Yükleniyor

Kapari Faydaları Nelerdir?

Kapari Faydaları Nelerdir?

Kapari, Capparis bitkisinin çalılarından toplanan çiçek tomurcuklar olarak bilinir. Toplandıktan sonra kapari, sirke, salamura ya da yağda marine edilerek lezzetinin artırılması için fermente edilir. Özellikle Akdeniz bölgesinde tüketilen kapari, salataya, tavuklu yemeklere ya da makarnalara lezzet katmak için eklenir. İçerisinde yer alan besin maddesi ve bileşenleri sayesinde sağlık açısından birçok fayda sağlar. Kapari kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olabilecek kimyasallar içerir. Ayrıca antioksidan yapısı bulunur.

İçindekiler

Kapari Nedir?

Kapari, Capparis spinosa olarak da bilinen kapari çalısından elde edilen yuvarlak yapıdaki tomurcuktur. Genellikle salamura olarak tüketilen kapari, yemeklerde baharat ya da garnitür olarak kullanılır. Keskin aroması tuzlanma ve salamurayla beraber ortaya çıkar. Akdeniz mutfağında sıklıkla karşılaşılan kapari besleyici bir besindir. Vücuttaki iltihabı azaltarak, karaciğer sağlığını iyileştirir ve kan şekeri seviyesini dengelemeye yardımcı olur.

Kapari Besin Değeri

Kapari az miktarlarda tüketilse de içerisinde az miktarda karbonhidrat, protein ve yağ bulunur. Bunun yanında yüksek miktarda sodyum, bakır ve K vitamini içeren bir yapısı vardır. Bir yemek kaşığı yani ortalama 10 gram kapari içerisinde şu besin değerleri yer alır:

  • Kalori: 2
  • Protein: 0,2 gram
  • Karbonhidrat: 0,4 gram
  • Lif: 0,3 gram
  • Sodyum: Günlük Değerin (GD) %9’u
  • Bakır: GD'nin %4'ü
  • K Vitamini: Günlük Değerin %2'si
  • Riboflavin: Günlük Değerin %1'i
  • Demir: GDnin %1'i
  • Magnezyum: GD’nin %1'i

Kapari aynı zamanda metabolizma, enerji üretimi ve beyin fonksiyonu konusunda önemli rol oynayan bakır da içerir. Ayrıca vücutta kanın pıhtılaşması ve kemik sağlığı için ihtiyaç duyduğu bir mikro besin olan K vitaminini barındırır.

Kapari Faydaları Nelerdir?

Kapari, kalp hastalığı, kanser ve tip 2 diyabet gibi kronik durumlara karşı koruma sağlayabilen antioksidanlar içerir, iyi bir K vitamini, demir, magnezyum, E vitamini ve fosfor kaynağı olduğundan sağlık açısından mide problemlerine iyi gelir, vücuttaki iltihabın erimesine yardımcı olarak bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.

Kapari faydaları şöyle sıralanabilir:

  • Kan şekerini dengeler
  • Kanın pıhtılaşmasını sağlar
  • Kapari vücuttaki enflamasyonu hafifletir
  • Güçlü kemik gelişimini destekler
  • Karaciğer sağlığına katkıda bulunur

Kan şekerini dengeler

Sağlıklı beslenmeye kapariyi dahil etmek vücuda lif alımına katkı sağlar. Lif, vücut içerisinde kan şekeri seviyesinin sabit kalmasına yardımcı olarak glisemik kontrolünü destekler. Kan dolaşımında yer alan şeker emilimini yavaşlatır. Aynı zamanda anti-diyabetik özelliklere de sahip olan kapari, diyabetik beslenme uygulayan kişiler için uygundur.

Kanın pıhtılaşmasını sağlar

Kapari, K vitamini içerdiğinden vücuda çeşitli katkılarda bulunur. K vitamini, pıhtılaşma sürecinde yer alan çeşitli proteinlerin işlevi için gerekli bir besindir. Böylelikle kapari, aşırı kanamanın önüne geçerek, iyileşmeyi destekleyen bir yapıya sahiptir.

Kapari vücuttaki enflamasyonu hafifletir

Vücudu korumaya yönelik olarak ortaya çıkan ve bağışıklık sisteminin önemli bir parçası olan inflamasyonu azaltmak için besinlerden yararlanmak mümkündür. Kapari tohumu, antiinflamatuar özellikleri sayesinde vücuda fayda sağlar. Aynı zamanda antioksidan içerdiğinden serbest radikallerle savaşarak hücreleri oksidatif hasara karşı vücudu korur. İnflamasyonu azaltabilir ve uzun vadede kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir.

Güçlü kemik gelişimini destekler

Kapari içerisindeki K vitamini, kanın sağlıklı pıhtılaşmasını destekleyerek kemik sağlığına katkı sağlar. K vitamini kemik metabolizmasında yer alır ve kemik dokusunda kalsiyum depolarının korunmasına yardımcı olan proteinin seviyelerini artırır.

Karaciğer sağlığına katkıda bulunur

Kapari tüketmek, karaciğer hastalığı olan kişilere iyi geldiği görülmüştür. Özellikle, kapari, trigliserit ve kolesterol düzeylerinde azalma, kilo kaybında artış ve karaciğer hasarını ölçmek için kullanılan iki spesifik karaciğer enzimi olan alanin aminotransferaz (ALT) ve aspartat aminotransferaz (AST) düzeylerini azaltmaya yardımcı olur.

Kapari turşusu faydaları nelerdir?

Kapari, genellikle salamura halinde tüketilen bir besindir. Lif açısından zengin bir besin olan kapari, sindirim sisteminin korunmasına destek olarak tokluk hissi oluşmasına yardımcı olur. Özellikle turşu olarak tüketildiğinde vücudun enerjisinin korunmasına ve enerjinin artmasına katkı sağlar.

Kapari Tüketmenin Zararları Nelerdir?

Kapari, sağlıklı bir bileşene ve besin değerine sahip olmasına rağmen sodyum oranı oldukça yüksek bir besindir. Çeyrek fincan kapari porsiyonu 808 mg sodyum içerebilir. Sodyum vücut için gerekli olsa da fazla tüketildiği durumda sağlığa zararları bulunur.  Çok fazla tuz içeren bir diyet tüketmek, yüksek tansiyondan böbrek hastalığına kadar birçok sağlık sorununa neden olabilir.  Özellikle kalp yetmezliği ve böbrek hastalığı gibi sodyumu dikkatli tüketmesi gereken kişilerin kapari gibi yüksek sodyum içeren gıdaları tüketmemeleri gerekebilir.

Kapari Hakkında Sık Sorulan Sorular

Kapari nasıl tüketilir?

Kapari, salamura ve konserve olarak bulunan, sandviçlerde, salatalarda ve makarna yemeklerinde kullanılan tuzlu ve hafif keskin bir tada sahip besindir. Ayrıca yaygın olarak tavuk yemeklerinde veya füme balık gibi yemeklerde kullanılır.

Kapariyi kimler kullanamaz?

Hipertansiyonu olan kişilerin vücuda yüksek oranda sodyum ve tuz içeren besinleri almamaları gerektiğinden kaparinin tüketimini sınırlandırması gerekir.

Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Yayınlanma Tarihi: 22 Mayıs 2024

Bu Konuda Uzman Doktorlar

İletişim Formu

Detaylı bilgi için iletişime geçin.

* Bu alan gereklidir.
Sosyal Medya Hesaplarımız
Canlı Destek Kolay Randevu Al