Yükleniyor

Keçiboynuzu Nedir? Keçiboynuzunun Faydaları Nelerdir?

Keçiboynuzu Nedir? Keçiboynuzunun Faydaları Nelerdir?

Keçiboynuzu, Eylül ve Kasım aralığında açan, Kuzey Afrika, Orta Doğu, Güney Avrupa bölgeleri ile birlikte çoğunlukla Akdeniz bölgesinde görülür. Keçiboynuzu kabuk ve tohumları, tahıllarda, kakao cinsi ürünlerde, unlu mamullerde kullanılabilir. Aynı zamanda diyabet, ishal, mide ekşimesi ve obeziteye karşı da faydaları bulunur.

İçindekiler

Keçiboynuzu Nedir?

Halk arasında harnup adıyla da bilinen keçiboynuzu, adını aldığı ağacın yenilebilir tohumlarından elde edilen ve çay, pekmez gibi formlarda tüketilebilen bir bitkidir.  Ağacın kabuklarının hasat edildikten sonra kurutulup, un haline getirilerek farklı alanlarda besinlere eklenebilmektedir. Besin değerleri açısından yüksek olan keçiboynuzunun sağlığa birçok faydası bulunur. Kalorisinin az olması ve doğal şeker içermesinden dolayı kilo vermek isteyenler için ideal bir kaynak olarak görülür. Keçiboynuzu toz halinde unlu mamullerde ya da pekmez olarak günlük beslenme rutininize eklenebilir. Özellikle keçiboynuzu pekmezi, kış hastalıklarına karşı vücudu korumaktadır.

Keçiboynuzu Nasıl Kullanılır?

Keçiboynuzu, ılık bir su içerisinde yumuşatıldıktan sonra kullanılabilir. Aktarlardan temin edilebilen keçiboynuzu, çiğ olarak tüketilebildiği gibi pekmez ya da un halinde de bulunabilir. Bunların yanında kür, kahve ve çay olarak karşımıza çıkabilmektedir. Kış aylarında hastalıklara karşı meyve haliyle atıştırmalık olarak da tüketilebilen keçiboynuzu, tatlılarda sık sık yer alır.

Keçiboynuzu Faydaları Nelerdir?

Potasyum, kalsiyum, demir ve magnezyum açısından zengin olan keçiboynuzu, kemik sağlığını destekler, metabolizmayı hızlandırır, besinlerin sindirilmesini kolaylaştırarak, mide ekşimesi ve bağırsak sağlığına olumlu etki eder. Bağışıklığı güçlendiren keçiboynuzu sindirim sistemini destekleyen enzimler ve kimyasallar barındırır. A ve B2 vitaminlerini içeren keçiboynuzu, cilt ve göz sağlığını destekler. Yüksek tansiyonu ve kolesterolü düşürür, astım ve bronşit gibi akciğer rahatsızlıklarının belirtilerini hafifletir ve yatıştırır. 

Keçiboynuzunun faydaları şu şekilde açıklanabilir:

  • Astım ve bronşite iyi gelir
  • Kemik yapısını güçlendirir
  • Sindirim sistemini düzenler        
  • Cinsel gücü artırıcı görevi görür
  • Kan şekerine karşı dengeleyicidir
  • Kalp hastalıklarına karşı korur

Astım ve bronşite iyi gelir 

Vitamin ve mineraller açısından zengin bir besin olan keçiboynuzu, astım, bronşit ve alerjik astıma karşı kullanılır. Nefes darlığı, soğuk algınlığı, öksürük gibi göğüs hastalıklarına iyi geldiğini bilinir. Fitokimyasallar içerisinde yer alan teofilin, teobromin ve kafein astımı tetikleyen maddelerdir. Keçiboynuzu, bu maddeleri içermediği gibi astım tedavisinde de etkilidir. Bunun yanında alerjik olarak tetikleyen ve soğuk havanın etkisiyle ortaya çıkan alerjik astıma karşı da doğal tedavi yöntemi olarak tercih edilmektedir.

Kemik sağlığını korur

Posa miktarı açısından yüksek bir değere sahip olan keçiboynuzu, aynı zamanda kalsiyum deposudur. Kadınların ve büyüme çağında yer alan çocuklar tarafından tüketilmesi faydalıdır. Özellikle kadınlarda ileri yaşlarda oluşabilecek kemik erimesine (osteoporoza) karşı kullanılması önemlidir. Bunun yanında çocukların kemiklerinin gelişiminde kalsiyum depolamasına olana tanır.

Sindirim sistemini onarır

Birçok kişide görülebilen ishal, kabızlık gibi sindirim problemlerine karşı tüketilen ve iyi gelen keçiboynuzu, sindirimin düzgün işlemesinde önemli rol oynar. Zengin lif içeriğinden dolayı diyet yapanların kilo vermesini de destekler. 

Cinsel gücü arttırır

Keçiboynuzu, tüketildiğinde enerji vererek cinsel gücü artırabilmektedir. Bunun yanında afrodizyak etkisiyle iktidarsızlığı da engellediği belirtilir.

Kalp ve damar sağlığını korur

Antioksidan barındıran keçiboynuzu, kalp ve damar hastalıklarına karşı faydalı olmaktadır. Damar tıkanıklıklarını gidererek kanı temizlemeye yardımcı olur. Bu durumda dolayı kalbi rahatlatır ve düzenli çalışmasını sağlar.

Kan şekerini dengeler

Keçiboynuzu, düşük şeker oranı sayesinde kan şekerini dengelemede ve önlemede önemli bir etkisi bulunur. Bu nedenle kilo vermek isteyen kişiler ve diyabet hastalar için birebir bir besindir. Keçiboynuzu özü, günlük beslenme rutinine eklendiğin birçok hastalığa karşı etkili olur.

Keçiboynuzu Pekmezinin Faydaları Nelerdir?

Keçiboynuzundan üretilen ve sağlığa birçok yararı olan keçiboynuzu pekmezi faydaları şu şekilde açıklanabilir:

  • Günlük beslenme rutininize eklediğinize enerji kaynağı görevi görür
  • Soğuk algınlığı karşı vücut direncini artırarak bağışıklık sistemini güçlendirir
  • Sindirim sistemi problemlerine iyi gelerek midedeki şikayetleri azaltır
  • Diş etlerinin güçlenmesini sağlar
  • İçerisindeki E vitamini sayesinde anemi ve kansızlığa karşı kullanılır
  • Vitamin ve mineral açısından da zengin olan keçiboynuzu pekmezi, kalsiyum deposudur.

Keçiboynuzu Pekmezi Nasıl Tüketilmelidir?

Keçiboynuzu pekmezi, dilerseniz yoğurt, süt gibi ürünlerle ya da tek olacak şekilde tüketilebilir. Bu kişinin tercihine göre değişebilir. Keçiboynuzu çayı da en çok tüketilen formları arasında yer alır.

Keçiboynuzu Pekmezi Hangi Sıklıkla Tüketilmelidir?

Sağlık açısından birçok yarar sağlayan keçiboynuzu pekmezi, günde 1-2 tatlı kaşığı şeklinde tüketilebilir. Her sabah aç karnına ve akşam yatmadan önce keçiboynuzu pekmezi kullanılabilir. Günlük beslenme rutinine eklenen keçiboynuzu pekmezini tüketmeden önce uzman doktordan görüş alabilirsiniz. Tüketim sıklığı hastalıklara göre değişiklik gösterebilir.

Keçiboynuzu Suyunun Faydaları Nelerdir?

Su çeken bir yapıya sahip olan keçiboynuzu, hastalıklara karşı fayda sağlar. İçerisinde B2, B3, B6 ve A vitaminleri barındıran keçiboynuzu suyunun yararları şöyle açıklanabilir:

  • Tüketildiğinde akciğer kanserine karşı korumaya yardımcı olur
  • Osteoporoz olarak faydalı olan keçiboynuzu suyu kemik erimesini önler
  • Çocuk felci riskine azaltmak için kullanılır
  • Kandaki şeker oranını dengelediğinden diyabet hastalarına iyi gelir
  • İçerisinde bulunan selenyumdan dolayı vücudu enfeksiyonlara karşı korur

Keçiboynuzu Hakkında Sıkça sorulan Sorular

Keçiboynuzu Hangi Sıklıkla Tüketilmelidir?

Keçiboynuzu, doğal bir besin olduğundan gün içerisinde en fazla 2-3 adet tüketilmesi idealdir. Sağlık açısından yararlı olması için çiğ tüketmek yerine keçiboynuzu pekmezi ya da kür şeklinde tüketilebilir.

Keçiboynuzu kanı sulandırır mı?

Keçiboynuzun kanın temizlenmesi açısından faydalıdır. Kan inceltici ilaç kullanan kişilerin uzman doktordan görüş alarak tüketmeleri gerekmektedir.

Keçiboynuzu çiğ yenir mi?

Keçiboynuzu kabukları ıslatılarak ya da kuru halde tüketilir. Bunun yanında çekirdekleri öğütülerek keçiboynuzu unu olarak kullanılabilir.

Keçiboynuzu özü ne işe yarar?

Özellikle kış aylarında tüketilen keçiboynuzu özü, astım, bronşit, nefes darlığı ve alerjik hastalıklara iyi gelmektedir.

Keçiboynuzu özü bebeklere ne zaman verilir?

Keçiboynuzu özü, bebeklere altı aydan sonra verilmesi sağlık açısından faydalı olur. Bebeğinize keçiboynuzu özü vermeden önce mutlaka uzman doktora danışınız.

Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Güncelleme Tarihi : 7 Kasım 2024

Yayınlanma Tarihi: 7 Kasım 2024

Bu Konuda Uzman Doktorlar

İletişim Formu

Detaylı bilgi için iletişime geçin.

* Bu alan gereklidir.
Sosyal Medya Hesaplarımız
Canlı Destek Kolay Randevu Al