vitaminin oluşmasını sağlar. Aynı zamanda retinaya zarar veren fazla ışığı emerek, diğer göz hastalıklarından korunmasında etkili olur.
Kilo kaybını destekler
Kalori bakımından düşük olan kivi, az miktarda yağ içermektedir. Lif açısından da zengin olduğundan kilo vermek isteyenlerin tercih ettiği bir meyve olmaktadır.
Cilt sağlığına etki eder
Kolajen üretiminin en önemli bileşeni olan C vitamini, bağ dokusu üreterek cildin sıkılaşmasında etkili olur. Kivi, C vitamini açısından zengin antioksidanlarla dolu bir meyvedir. Bu durum da cilt sağlığını destekler.
Kivinin Kabuğunun Faydaları Nelerdir?
Kivi kabuğu faydaları antioksidan içermesi açısından oldukça fazladır. Kivi kabuğundaki antioksidan seviyesi sayesinde vücutta meydana gelen serbest radikallerle savaşır. Böylelikle cildin erken yaşlanmasını önlemede etkili olur. Bunların yanında serbest radikallerin sebep olduğu hastalıkların önüne geçmeye çalışır.
Kivinin Zararları Var mı?
Kivi alerjik bir meyvedir. Kişilerde farklı semptomlara neden olabilmektedir. Fındık, avokado, incir, polene alerjiniz bulunuyorsa kiviye karşı çapraz reaksiyon yaşayabilirsiniz. Kivi tüketmeden önce alerji testi yaptırmak ve ilaç kullanıyorsanız uzman doktordan görüş almanız gerekmektedir. Kivi alerjisinin belirtileri şunları içerebilir:
- Boğazda kaşıntı
- Dilin şişmesi
- Yutmada güçlük
- Hırıltı
- Karın ağrısı
- Kusma
Bu semptomların görüldüğü durumda mutlaka uzman doktora başvurmanız gerekmektedir.
Kivi Nasıl Tüketilir?
Kivi, kişinin isteğine bağlı olarak farklı yöntemlerle tüketilebilen bir meyvedir. Kiviyi ister taze, ister salatalarda tüketilebilir. Bunların yanından tatlılarda da en çok tercih edilen meyvelerden biri de kividir. Kiviyi tüketmenin yolları şöyle sıralanabilir:
- Kabuğundan arındırılan kivi, soyulduktan sonra dilimlenip çiğ olarak tüketilebilir.
- Kiviyi blenderda başka meyve ve sebzelerle karıştırarak sağlıklı bir smoothie yapabilir.
- Kivi, özellikle yeşil yapraklı sebze ağırlıklı yapılan salatalara eklenebilir.
- Kivi, dondurma, yoğurt, chia pudingi veya keklerin üzerinde süsleme olarak kullanılabilir.
- Kivi, tatlandırarak veya doğal haliyle püre haline getirilip reçel olarak veya tatlı tariflerinde kullanılabilir.
- Kivi kurutularak sağlıklı bir atıştırmalık elde edebilir.
Kivinin Faydaları Hakkında Sık Sorulan Sorular
Hamileyken kivi yemenin faydaları nelerdir?
Hamilelik sürecinde tüketilen kivi, kişiye C vitamini desteğinin yanında, folik asit ve lif desteği de verir. Bağışıklığın güçlenmesinde etkili olarak sindirimin kolaylaşmasını sağlar. Bunların yanından bebeği beyin ve sinir gelişimine katkıda bulunur. Folik asit sayesinden bebeğin nöral tüp defekti riski de azalır.
Günde kaç tane kivi yenmeli?
Kivi tüketimi yetişkinler için günde 1-2 adet kivi tüketmenin sağlık açısından faydası vardır ve böylelikle gerekli vitamin ihtiyacı karşılanabilir. Ancak midesi hassas olanların bu miktarı azaltması önerilebilir.
Kivi tansiyonu yükseltir mi?
Kivi, potasyum içerdiğinden tansiyonun dengelenmesini sağlayarak tansiyon dengesini sağlar. Böylelikle bilinenin aksine, yüksek tansiyonu düşürücü etkisiyle bilinir.
Kivi iltihap söker mi?
Kivi, antioksidan ve C vitamini açısından zengindir ve bu nedenle iltihap karşıtı özellikleri bulunur. Vücutta serbest radikalleri azaltarak iltihaplanmayı hafifletmeye yardımcı olabilir.
Kivide kolajen var mı?
Kivi içerisinde kolajen bulunmasa da C vitamini içerdiğinden vücudun kolajen üretimine katkıda bulunur. Bu da kişinin cilt sağlığını ve bağ dokularını canlandırır.
Kivi yedikten sonra su içilir mi?
Kivi yedikten sonra su içmenin bir sakıncası bulunmamaktadır. Sindirimi kolaylaştırır. Ancak mide hassasiyeti olan kişiler, mideyi rahatsız edebileceği için hemen su içmekten kaçınması gerekebilir.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 8 Kasım 2024
Yayınlanma Tarihi: 15 Eylül 2022