Yükleniyor

Keten Tohumu Nedir? Keten Tohumu Faydaları Nelerdir?

Keten Tohumu Nedir? Keten Tohumu Faydaları Nelerdir?

Keten tohumu, vücuttaki omega-3 yağ asidi seviyesini artırır ve önemli miktarda lif içerir. İçerdiği omega-3 yağ asitleri ve lif sayesinde LDL kolesterol seviyelerini düşürmeye ve atardamarlarda plak birikimiyle ilişkili iltihap gelişme riskini azaltmaya yardım ederek kalp hastalığı gelişme riskini azaltır. Özellikle sindirim sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır, sindirimi iyileştirerek kabızlık gibi şikayetleri giderir. Zayıflama içinde tercih edilen bir besin olup, vcut ağırlığında, vücut kitle indeksinde ve bel çevresinde azalma da sağlar.

İçindekiler

Keten Tohumunun Besin Değerleri Nelerdir?

Protein, lif ve omega-3 yağ asidi yanı sıra enerji metabolizmasında ve hücre işlevinde kritik rolü olan B1 vitamin kaynağı olan keten tohumu, beyin gelişimi, bağışıklık ve demir metabolizmasında da rol alan bakır minerali için zengin bir kaynaktır.

  • Enerji: 37.4 kalori
  • Protein: 1.28 g
  • Yağ: 2.95 g
  • Fosfor: 44.9 mg
  • Folat: 6.09 mikrogram (mcg)
  • Karbonhidrat: 2.02 g
  • Lif: 1.91 g
  • Kalsiyum: 17.8 mg
  • Magnezyum: 27.4 mg
  • Potasyum: 56.9 mg
  • Lutein ve Zeaksantin: 45.6 mcg

Keten Tohumu Faydaları Nelerdir?

Keten tohumunun faydaları arasında, sindirim sağlığını desteklemesi, iltihabı azaltması, kan basıncını ve kolesterol düzeylerini dengeleyerek kalp ve damar hastalıkları yanı sıra iltihabı önleyerek belirli kanser türlerine karşı koruyucu olması, kan şekeri düzeyini dengelemesi ve kemik sağlığnı koruması yer almaktadır.

Keten tohumu, bağırsaklardaki suyu emer, dışkıya hacim katar, bağırsakların düzenli hareketliliği korumasını sağlayaral  sindirim sağlığını iyileştirir. Kabızlık şikayetlerini azaltması dışında, ishali de önler.

Keten tohumu beyin hücrelerini korumaya, hafıza, dikkat ve problem çözme gibi bilişsel işlevlerin gelişmesine destek olur. Keten tohumunun içerdiği omega-3 yağ asitleri Alzheimer'a karşı koruma sağlar. Serotonin ve dopamin gibi ruh halinin düzenlenmesinde rol oynayan bir nörotransmitterlar için düzenleyici etki gösterir. 

Keten tohumu faydaları şunlardır:

  • Keten tohumu bağışıklığı güçlendirerek vücut direncini artırır
  • Keten tohumu kalp hastalıklarına karşı koruyucudur
  • Sindirime iyi gelir
  • Kemik kütlesi ve kemik sağlığını korur
  • Kandaki kolesterol, trigliserid gibi yağları azaltır
  • Keten tohumu kansere yakalanma riskini azaltan omega-3 yağ asitleri ve antioksidanlar açısından zengindir
  • Kan basıncını düzenler
  • Kan şekeri ve insülin duyarlılığını dengeler
  • Cilt sağlığını destekler
  • Kronik hastalıklara neden olan iltihabı azaltmada destekçidir
  • Kilo vermeye yardım eder
  • Beyin sağlığını koruyarak, Alzheimer gibi hastalıkların gelişme riskini azaltır

Keten tohumu antioksidan deposu olup bağışıklığı güçlendirir

Keten tohumu, antioksidanlar açısından diğer besinlere oranla zengindir. Yağ asidi, Omega 3, ALA (alfa-linolenik asit), lif ve ligan içerdiğinden bağışıklığı artırmaya yardım eder ve vücudun direncini artırarak hastalıklara karşı korunmasında önemli rol oynar.

Omega-3 yağ asidi kaynağı olan keten tohumu kalp sağlığını korur

Keten tohumu, kalp sağlığı için çok yararlı olan ve öncelikle bitkisel gıdalarda bulunan bir tür omega-3 yağ asidi olan mükemmel bir alfa-linolenik asit kaynağıdır. Keten tohumu ve keten tohumu yağının içerdiği omega-3 yağ asitleri LDL kolesterol ve kan basıncını düşürme, iltihap giderme ve aritmi önleyici etkilere sahiptir. Bu sayede kalp sağlığı riskini azaltması yanı sıra kalp sağlığını iyileştirmeye de yardım eder.

Keten tohumu sindirim sağlığına iyi gelir

Keten tohumu bağırsak sağlığını desteklemek ve bağırsak fonksiyonlarını iyileştirmek için bağırsaklardaki bakteriler tarafından fermente edilen, çözünür ve çözünmez olmak üzere iki tür lif içerir. Sindirilemeyen bir karbonhidrat olan lif, dışkıya hacim kazandırır ve sindirim sisteminde hareket etmesini kolaylaştırır. Keten tohumu dışkının hacmini ve hareket kabiliyetini kolaylaştırarak kabızlığı gidermeye yardımcı olur.

Kemik kütlesini korur ve artırmaya yardım eder

Keten tohumu kemik kalınlığını, mineral içeriğini ve yapısal yapıyı geliştirir. Linolenik asit kronik iltihabı azaltarak kemik kaybını ve osteoporoz riskini azaltır.

Kolesterolü düşürmeye yardımcı olur

Keten tohumu yağının içinde bulunan fitosteroller sayesinde bağırsaklardaki kolesterol emilimine yardımcı olur. Keten tohumu kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterol seviyelerini düşürülmesine katkıda bulunarak vücudun yağları atmasına yardımcı olur.

Kansere yakalanma riskini azaltabilir

Keten tohumu bileşenindeki omega-3 yağ asitleri ve antioksidanlar oksidatif stresi azaltır, kanser hücrelerinin çoğalmasını önlemeye ve büyümesinin yavaşlamasına yardımcı olur. Belirli kanser türlerine karşı önleyicidir. Keten tohumlarının meme, prostat, cilt ve akciğer kanseri gibi kanser türlerine karşı bağışıklığı destekler. Keten tohumunun içeriğindeki lifler kolon kanseri gibi çeşitli kanser türlerinin oluşumunu baskılamaya yardım eder. Hormon metabolizmasında rol oynayan enzimleri bloke ederek ve tümör hücrelerinin büyümesine ve yayılmasına müdahale ederek kansere karşı koruma sağlayabilir.

Tansiyon dengesini ayarlar

Keten tohumu hem sistolik (kalp kasıldığında kalpten damarlara doğru atılan kanın damar duvarında yaptığı basınç) hem de diastoliği (kalp gevşediğinde hala damar duvarında mevcut olan basınç) düşürmeye yardım eder.

Kan şekerini dengeler

Keten tohumu yüksek oranda lif içerdiğinden sindirilmesi uzun sürer ve kan dolaşımında şeker salınımını yavaşlatabilir. Çözünemeyen lifler ise lignan içerdiğinden kalp sağlığı için faydalı olarak kan şekeri dengesini sağlar. Araştırmalara göre günde 10-20 gram keten tohumu tüketimi kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olmaktadır.

Cilt sağlığını destekler

Keten tohumun cildin sarkmasını önleyerek, sıkılaşması sağlayan, cildi besleyerek nemlendiren lignan, antioksidan ve yağ asitleri açısından zengindir.

Keten tohumu iltihabı azaltır

Keten tohumunda bulunan flavonoidler, iltihap giderici bileşiklerdendir. Keten tohumu romatoid artrit ve lupus gibi hastalıklarda yaşanan eklem ağrısını ve sertliğini azaltmaya yardım eder. Birçok kronik hastalığı tetikleyen düşük dereceli iltihabı azaltmada yardımcı olur.

Kilo vermeye yardım eder

Keten tohumunun içerisinde bulunan lifler su ile birleştiğinde jel kıvamına gelerek kişide tokluk hissi yaratır. Günde 2 kaşık keten tohumu tüketen kişilerde bel çevresinde zayıflama ve kilo kaybı görüldüğü tespit edilmiştir.

Bilişsel sağlığı ve ruh durumunu iyileştirir

Keten tohumu beyin hücrelerini korumaya, hafıza, dikkat ve problem çözme gibi bilişsel işlevlerin gelişmesine destek olur. Keten tohumunun içerdiği omega-3 yağ asitleri Alzheimer'a karşı koruma sağlar. Serotonin ve dopamin gibi ruh halinin düzenlenmesinde rol oynayan bir nörotransmitterlar için düzenleyici etki gösterir. 

Keten Tohumu Yağının Faydaları Nelerdir?

Lifler ve lignanlar içeren keten tohumu yağı, kalp hastalıkları, ateroskleroz, diyabet, artrit türleri, osteoporoz, otoimmün hastalıklar ve nörolojik bozukluklarının gelişme riskini azaltırken, semptomları da hafifletir.

Keten tohumu yağı, omega-3 yağ asitleri açısından zengindir, kan basıncını düşürmeye yardım eder. Tokluk hissi verip, iştahı azaltarak kilo kontrolünü kolaylaştırır. Atardamar elastikiyetini artırır, kabızlık ve ishal tedavisinde destekçidir. Kolesterolü düşürmeye ve sindirim rahatsızlıklarını azaltmaya yardım eder.

Kızarıklık, şişlik ve kaşıntı gibi egzama semptomlarını ve cilt tahrişini azaltabilen keten tohumu yağı cildin nemlenmesini sağlar ve cildin pürüzsüzlüğünü korumasına yardımcı olur.

Keten Tohumu Nasıl Tüketilir?

Keten tohumu soğuk veya sıcak olarak tüketilen kahvaltılık gevrek içerisinde öğütülmüş olarak bir kaşık ilave edilerek birlikte tüketilebilir. Öğütülmüş keten tohumu bir kase yoğurdun içine dahil edilerek yenebilir. Salatalara da dahil edilebileceği gibi kurabiye, kek, ekmek veya fırında hazırlanan farklı ürünlerin içerisine öğütülmüş formda dahil edilerek tüketilebilir. Toz formundaysa smoothie veya sıcak su içine katılarak kullanılabilir. 

Keten tohumları için günde 1-2 yemek kaşığı tüketmek sağlıklı bir ölçü olacaktır. Bir yemek kaşığı tüketilmiş keten tohumu omega-3 yağ asitleri, tekli ve çoklu doymamış yağ ve lif alımına yardımcı olacaktır.

Keten Tohumu Tüketmenin Riskleri Var mıdır?

Keten tohumunu tüketmeden önce mutlaka uzmana danışarak olası etkilerine karşı önlem almak gerekmektedir. Özellikle hamile ve emzirenler, kan sulandırıcı ilaç kullananlar, alerjen yapıya sahip olanlar keten tohumu tüketiminde dikkatli olmalıdır.

Keten Tohumu ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Keten tohumu ne işe yarar?

Keten tohumu vücudun üretemediği ve sadece besinlerden alınabilen iki temel yağ asidinden biri olan alfa-linolenik asit yanı sıra lignan bileşiği için önemli bir kaynaktır. Kan şekeri seviyelerini düşürmeye de yardımcıdır. Menopoz sonrası dönem için kadınlarda meme kanseri gelişme riskini düşürmeye yardım eder.

Keten tohumunun zengin lif içeriği sindirim şikayetlerini azaltmaya ve tok tutmaya yardım eder. İltihabı azaltma, kanser büyümesini önlemeye yardımcı olma, kolesterolün kanda birikmesini önlemesi ile kalp sağlını koruyarak potansiyel kalp krizi ve felç gibi riskleri azaltması keten tohumunun önemli faydalarındandır.

Keten tohumu maskesi nedir?

Keten tohumu maskesi içerdiği temel yağ asitleri, vitaminler ve mineraller ile cildi besleyen, koruyan  ve parlak bir cilde kavuşmaya yardımcı olan cilt maskesi türüdür. Ketem tohumu maskesi 1 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumunun, 2 yemek kaşığı gül suyu ve 1 yemek kaşığı gliserinle jel kıvamına gelene kadar karıştırıp temizlenmiş cilde uygulayıp, 15-20 dakika kadar bekletip daha sonra ılık suyla yıkayarak kullanılabilir.

Keten tohumu maskesi nasıl kullanılır?

Keten tohumu maskesi için 1 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumunun 2 su bardağı suya ekleyin, 15-20 dakika süre kaynatın ve bu sırada jel kıvamına gelene kadar karıştırın. Daha sonra soğumasını bekleyip cilde uygulayın ve 15-20 dakika sonra ılık suyla yıkayın.

Keten tohumu zayıflatır mı?

Lifli yapısından dolayı tok tutucu özelliği bulunan keten tohumu, zayıflamak isteyenlere destek niteliğinde bir besindir. İnsülin direncini kırarak bel bölgesinde bulunan yağların erimesinde etkili rol oynar. Aynı zamanda metabolizmayı hızlandırarak sağlıklı bir şekilde kilo vermeyi kolaylaştırır. Bu yüzden keten tohumunun kilo verme konusunda destekleyici bir niteliği bulunmaktadır. Zengin antioksidan yapısı sayesinde keten tohumu kilo vermek için vücudun verimliliğini artırır.

Keten tohumu östrojen içerir mi?

Keten tohumu lignan adı verilen fitoöstrojenler içerir ve bunlar östrojen hormonu gibi davranırlar.

Keten tohumu testosteronu düşürür mü?

Keten tohumunun içerdiği omega-3 yağ asitleri testosteronun azalmasına neden olabilir. Yapılan bir çalışmada, keten tohumu takviyesi almanın ve genel yağ alımını azaltmanın testosteron düzeylerini önemli ölçüde azalttığı görülmüştür.

Keten tohumu nasıl yenir?

Keten tohumunu tüketmenin bir çok yolu vardır. Smoothielere, kurabiye, ekmek veya kek gibi fırında pişirilen yiyeceklere, salatalara ve sıcak ya da soğuk kahvaltılık gevreklere, yulaf ezmesine dahil ederek yemek keten tohumunu tüketmenin en yaygın yollarıdır.

Keten tohumu neye iyi gelir?

Keten tohumunun düzenli tüketimi, kolesterolü iyileştirmeye, kan basıncını, açlık glikozunu ve insülin direnci indeksini düşürmeye yardım eder. Antikanser ve antioksidan özellikleri nedeniyle hücre hasarına ve iltihaplanmaya karşı koruyucudur. Menopoz, sindirim ve zihinsel yorgunluk kaynaklı semptomları azaltır. Cilt sağlığını koruma etkileri vardır.

Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Güncelleme Tarihi : 28 Mart 2025

Yayınlanma Tarihi: 24 Eylül 2024

Bu Konuda Uzman Doktorlar

İletişim Formu

Detaylı bilgi için iletişime geçin.

* Bu alan gereklidir.
Sosyal Medya Hesaplarımız
Canlı Destek Kolay Randevu Al