Anavatanı Kafkaslar olan kefir, inek, keçi veya koyun sütünden elde edilen fermente bir süt ürünüdür. Kefir görünüm olarak ayrana benzer ve ekşi bir tada sahiptir. Mayalanma süresinin uzunluğuna göre ekşiliği de artmaktadır. Birçok fermente üründe olduğu gibi sindirim sisteminin sağlığı için de önemli olan kefir, zengin vitamin, mineral ve probiyotik içeriği ile bağışıklık sistemini güçlendirip korumakla birlikte kemik sağlığını da destekler. Kefirin faydalarından yararlanmak için düzenli bir şekilde tüketilmesi gerekir.
Kefir Nedir?
Kefir, inek, keçi, koyun sütünden veya şekerli sudan yapılan fermente bir içecektir. Süt kefiri hemen hemen her sütten yapılabilir. Bakteriler sütü fermente eder ve vitaminler, asetat ve laktat gibi bir dizi farklı madde oluşturur. Görüntü olarak ayrana benzeyen kefir içerdiği probiyotikler itibarıyla yoğurttan farklıdır.
A vitamini, çeşitli B vitaminleri (B1, B2, B6, B12) ile C ve D vitaminleri gibi çok sayıda vitamin içeren kefir aynı zamanda folik asit ve niasin açısından da zengindir. Diğer yandan yaşamsal mineraller kalsiyum, demir ve iyot açısından zengin bir besin olan kefir, probiyotik içeriği ile bağışıklık sistemini güçlendirir, kemik sağlığını destekler. Kefirin ilgili faydalarından içeceği tüketerek yararlanılabilir.
Kefir taneleri ayrıca soya sütü, pirinç sütü, fındık sütü ve hindistancevizi sütü gibi süt ikamelerinin yanı sıra şekerli su, meyve suyu gibi şekerli sıvıları da fermente edebilir.
Kefirin Besin Değeri Nedir?
Bir bardak az yağlı kefirin besin değeri aşağıdaki gibidir:
- Kalori: 104
- Protein: 9 gram
- Yağ: 2,5 gram
- Karbonhidratlar: 11,5 gram
- Şeker: 11 gram
Kefirin Faydaları Nelerdir?
Zengin probiyotik içeriğiyle öne çıkan kefirin aktoz oranı düşüktür, vücuda yararlı olan vitamin ve mineraller açısından zengindir. Kefir kolesterol ve kan şekeri kontrolü sağlar, bağırsak florasını dengede tutarak bağırsak sağlığını iyileştiirir, düzenli tüketimi toksinlerin atılmasına yardımcı olur, cilt sağlığını destekler ve karaciğer yağlanmasını azaltabilir.
Düzenli olarak tüketildiğinde kefir vücuda şu faydaları sağlar:
- Kefir bağırsak sağlığını artırır
- Bağışıklık sistemini güçlendirir
- Sindirim sistemini düzenlemeye yardım eder
- Kan şekeri seviyelerini dengeler
- Kolesterol ve trigliserit seviyelerini iyileştirir
- Antibakteriyel özelliğiyle iltihap önleyicidir
- Mikroplarla savaşır
- Kronik yorgunluğa iyi gelir
- Kalp sağlığını destekler
- Kemik sağlığını destekler, osteoporoz riskini azaltır
- Sakinleştirici etkisi vardır
- Vitamin ve mineral bakımından güçlü bir besin kaynağıdır
- Antikanser etkisi söz konusu olabilir
- B12 vitamininin etkisiyle hafızayı güçlendirir
Kefir, probiyotik içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendirip korur
Yoğurttan daha güçlü bir probiyotik olan kefir, bu özelliğiyle vücudun bağışıklık sistemini güçlendirip koruyarak kişiyi hastalıklara karşı daha diri tutar.
Sindirim sistemine destek olur
Yine probiyotik içeriğiyle kefir, ishal, irritabl bağırsak sendromu, ülser ve helikobakter pilori gibi birçok bağırsak ve sindirim sorununun çözümünde önemli bir besin kaynağı olarak kabul edilir ve sağlıklı bir sindirim sistemine destek olur.
Vitamin ve mineral bakımından güçlü bir besin kaynağıdır
A, B, D, K vitaminleriyle birlikte iyot, kalsiyum ve magnezyum içeren kefir, birçok besin maddesiyle ön plana çıkar.
Kemik sağlığını destekler, osteoporoz riskini azaltır
Kefir, düzenli olarak tüketildiğinde kalsiyum kaynağı sebebiyle kemik sağlığını desteklemekle birlikte osteoporoz riskini de azaltan besinlerden biridir.
Kefir aynı zamanda kalp sağlığını iyileştirir
Kan basıncını düşürmeye, kolesterol seviyesini azaltmaya ve trigliseridleri (kandaki yağlar) iyileştirmeye yardımcı bir besin olan kefir dolayısıyla kalp sağlığını da desteklemiş olur.
Kan şekerinin yönetilmesine yardım eder
Yapılan çalışmalar, kefir içmenin vücudun açlık kan şekeri seviyesini düşürdüğünü ve bu sayede kan şekerinin yönetilmesine yardım ettiğini ortaya koymuştur.
Kefir bağırsak flolasını dengede tutarak kabızlık problemini giderir
Probiyotik zengini olan kefir, bağırsak florasını dengede tutarak kabızlık için önemli bir çözüm olarak değerlendirilir.
Antibakteriyel özelliğiyle iltihap önleyicidir
Hem antibakteriyel hem de antiinflamatuar özellikleriyle öne çıkan kefir vücuttaki mevcut iltihapların azalması noktasında etkili olur.
ÖZETLE;
Kefir bağırsak sağlığına iyi gelerek kabızlığı giderir, vücuttaki mikroplarla savaşır, bağışıklık sistemini güçlendirir, kemik sağlığını destekler, kronik yorgunluğu giderir ve stres yönetimi yaparak sakinleştirir.
Kefir Nasıl Yapılır?
Kefir hazır olarak satın alınabileceği gibi evde de rahatlıkla yapılabilir. Çiğ süt kullanılıyorsa, fermantasyon sürecini olumsuz etkileyebileceği için sütün mutlaka 100 derecede 10-15 dakika kaynatılması gerekmektedir. Çiğ süt yerine günlük pastörize süt de kullanılabilir.
Genel olarak, kefir ile çalışırken en önemli öncelik hijyendir. Kefirin tadı kullanılan sütün türüne ve fermantasyon süresine göre değişebilmektedir.
Evde kefir yapımının aşamaları şu şekildedir:
- 1 litre oda sıcaklığına getirilen sütün içine 4-5 gram (1 adet ceviz büyüklüğünde) canlı kefir mayası tahta bir kaşıkla yavaşça eklenir.
- Cam kavanozdaki sütün ağzı sıkıca kapatılır ve mayalanmaya bırakılır.
- Mayalanma işlemi 12 ile 48 saat arasında değişir.
- Kefir kesilmiş süt kıvamına gelince hazır hale gelmiş demektir.
Ek olarak kefir ne kadar mayalanırsa kıvamı da o kadar yoğun olmaktadır. Ayrıca kefir buzdolabında 3 haftaya kadar bekleyebilir ve o şekilde de tüketilebilir.
Hazır hale gelmiş kefirin içindeki mayalar tekrar kullanılabilmektedir. Kefir mayaları metal ile temas etmemelidir. Bu sebeple kefir mayalarını cam ya da plastik kaplarda saklamak gerekmektedir. Kefir tanelerini tekrar kullanana kadar su ya da süt konulmuş bir kap içinde buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Kefir taneleri çok uzun süre dayanamayacağı için kısa süreler içinde kullanılmaları gerekmektedir.
Kefir Hakkında Sık Sorulan Sorular
Kefir ne işe yarar?
Güçlü probiyotik kaynağı olan kefir, sindirim sistemini desteklemesi ve bağışıklığı güçlendirmesiyle bilinir. Kefir A, B, D ve K vitaminleri bakımından da zengin bir besindir. Ayrıca iyot, kalsiyum ve magnezyum gibi birçok besin maddesi içerir. Bunlar cilt, kemikler, dişler, kaslar, sinirler ve tiroid bezi için önemlidir.
Kefirin içinde ne bulunur?
Kefir ayran görünümünde fermente bir süt içeceğidir. Sütün kefir taneleri tarafından mayalanması ile yapılır. 1 su bardağı (200 ml) kefirde; 104 kalori, 5-6 gram protein, 6-7 gram karbonhidrat ve 6-7 gram yağ vardır. Kefirde, sindirim sistemi için çok faydalı probiyotiklerin yanında A, B1, B2, B6, B12, C ve D vitaminleri bulunmaktadır. Kalsiyum, demir ve iyot içeren kefir ayrıca folik asit ve niasin açısından da zengindir.
Kimler kefir kullanamaz?
Süt ürünlerine alerjisi olanlar kefir tüketiminden kaçınmalıdır. Bununla birlikte 1 yaşın altındaki bebekler inek sütü ürünleri tüketemediği için kefir tüketimi önerilmez. Ayrıca 1-6 yaş grubu çocuk beslenmesi uzman tavsiyesiyle oluşturulmalıdır. Bu yaş grubunda kefir tüketimi için bir doktora danışılmasında fayda vardır.
Kefir ne kadar tüketilmeli?
Kefirin düzenli tüketildiğinde sağlık için faydalıdır. Kefir tüketimine dair bir sınırlama olmamakla birlikte yetişkin bir insan gün içinde 1 su bardağı kefir tüketebilir. Günlük alınması gereken kalsiyum, protein ve probiyotik desteği açısından 1 su bardağı kefir yeterli olacaktır.
Kefirin zararları nelerdir?
Yan etkisi çok az bir besin olan kefir, ilk tüketildiğinde mide bulantısı, kramp, gaz ve ishal gibi şikayetler ortaya çıkarabilir.
Kefir ishale iyi gelir mi?
Kefir güçlü bir probiyotik besindir. Bu yapısıyla bağırsak florasını dengede tutan kefir, bağırsak dostu olmasıyla ishal ve kabızlık gibi sindirim sistemi problemlerine iyi gelir.
Kefir kilo aldırır mı?
Az yağlı kefir, protein içeriğiyle kişiyi tok tutan besleyici bir yapıdadır. Ancak uzun süreler boyunca aşırı kefir tüketimi kilo alımına yol açabilir. Bu yüzden kefir tüketimini dengede tutmak önemlidir.
Kefirin cilde faydaları nelerdir?
Kefir zengin vitamin ve mineral içeriğiyle cilt, saç ve tırnak sağlığını da destekler. Düzenli tüketildiğinde cilt ve saçlar daha parlak ve canlı görünür, tırnaklar güçlenerek daha sağlıklı uzar.
Su kefiri nedir?
Su kefiri, laktoz intoleransı olan, vegan olan veya paleo gibi sütsüz bir diyet uygulayan kişiler için uygundur. Su kefir taneleri farklı bir bakteri profiline sahiptir, bu nedenle bir su kefir kültürü başlatmak için süt kefir tanelerini kullanılamaz. Su kefirinin üretimi de aynı esasa dayanır ancak süt yerine su, şeker, kuru incir ve limon kullanılır. Su kefiri türleri arasında hindistancevizi suyu ve meyve suyundan yapılanlar bulunur, ancak sadece şeker eklenmiş sudan da yapılabilir.
Laktoz intoleransı olan kefir tüketebilir mi?
Kefir düşük laktoz içeriğine sahiptir. Fermantasyon sonucunda sütün içindeki laktozun çoğu laktik aside dönüştüğü için laktoz intoleransı olanlar da kefir tüketebilirler.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 26 Nisan 2024
Yayınlanma Tarihi: 28 Mart 2024