En sevilen balıklar arasında yer alan palamut, Marmara ve Karadeniz’de sıklıkla görülen balık türleri arasında yer alır. Palamut ılık denizlerde yetişir ve sürü halinde göçen bir balıktır. Ağustos ayı itibariyle tüketilmeye başlanır, sonbaharın sonuna kadar da tüketimi devam eder. Palamut tüketiminin sağlığa birçok faydası bulunur. Kolaylıkla hazırlayabileceğiniz fırında palamut tarifi hem sağlığınıza yarar sağlayacak hem de leziz bir seçenek olacak.
Palamut besin değeri
İçerisinde birçok vitamin ve mineral içeren palamut besin değeri şu şekilde sıralanabilir:
- A vitamini
- D vitamini
- Demir
- Potasyum
- Protein
- Fosfor
- Kalsiyum
- Magnezyum
- B6, B3, B12 vitaminleri
- Selenyum
- Sodyum
Palamut faydaları nelerdir?
Sağlıklı beslenmenin önemli bir adımını oluşturan balık çeşitlerinden biri olan palamut içerisindeki vitamin ve mineraller sayesinde vücuda sağlık verir. Haftada en az 2 kere tüketilmesi gereken balığın ruh sağlığına da olumlu etkileri bulunur. Palamut faydalarının arasında kan basıncını düşürme, felç riskini azaltma gibi durumlar yer alır. Palamutun vücuda faydaları şu şekilde açıklanabilir:
- Palamut balığı içerisinde A vitamini, fosfor ve potasyum bulunur. Özellikle A vitamini göz sağlığı için oldukça önemli olmaktadır.
- Omega 3, B6 ve folik asit kaynağı olan palamut, kalp sağlığına da iyi gelmektedir. Kalp ritmini düzenleyerek felç riskini en aza indirir.
- Palamut balığı hafızaya etki ederek Alzheimer hastalığına karşı koruma sağlar.
- Palamut düzenli ve doğru tüketildiğinde diş ve kemik yapısını güçlendirmede etkilidir.
- Mutasyona uğrama ihtimali olan hücrelerin iyileşmesini sağlayarak kanser oluşumunun önüne geçer.
- Sağlığa birçok faydası bulunan palamut uyku kalitesini de artırır.
- Düzenli olarak tüketilen palamut, saç köklerini de etki ederek, dökülmeyi azaltır. Aynı zamanda saç kırıklarının da önüne geçmektedir.
Fırında palamut tarifi
- Hazırlık: 10 dk
- Pişirme: 30 dk
- 2-3 kişilik
Fırında palamut tarifi için malzemeler:
- 2 adet palamut
- 2 adet patates
- 1 adet soğan
- 1/2 baş sarımsak
- 1 adet limon
- 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı kişniş tohumu
- Tuz
Fırında palamut nasıl yapılır?
Patatesleri soyup, yuvarlak doğrayıp, tepsiye yayın. Balıkları sarımsak ezmesi ve zeytinyağı ile ovun. İçine limon sarımsak ve soğanları doldurun. Üzerine limon sıkıp kişniş tohumlarını serpin. 250 derece fırında pişirin. Afiyet olsun.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 14 Mart 2024
Yayınlanma Tarihi: 7 Kasım 2022