Hibiskus bitkisi, ebegümecigiller ailesinden gelerek, farklı bölgelerde Mekke gülü, gül hatmi, nar çiçeği, hatmi çiçeği, ya da amber çiçeği gibi farklı isimlerle bilinmektedir. Dünyanın birçok yerinde hibisküs bitkisi, gıda ve ilaç yapımında kullanılır. Ayrıca Türkiye'de ve diğer yerlerde de göz alıcı, iri, güzel çiçeklerinden dolayı da yaygın biçimde yetiştirilmektedir. Özellikle tropik iklimleri tercih eden hibiskus bitkisinin sağlığa pek çok yararlı etkisi bulunur.
Hibiskus Nedir?
Hibiskus, ekşimsi bir tada sahip, susuzluğu giderici bir etkisi olan antioksidan açısından zengin bir bitki türüdür. Ebegümecigiller (Malvaceae) ailesine ait olan hibiskus bitkisi iyi miktarda C vitamini barındırır ve sağlık açısından birçok fayda sağlar. Yaklaşık üç yüz türü bulunan ve hatmi çiçeği olarak da bilinen hibiskus bitkisi, hoş kokulu yapısıyla da bilinir.
Hibiskus Ne İşe Yarar?
Hibiskus bitkisi soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu kaynaklı oluşan semptomları azaltır, balgamı atmayı kolaylaştırır ve iltihabı giderir. Ödem ve idrar söktürmeye yardım eder. Midedeki tahrişi yatıştırabilen hibiskus, hafif müshil etkisi ile kabızlık gibi sorunlara iyi gelebilir.
Hibiskus Faydaları Nelerdir?
Antosiyaninler ve polifenoller gibi antiinflamatuar ve antioksidan etki gösteren bileşikler barıındıran hibiskus, vücuttaki iltihaplanmayı atmayı kolaylaştırır, kandaki yağ oranını azaltarak kalp hastalıklarını önler ve kan şekeri seviyesini düzenlemeye yardım eder. Yüksek C vitamini ve demir içeren hibiskus bağışıklığı güçlendirir ve kansızlık gelişme riskini azaltır.
Antibakteriyel olan hibiskus bakteri türlerinin büyümesini önler. Anti-inflamatuar etki gösteren hibiskus bitkisi üst solunum yolu kaynaklı sorunları yatıştırarak öksürük ve boğaz ağrısı gibi semptomları azaltır. Diüretik etkisi ile idrar üretimini artırır, idrar yolu ve böbrek sağlığını korur, toksinlerin atılımına fayda sağlayarak karaciğer sağlığını korur ve kan basıncını düşürmeye yardım eder.
Hibiskusun faydaları şunlardır:
- Hibiskus antioksidan kaynağı olup, bağışıklığı güçlendirir
- Kan basıncını düşürebilir
- Ödem ve idrar söktürmeye yardım eder
- Kandaki kolesterol ve trigliserid düzeylerini azaltabilir
- Kan şekerini dengeleyebilir
- Cildin parlak bir görünüm almasına yardımcı olur
- Bakterileri önler
- Kalp ve karaciğer sağlığını destekler
- Sağlıklı bir şekilde kilo vermeye yardım edebilir
Hibiskus Çayı Faydaları Nelerdir?
Hibiskus çayı kalp hastalıkları risklerini azaltmadan bağışıklık sistemini güçlendirmeye kadar sağlık açısından birçok fayda sağlar. Cildi yenilemeye yardımcı olan kolajen üretimine katkıda bulunan hibiskus çayı, grip ve soğuk algınlığına iyi gelir, sindirim sistemi sağlığını destekler, adet ağrılarına iyi gelir ve tansiyonu dengeler.
Hibiskus çayının faydaları şu şekilde sıralanabilir:
C vitamini ve antioksidan kaynağı olan hibiskusun faydaları şunlardır:
- Kan basının düşürülmesi ve dengelenmesinde etkilidir
- Grip ve soğuk algınlığı semptomlarını hafifletir
- Bağırsak sağlığını dengeleyerek sindirim sistemini düzenler
- Hibiskus çayı cildi yenilemeye yardımcıdır
- Boğaz enfeksiyonu için yatıştırıcıdır
- Adet sancılarına iyi gelir ve adet söktürücü özellik gösterir
- Kaygıları hafifletir
- İyi bir uykuyu destekler
Hibiskus Nasıl Tüketilmelidir?
Yaz aylarında soğuk kompostoların içerisine aroma vermesi amacıyla katılabilir. Tercihe göre diğer buzlu bitki çayları ile birlikte de tüketilebilir. Tüm bitki çaylarında olduğu gibi hibiskus çayının da aşırı tüketimi tavsiye edilmez. Günde bir fincandan fazla tüketilmemesi önerilir. Ayrıca kronik hastalıklara sahip olan kişiler, doktor tavsiyesi olmadan kullanmamalıdır.
Hibiskus Çayı
Hibiskus çayı, kırmızı renkli, tatlı ve mayhoş bir tada sahip olan bir bitki çayıdır. Sıcak ya da soğuk bir şekilde tüketilebilen hibiskus çayının ferahlatıcı bir etkisi bulunur. Hibiskus bitkisinin tomurcuklarının suda demlenmesiyle oluşan hibiskus çayı, siyah çaya ya da kahveye alternatif olarak tüketilebilmektedir. Bulunduğu iklime göre değişiklik gösteren hibiskus türleri bulunur.
Hibiskus çayı nasıl yapılır?
Hibiskus çiçeğinin kurutulmasıyla elde edilen hibiskus çayı, hazırlanması kolay bir içecektir. Bir bardak su içerisine 2 çay kaşığı kurutulmuş hibiskus çayı eklenerek demlenir. 5 dakika sonra çayın rengi kırmızıya dönerek tüketime hazır hale gelir. Daha sonrasında süzülür, soğuk ya da sıcak şekilde tüketilebilir. Tatlandırmak için içerisine bal, tarçın ya da limon ilave edilebilir.
Hibiskus Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Hibiskus çayı her besinde ve bitki çayında olduğu gibi yeterli miktarda tüketildiğinde güvenli kabul edilebilmektedir. Bunun yanında yüksek dozda tüketildiğinde vücutta farklı yan etkilere ortaya çıkabilir.
- Yüksek tansiyon ve diyabet tedavisinde olan kişilerin tüketmeden önce mutlaka uzman doktordan görüş almaları gerekmektedir.
- Ayrıca kan basıncını düşürebileceğinden hamilelik ve emzirme döneminde olan kişilerin hibiskus çayı tüketmemeleri önerilir.
- Vücutta su kaybına neden olabilir.
- Hibiskus çayı bazı kişilerde deride döküntü ve ani kaşıntı gibi alerjik problemler yaratabilir.
Hamilelikte hibiskus kullanımı
Hibiskus, sağlığa olan faydalarıyla bilinse de hamilelik döneminde tüketimi güvenli değildir. Özellikle hamileliğin ilk aylarında düşüğe yol açma riskine karşı hibiskus kullanımı uzmanlar tarafından tavsiye edilmemektedir. Bunun yanında hibiskus bitkisinin uzu süreli kullanımı durumunda kadınlarda doğurganlığı etkileyebilir fakat bilimsel bir kanıtı bulunmamaktadır.
Hibiskus ile İlgili Sık Sorulan Sorular
Kimler hibiskus çayı içmemeli?
Hibiskus çayı, tüketilmeden önce mutlaka uzman doktora danışmak gerekmektedir. Hibiskus çayını tüketmemesi gereken kişiler şu şekilde sıralanabilir:
- Guatr ve tiroid problemi yaşayan kişiler,
- Yüksek ve düşük tansiyonu olanlar,
- Alerjisi olanlar,
- Anemi hastaları,
- Sürekli ilaç kullanmak zorunda olanlar,
- Hamile ya da hamilelik döneminde olan kişilerin tüketmesi önerilmemektedir.
Bunun yanında diyabet hastası olanlar tükettiklerinde düzenli olarak şeker kontrolü yaptırmaya özen göstermelidir.
Hibiskus çayı zayıflatır mı?
İçerisinde yüksek oranda demir bulunan hibiskus çayı, vücuttaki oluşabilecek demir eksikliği ve kansızlığı gidermeden ekili olur. Demir eksikliğine sahip olan ve kansızlık yaşayan kişiler kilo vermeden güçlük çekebilir. Hibiskus çayı, içerdiği C vitamini sayesinde vücuttaki yağ yakımını hızlandırmaya yardımcı olarak kilo verdirir. Bunun yanında bağırsak sağlığını düzenleyerek vücuttaki ödemin atılmasını sağlar ve şişkinliği giderir. Böylelikle vücuttaki ödemin ve şişkinliğin atılması zayıflama konusunda destek olur.
Hibiskus çayı her gün içilir mi?
Uzmanlar hibiskus çayının gün içerisinde 2 bardaktan fazla içilmemesini önerir. Hibiskus çayı, 10 gün boyuca içilirse 3 ay ara verilmesi gerekebilir. Bu durum kişiden kişiye değişebilir. Herhangi bir yan etki görülmesi durumunda tüketimi durdurulmalıdır.
Hibiskus iltihap söker mi?
Hibiskus, vücutta oluşabilecek iltihabı önleyerek, dışarıya atılmasına yardımcı olur. Bunun yanında soğuk algınlığı ve grip yüzünden meydana gelen boğaz enfeksiyonlarına iyi gelir.
Hibiskus tansiyona iyi gelir mi?
Hibiskus içerisinde yer alan vitamin ve mineraller sayesinde kandaki yağ seviyesinin düşürülmesine yardımcı olarak, yüksek tansiyon riskini azaltabilir.
Hibiskus çayı ishal yapar mı?
Hibiskus çayı, sindirim sisteminde düzen sağlayarak bağırsak hareketlerini hızlandırır. Fazla tüketiminde bağırsakların daha fazla çalışmasına neden olabilir.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 14 Kasım 2024
Yayınlanma Tarihi: 17 Mart 2024