Havuç, dünyanın birçok bölgesinde sarı, beyaz, turuncu, kırmızı ve mor renklerde bulunabilir. Turuncu havuç, Orta Avrupa’da 15. Ve 16. yüzyılda geliştirilerek tüketilmeye başlanmıştır. Tadı ve rengi yetiştirildiği bölgeye göre değişiklik gösteren havucun, sağlık açısından birçok faydası vardır. Bağışıklığı destekleyerek, kanser riskini azaltır ve yaraların iyileşmesinde etkili olur. Besleyici ve lezzetli olan havuç, beta karoten, lif, K1 vitamini, antioksidan ve potasyum içermektedir.
Havucun besin değeri
Havucun içeriğinde bulunan su %86-95 arasında değişiklik göstermektedir. Bir kısmı ise %10 karbonhidrattan oluşmaktadır. 100 gram havuç için besin değerleri şu şekilde sıralanabilir:
- Kalori: 41
- Su: %88
- Protein: 0.9 gram
- Karbonhidrat: 9.6 gram
- Şeker: 4.7 gram
- Lif: 2.8 gram
- Yağ: 0.2 gram
Vitamin ve mineral kaynağı olan havuç, potasyum, A vitamini, biotin ve B6 içermektedir. Beta karoteni A vitaminine dönüştüren havuç, bağışıklık için önemli bir besin kaynağıdır. Büyüme ve gelişme çağında tüketilmesi önerilmektedir. Aynı zamanda göz sağlığını da destekler. K1 vitamini barındıran havuç, kan pıhtılaşmasını sağlayarak kemik sağlığını geliştirmektedir.
Havucun faydaları nelerdir?
Havuç, içerisinde bulunan besin kaynaklarından dolayı birçok faydası bulunmaktadır. En önemli faydaları göz sağlığını destekleyerek görüşü iyileştirmesi, bağışıklığı güçlendirmesi, kanser riskini azaltması, yara iyileşmesini hızlandırması, cilt sağlığını koruması ve saçları güçlendirmesidir.
Havucun faydaları şu şekilde sıralanabilir:
Göz sağlığını destekler
Havuç, A vitamini açısından zengin bir besindir. Günlük A vitamini ihtiyacının %51’ini içermektedir. Bu da göz sağlığını destekleyerek, görme kaybı ve gece körlüğüne karşı koruma sağlamaya yarar.
Havuç kanser riskini azaltır
Antikanserojen özelliği bulunan fitokimyasal içeren havuç, bağışıklığı güçlendirerek kanserin yayılmasını önlemektedir. Böylelikle kanser türlerine karşı riskleri azaltarak, mücadele eder.
Cilt sağlığını korur
Havuç, içeriğindeki karotenoidler sayesinde cilt sağlığını iyileştirerek, kişilerin genç görünmesini sağlamaktadır. Bunun yanında çok fazla havuç tüketmek cildin sarı veya turuncu bir görüntü ortaya çıkardığı karotenemiye neden olabilir.
Saçların uzamasını sağlar
Havuç, saç sağlığını iyileştirebilecek, A,C vitaminleri, karotenoid, potasyum ve antioksidan içermektedir. Havuç tüketmek saçların güzelleşmesinde etkili olur.
Havuç tüketmenin riskleri nelerdir?
Her besinde olduğu gibi havuç tüketimi de toksik bir etkiye sebep olabilir. Havuç, sedef hastalığı ya da akne tedavisi için kullanılan ilaçlarla etkileşime girebilmektedir. Bu kişilerin uzman doktordan görüş alarak havuç tüketmesi önemli olmaktadır. Bazı kişilerin havuca karşı alerjisi olabilir. Bu da boğazda şişme ya da solunum sorunlarına yol açabilir. Ciddi bir alerjik reaksiyon yaşamamak için mutlaka havuca alerjiniz olup olmadığını öğrendikten sonra tüketime karar vermeniz gerekmektedir.
Havuç nasıl saklanır?
Havuç, diyetlerde en çok tüketilen besin olarak bilinmektedir. Suda iyice yıkadığınız havuçları, soyarak tüketmek mümkündür. Taze havuçlar bütün şekilde buzdolabında birkaç hafta saklanabilmektedir.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 10 Aralık 2024
Yayınlanma Tarihi: 30 Eylül 2022