Kestane balı; arıların kestane ağaçlarından belli dönemlerinde ağaçlarından topladığı çiçek özlerinden elde edilen baldır. %90 oranında polen içeriğine sahip olan organik kestane balı, Türkiye'de üretilen ballar arasında yer alır. Kestanenin geleneksel tıpta kimyasal ve biyolojik faydalarının ön plana çıkması nedeniyle hammadde olarak kullanımı da dikkat çeker. Kestane özünden elde edilen doğal balın sağlık üzerine olumlu etkileri bulunur.
Kestane Balı Nedir?
Türkiye'de castanea sativa mill (Avrupa kestanesi) türü Marmara, Ege ve Karadeniz bölgelerinde yetişen kestane ağaçlarının haziran ayında çiçek açması ile birlikte arılar tarafından üretilen monofloral bir bal türüdür. Çiçek balına göre koyu renkli, yoğun bir aromaya sahip olması nedeniyle ağızda acı bir tat verir.
Kestane Balı Besin Değerleri Nelerdir?
100 gramı 400 kcal içerir. Karbonhidrat oranı ortalama olarak fruktoz %38,19, glukoz %31,28, sükroz %1,31; pH değeri 3,42-6,1 civarındadır. Çiçek balına kıyasla iletkenliğinin 5 kat daha fazla olması mineral yoğunluğunun 5 kat daha yüksek olmasını ifade eder.
Kestane Balı Ne İşe Yarar?
Kestane balı içeriğinde kafeik, elajik, ferulik ve p-kumarik asitler bulunur. Bunların yanında; fenolik bileşenler, flavanoidler (apigenin, quercetin, hesperitin, galangin), spesifik olarak 2-aminoasetofenon, aktioksidanlar, B vitaminleri ve C vitamini de yer alır.
Kestane balı düzenli olarak tüketildiğinde iltihabik hastalıkların verdiği zararı azaltmada, zararlı mikropların yok olmasında ve vücudun savunma sisteminin güçlenmesinde destekleyici rol üstlenir. Kan dolaşımını düzenlemeye, sindirim sistemini rahatlatmaa ve kan dolaşımını düzenlemeye yardım eder.
Kestane Balı Faydaları Nelerdir?
Kestane balı yüksek demir içeriği, B ve C vitaminleri ile yüksek vitamin ve mineral kaynağıdır. Mikroorganizma engelleyici güce, iltihap kurutucu özelliğe, yara iyileştirme ve yangı azaltma etkisine sahiptir. Bazı enzimlerin aktivitelerini olumlu etkileme gibi pozitif sonuçları da bulunur. Yüksek bir prebiyotik özelliğe sahiptir.
Kestane balının faydaları şunlardır:
- Kestane balı gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıklarına iyi gelir
- Öksürüğü durdurur
- Hücre ve doku hasarını durdurmaya yardımcıdır
- Halsizlik ve yorgunluk semptomlarını azaltır, enerji verir
- Kas kütlesinin artmasına katkı sağlar
- Kemikleri güçlendirir
- Göz hastalığı riskini azaltır
- Kan dolaşımını uyarır
- Vücut için demir kaynağıdır
- Yaraları iyileşmesine yardımcıdır
- Bakteri ve mikropların büyümesini önlemeye katkıda bulunur
Kestane Balının Cilde Faydaları Nelerdir?
Fonksiyonel aminoasitler, flavanoidler, minareller ve vitaminler içeriğiyle cilt üzerinde lekelerin daha hızlı düzelmesine destek olur. Özellikle protein indeksi ile yara iyileştirme gücü ön plana çıkarak morarma, pigmentasyon bozuklukları ve geç iyileşen yaraları iyileştirmede yardımcı olur.
Kestane Balının Saça Faydaları Nelerdir?
Saçın doğal proteini keratindir ve saça dayanıklılık sağlayarak formunu korumasını sağlar. Bal içeriği saç protein bariyerini güçlendirerek saçın daha hızlı uzaması ve saç dökülmelerin önüne geçilmesinde yardımcıdır. Ayrıca saç derisi yaralarının da hızlı onarımını destekleyip kepeklenme riskinin azalmasına katkı sağlar.
Kestane Balının Bağışıklık Sistemine Etkileri Nelerdir?
Lenfosit gibi diğer antikor düzeylerinin aktivitesini arttırarak yabancı maddelere karşı savunma mekanizmasını güçlendirmeye yardımcıdır.
Kestane Balının Sindirim Sistemi Üzerindeki Etkileri Nelerdir?
Bağırsaklarda geri emilimi yavaşlatarak yağ ve karbonhidratların kimyasal sindirimini destekler. Prebiyotik içeriği ile bağırsak hareketlerini hızlandırdığı için kabızlık problemine karşı tüketebilirsiniz.
Kestane Balının Antioksidan Özellikleri Nelerdir?
Vücutta toksinlerin atılmasına ya da reaktif maddelerin uzaklaşmasına aracılık yapması vücudun yaşlanmasını geciktirmede destek olur.
Kestane Balı Tüketilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler?
Yüksek kalori içeriğine sahip olması fazla tüketildiğinde kilo alımına neden olabilir. İçeriğinin güçlü olması nedeniyle aşırıya kaçıldığında mide bulantısı, kusma, tansiyon düşüşü ya da halsizlik oluşturabilir. Polen alerjisi olanların tüketilmemesi önerilir.
Kestane Balının Zararları Var Mıdır?
Günlük alım dozlarında tüketildiğinde vücudun depoların dolmasına katkı sağlar. Fazla tüketildiğinde bazı yan etkiler oluşabilir.
Kestane Balı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Kestane balı ile diğer ballar arasındaki farklılıklar nelerdir?
Kestane balı faydası saf nektardan elde edildiği için oldukça çeşitlidir. Diğer çiçek ballarına göre, arıların haziran ayında çiçek açan kestane ağacından nektar oluşturur ve bal halinde toplanarak sofralara gelir. Üretimi az olduğu için, seri üretimi çok tercih edilmez. Bu nedenle doğallığı yüksek bir baldır. Diğer çiçek ballarına göre sırasıyla 2 ve 4 kat daha fazla demir ve kalsiyum minareline sahiptir. B vitaminleri açısından da çiçek balına göre 2 kat daha fazla içeriğe sahiptir.
Hamileler kestane balı yiyebilir mi?
İçeriğinde polen gibi alerjen maddeleri ihtiva etmesi hamilelik sırasında aşırı bir reaksiyon verilmesine neden olabilir. Uzman hekime danışarak tüketmenizde fayda vardır.
Kestane balı kaç yaşında verilir?
Faydaları çocuklar için de geçerlidir. Ancak bağışıklık sisteminin geliştiği 2 yaş sonrasında çocuğunuza verebilirsiniz.
Kestane balı ne kadar süre kullanılmalı?
Günlük tüketim miktarı dikkat edildiği sürece aralıklı yıl boyunca kullanılabilir.
Kestane balı mideye iyi gelir mi?
Kestane balı neye iyi gelir sorusunda öne çıkan cevap yara iyileştirme gücüdür. Böylece, midede ülser benzeri rahatsızlıkların iyileşmesine destek olur.
Kestane balı nasıl yapılır?
Monofloral ballar arasında yer alan kestane balı, arıların bitki nektarlarını farklı işlemlerden geçirerek olgunlaştırdığı bir bal türüdür. Bal arıcılığı ile fenni kovanlardan toplanan ürünlerde her yıl verimliliği değişkenlik gösterebilir. Üretiminde en önemli detay hava koşullarıdır, üretim aşamasının yağış ve kuraklık dönemine denk gelmemesi önerilir.
Kestane balı nasıl kullanılır?
Kahvaltılarda tatlandırıcı olarak kullanımı dikkat çekerken günde en fazla 1 yemek kaşığı tüketilmesi tavsiye edilir. Aç karnına kestane balı yemek metabolizma hızını arttırmada destekleyici olur.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 18 Eylül 2024
Yayınlanma Tarihi: 6 Haziran 2023