Flavonoidler, sebzelerde, turunçgiller ve çaylarda yer alan bileşikler olarak bilinir. Bu bileşikler antioksidan özellikleri sayesinde kalp krizi ya da felç riskini düşürmede etkili olur. Gıdalar içerisinde yer alan flavonoidler vücuda alındıktan sonra farklı şekillerde parçalanır ve kullanılır. Antioksidan açısından zengin olan flavonoidler vücutta günlük olarak biriken toksinlerin savuşturulmasını sağlar. Bu nedenle beslenme düzenine flavonoid içeren besinler eklemek sağlık açısından oldukça önemlidir.
Flavonoidler Nedir?
Flavonoidler, antioksidan özelliğine sahip olan ve bitkilerde, sebzeler, çaylarda bulunarak vücuda alınan doğal bileşiklerdir. Bu bileşikler sayesinde bitkilerde tat, koku ve renk özellikleri oluşur. İnsan sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahip olan flavonoidler, birçok gıdada yer alır. Flavonoidler antioksidan yapısının yanında kalp sağlığına etki ederek, bağışıklık sisteminin desteklenmesinde etkilidir. Böylelikle vücutta oluşan enfeksiyonlarla savaşır. Flavonoidlerin farklı alt grupları bulunur. Bunlar arasında flavonoller, flavonlar, flavanonlar, izoflavonlar, antosiyaninler ve kateşinler yer alır.
Flavonoidlerin Faydaları Nelerdir?
Flavonoidler, anti-inflamatuar ve antioksidan özellikleri sayesinde sağlık açısından kronik hastalıkların önlenmesi, beyin sağlığını geliştirmesi gibi birçok faydası bulunur. Bilişsel sağlığın gelişmesine katkı sağlayan flavonoidlerin faydaları şöyle sıralanabilir:
- Kalp sağlığına iyi gelir
- Beyin sağlığını destekler
- Yüksek tansiyonu yönetir
- Tip 2 diyabet riskini azaltır
- Anti-inflamatuar ve antioksidan etkileri vardır
Kalp sağlığına iyi gelir
Flavonoid açısından zengin bir beslenme biçimini tercih etmek kalbe fayda sağlar. Özellikle hipertansiyonun yarattığı semptomları hafifletmeye yardımcı olur. Elma, çilek ve armut gibi flavonoid açısından zengin olan besinler bu noktada daha fazla tüketilmesi önerilir.
Beyin sağlığını destekler
Flavonoidler, beyin sağlığının desteklenmesine yardımcı olarak beyne giden kan akışının iyileştirilmesinde etkili olur. Flavonoid açısından zengin bir beslenme biçimi ile kişinin bilişsel ve hafıza işlevi artarak fayda sağlar.
Yüksek tansiyonu yönetir
Flavonoidler vücuda farklı şekillerde etki eder. Bu açıdan zengin besinler tüketmek yüksek tansiyonun yönetilmesini sağlar.
Tip 2 diyabet riskini azaltır
Flavonoidler açısından zengin bir beslenme biçimini benimsemek tip 2 diyabet riskini de azaltabilir. Flavonoidin vücuda alınması tip 2 diyabet riskinin daha düşük olmasıyla ilişkilidir.
Anti-inflamatuar ve antioksidan etkileri vardır
Flavonoidler, anti-inflamatuar ve antioksidan etkileri, vücutta oluşabilecek sağlıksız hücrelere karşı savaşabilir. Bu durum kanser hücrelerini de etkilese de kesin olarak bir kanıtı bulunmamaktadır.
Flavonoidler İçeren Besinler Nelerdir?
Flavonoidler, çeşitli meyve, sebze, bitki ve içeceklerde bol miktarda yer alan bir bileşen türüdür. Flavonoid açısından zengin bazı gıdalar şöyle sıralanabilir:
Flavonoid içeren meyveler
- Çilek
- Elma
- Yaban mersini
- Nar
- Portakal
- Limon
- Böğürtlen
- Ahududu
- Kiraz
- Erik
- Üzüm
Flavonoid içeren sebzeler
- Soğan, kırmızı soğan
- Lahana
- Ispanak
- Baklagiller ve Tohumlar
- Soya fasulyesi
- Fasulye
- Brokoli
- Yeşil biber
- Domates
- Mercimek
Flavonoid içeren çaylar
Bunların yanında kakao flavonoidler açısından zengin besinler arasında yer alır. Bu besinlerin düzenli olarak tüketilmesi, flavonoidlerin sağlık açısından fayda sağlamasına yarar. Özellikle taze ve işlenmemiş şekilde tüketmek, flavonoidlerin faydasının artmasına yardımcı olur.
Flavonoidler Hakkında Sık Sorulan Sorular
Flavonoidler en çok hangi besinlerde bulunur?
Özellikle sebzelerde yer alan flavonoidler kırmızı besinlerde sıkça yer alır. Bunlar arasında pancar, lahana, domates, kırmızı soğan gibi besinler sayılabilir.
Flavonoidler suda çözünür mü?
Flavonoidler suda çözünür bileşikler olarak bilinir. Bunun yanında vakuollerinde depolanma sağlarlar.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Yayınlanma Tarihi: 2 Ağustos 2024