Eriğin faydaları özellikle ilk çıktığı aylar olan baharda oldukça fazladır. Tazeliği ve kendine özgü lezzeti ile alışveriş listelerinin başında yer alan bu lezzet, farklı türlere sahiptir. Yeşil, kırmızı, mor, sarı renkleri ile cıvıl cıvıl sofralar kurmaya yardımcı olurken faydaları sayesinde insan sağlığının korunmasına katkıda bulunur.
Eriğin Besin Değeri Nedir?
Eriğin besin değeri aşağıdaki gibidir:
- Kalori: 30 gr
- Karbonhidrat: 8 gr
- Lif: 1 gr
- Şeker: 7 gr
Eriğin Faydaları Nelerdir?
Ekşi tatlı aroması ile damaklarda iz bırakan, içerisinde yer alan A,B, K vitaminleri ve mineraller bulunduran eriğin faydaları şunlardır:
- Erik zengin C vitaminli içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Kanın normal şekilde pıhtılaşmasını sağlar ve kan damarlarının oluşumunu destekler.
- Erikte bulunan fitokimyasallar ve besinler kalp hastalığına neden olabilen iltihaplanmaları azaltır.
- Kabızlığı giderir.
- Tokluk hissi oluşturarak kilo kaybını destekler.
- Demir eksikliği gibi sağlık sorunlarının tedavi sürecine de olumlu katkıda bulunur.
- Yüksek kalsiyum oranı sayesinde gelişim aşamasında bulunan çocukların kemik sağlığı için oldukça önemlidir.
Erik önemli miktarda antioksidan kaynağıdır
Kendine özgü aromaya sahip eriğin faydaları arasında antioksidan açısından zengin olması da yer alır. Yüksek oranda antioksidan içeriği sayesinde hücrelerin kendini yenilemesini kolaylaştırır. Çeşitli hastalıkların oluşmasını engelleyerek dinç bir vücuda kavuşma imkanı tanır.
Kolesterolü dengelemeye yardımcıdır
Eriğin faydalarından bir diğeri ise kolesterol, şeker gibi sağlık sorunlarının tedavi sürecine sağladığı olumlu katkıdır. İçeriğinde bulunan C vitamini sayesinde damar yollarında oluşan tıkanıkların giderilmesine yardımcı olur. Tedavi sürecinin kontrollü ve olumlu bir şekilde yürütülmesinde büyük öneme sahiptir.
Lif kaynağıdır
Erik, lif bakımından da oldukça zengindir. Lif oranı sayesinde tokluk hissi oluşturarak kişilerin sağlıklı beslenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda bağırsak sağlığının korunmasına da katkı sağlar. Bağırsak işleyişinin düzenlenmesine yardımcı olarak hazımsızlık ya da kabızlık gibi problemlere çözüm getirebilir.
Kan şekerini düzenler
Kan şekeri, glikoz dengesine bağlı olarak meydana gelen hastalıklardan biridir. Bu hastalığın tedavi sürecinde ise glisemik indeksi düşük gıdaların tüketilmesi gerekir. Glisemik indeksi düşük gıdaların başında ise erikler gelir. Ekşi ya da mayhoş aromaya sahip erikler, kan şekerinin düşürülmesine yardımcı olur. Aynı zamanda kan şekeri dengesizliğinden kaynaklanan baş ağrısı ya da bulantı gibi durumların giderilmesi de kırmızı eriğin faydaları arasında yer alır.
Erik Yemenin Zararları Var mıdır?
Erik yemenin fayda ve zararının belirlenmesini sağlayan bazı koşullar vardır. Bu koşullar; tüketim şekli ve miktarıdır. Aşırı oranda ve tuz aracılığı ile tüketilen eriğin faydaları bulunmayabilir. Tuz aracılığı ile tüketildiğinde tansiyon yükselmesine ya da şişliklere sebep olabilir. Tuzsuz ve aşırı oranda tüketildiğinde ise sindirim sisteminin işleyişine olumsuz etkide bulunabilir. İshal benzeri sağlık sorunlarının oluşmasına neden olabilir.
Erik Nasıl Kurutulur?
Kurutulmuş eriğin faydaları da oldukça fazladır. Faydaları ve lezzeti sayesinde kışlık hazırlıklarının başında gelen bu meyvenin kurutuluş aşaması ise oldukça rahattır. Kırmızı ya da sarı renge sahip olan erikler, bol su ile yıkanır. Yıkama aşamasından sonra isteğe bağlı olarak çekirdeğinden ayrılır ya da ayrılmadan kurutma işlemine geçilir. Bu işlem güneş aracılığı ile yapılabileceği gibi fırın kullanılarak da tamamlanabilir. Yaz aylarında yapılan güneşte kurutma işlemi 1 ya da 2 haftalık bir süreci kapsar. Fırında yapılan işlem ise 2 ya da 3 saat süre sonunda tamamlanır. İşlemlerin süresi, eriklerin miktarı, sıklığı ya da boyutuna bağlı olarak farklılık gösterebilir.
Kuru Eriğin Faydaları Nelerdir?
Kuru eriğin faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Metabolizma çalışma hızını etkileyerek kilo vermeye yardımcı olur.
- Kabızlık ya da hazımsızlık gibi sindirim sisteminde oluşan problemlerin giderilmesine katkı sağlar.
- Zengin potasyum içeriği sonucunda kalp sağlığının korunmasında büyük öneme sahiptir.
- Yaşlanma sürecine sağladığı yavaşlatma etkisi ve kırışıklık önleme özelliği kuru eriğin cilde faydaları arasında yer alır.
- Saç sağlığını koruyarak dökülme problemlerine engel olur.
Erik Kullanarak Yapılabilecek Tarifler
İnsan vücuduna yararları ile bilinen kara eriğin faydaları, pek çok tarifte yer almasına yardımcı olur. Bu tarifler arasında kolay hazırlanışı ve eşsiz lezzeti ile meyve suyu öne çıkar. Meyve suyu aşamasında olgunlaşan, kırmızı ya da sarı renge sahip meyveler tercih edilir. Bu meyveler, bir miktar su ile kaynamaya bırakılır. Kaynama sonrasında erik taneleri ayrı bir kaba alınarak su soğutulur ve tüketime hazır olur. Meyve suyundan kalan posa kısmı ise pestil olarak tüketilebilir. Pestil için elde edilen posa içerisindeki çekirdekler çıkarılır. İnce bir katman halinde yağlı kağıdın üzerine serilir ve kuruyana kadar beklenir. Kuruma aşaması sonrasında elde edilen pestil kullanıcıların isteklerine uygun bir şekilde dilimlenerek buzdolabında saklanabilir.
Erik Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Hamilelikte eriğin faydaları nelerdir?
Magnezyum, potasyum gibi mineraller bakımından oldukça zengin olan eriğin faydaları hamilelik dönemini de kolaylaştırır. Erik içerisinde yer alan sitrit asit, yorgunluğa sebep olan laktik asitin olumsuz etkisini önler. Böylelikle hamilelik süreci içerisinde enerji kazanılmasını sağlayarak yorgunluğun önlenmesine yardımcı olur. Gebelikte eriğin faydalarından biri de sinir sisteminin güçlendirilmesidir.
Yeşil erik günde ne kadar yenmeli?
Yeşil eriğin faydaları için günde bir porsiyon yemek yeterlidir. Bir porsiyon, 10 ya da 12 orta boy erikten oluşur.
Erik ödem atar mı?
Erik, potasyum oranı sayesinde ödem atmaya yardımcı olur. Ödem atma döneminde dikkat edilen beslenme şekli ve egzersizler de sürecin hızlandırılmasına yardımcı olur.
Erik yağ yakar mı?
Erik zengin lif oranı ve vitaminleri sayesinde metabolizmanın hızlandırılmasına yardımcı olur. Bu özelliği sayesinde yağ yakım sürecine etki eder. Metabolizmayı doğrudan etkileyen can eriğin faydalarından biri de enerji ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olması ve gün boyu zinde kalmaktır.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 18 Ağustos 2024
Yayınlanma Tarihi: 21 Haziran 2023