Enginar, sebze olarak bilinse de enginarın yediğiniz kısmı aslında bir çiçeğin açmadan önceki tomurcuğudur. Çiçek açtıktan sonra enginar tek, mor bir çiçek şekline dönüşür. Bu bitki Akdeniz kökenlidir ve potansiyel tıbbi özellikleri sebebiyle yüzyıllardır kullanılmaktadır. Enginar antioksidan ve lif kaynağı bir besin olarak, sindirim sistemini destekler, kan basıncını dengeler, karaciğer sağlığını korur, kanser ve kalp hastalıklarının gelişme riskini azaltır. Bilişsel işlevi ve hafızayı iyileştirir.
Enginarın Besin Değeri Nedir?
Enginar, zengin lif, vitamin ve mineral kaynağıdır. Doymuş yağ açısından düşüktür. Aynı zamanda C vitamini, tiami, folat, B6 Vitamini, B12, A, E, D ve K vitamini içermektedir. Kalsiyum, demir, çinko, sodyum, manganez, fosfor ve çinko gibi mineraller de sağlayabilir.
Enginarın Faydaları Nelerdir?
Enginarın, yüksek antioksidan seviyeleri nedeniyle sağlık açısında birçok faydası bulunmaktadır. Kolesterolü düşüren, karaciğeri koruyan, mide bulantısı ve kusmayı, spazmları ve gaz giderir. Sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlayan ve kabızlık ve ishal gibi sorunları giderir. Antioksidan içeriği vücudu oksidatif strese ve serbest radikallerin neden olduğu hasara karşı korur. Diyabeti önler. Potasyum kaynağı olan enginar kalp ve böbreklerin iyi çalışmasına yardımcı olur, kan basıncını düşürür.
Yüksek lif içeriği ve fitobesin kaynakları nedeniyle kalp hastalıkları ve kanser gibi hastalıkların gelişmesini önlemeye yardım eder. Karaciğeri hasardan koruyabilir ve yeni doku oluşumuna yardım edebilir. Kanın düzgün bir şekilde pıhtılaşmasına ve kemik oluşumuna yardımcı olan K vitamini içerir. Yaşlanmaya karşı savaşan bir antioksidan olan C vitamini içeriği bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olur. Bilişsel işlevi destekleyerek hafızayı ve konsantrasyonu artırabilir.
Antikanser Özelliğine sahiptir
Enginar, tüm sebzeler arasında en yüksek antioksidan düzeyine sahiptir. Enginar, polifenoller (antioksidan) açısından zengin oldukları için kansere karşı bir silah deposu olabilir. Enginar özleri, kanserden korunmada olduğu kadar tedavide de umut verici bir diyet aracı olarak kullanılmaktadır.
Kalp Sağlığını İyileştirebilir
Enginar, yapraklarındaki bazı bileşenlerin kötü kolesterol (LDL) düzeylerini düşürdüğü ve iyi kolesterol (HDL veya omega-3 yağ asitleri) düzeylerini artırdığı söylenmektedir. Kolesterol, kardiyovasküler sistemin atardamarlarında biriken, kan akışını engelleyen, kan basıncını artıran ve potansiyel olarak ölümcül kalp krizlerine ve felçlere yol açabilen bir yağ türüdür. Kötü kolesterolü düşürmedeki bu etkisi nedeniyle enginar kalp sağlığınızı iyileştirmede yardımcı olmaktadır.
Kan Basıncını Düzenlemeye Yardımcı Olur
Enginar, zengin potasyum kaynağı olduğu için vücuttaki sayısız organ sistemi üzerinde etkisi bulunmaktadır. Potasyum, kan basıncını arttırması ile bilinen fazla sodyumun etkilerini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Enginar aynı zamanda potasyum eksikliğinin etkilerini önlemek için halihazırda hipertansiyon ilacı kullananlar için yararlıdır. Şeker hastaları ayrıca kan basıncı ve bu hastalıkla ilişkili komplikasyonları önlemek için enginar yemeye teşvik edilmektedir.
Karaciğer Sağlığını İyileştirebilir
Enginarda bulunan antioksidanlar, toksinlerin varlığını azaltarak, karaciğerden ve vücuttan atılmasını kolaylaştırmaktadır. Karaciğerin iyileştirmede etkilidir.
Daha Düzgün Bağırsak Hareketlerine Yardımcı Olur
Enginar, sindirim sisteminizin sağlığını ve işlevselliğini iyileştirmek için en faydalı besin maddelerinden biri olan zengin bir lif kaynağı içermektedir. Lif, bağırsak hareketlerini düzenli tutmaya ve kabızlık semptomlarını azaltmaya yardımcı olmaktadır. Lif, midede şişkinliği, krampları, aşırı şişkinliği ve genel rahatsızlığı hafifletir.
Doğum Kusurlarını Önlemeye Yardımcı Olabilir
Enginarın içinde bulunan yüksek folat seviyesi, yenidoğanlarda nöral tüp kusurlarının (beyin ve omuriliğin doğum kusurları) oluşmasını önlemeye yardımcı olmaktadır. Nöral tüp kapatma işleminin düzgün bir şekilde gerçekleşmesi için belirli bir miktarda folatın olması gerekir, bu nedenle folik asit hamileliğin önemli bir parçasıdır.
Kemik Mineral Yoğunluğunu Artırır
Enginar, magnezyum, fosfor ve manganez gibi vitamin ve mineraller elde etmek için piyasadaki en iyi besinlerden biri olarak bilinmektedir. Bu mineraller, kemik sağlığına etki ederek, osteoporoz (kemik erimesi) gibi durumların olasılığını azaltmaktadır.
Metabolizmayı Artırabilir
Magnezyum ve manganez vücudun metabolizma süreçlerinin önemli parçalarındadır ve enginarlarda önemli miktarda bulunur. Magnezyum, vücut tarafından kalsiyum alımını optimize ederek kemikleri daha da güçlendirmektedir. Manganez, magnezyumdan biraz daha fazla rol oynar ve kolesterol, amino asitler ve karbonhidratların metabolizma oranlarını etkilemektedir.
Beyin Fonksiyonunu İyileştirebilir
Enginarda bulunan fosfor, beyin hücrelerinde de bulunmaktadır. Fosfor eksiklikleri, bilişsel yetenekle ilişkilendirilmektedir. Bu sebeple beyni sağlıklı tutmak için enginar tüketmek oldukça etkili olmaktadır.
Enginar ile İlgili Sık Sorulan Sorular
Enginar nasıl tüketilmelidir?
Enginar, doğal pişmemiş halde sert bir dokuya ve acı bir tada sahiptir. Bu, enginarların acılığına sebep olan sinarin (safra salgılatıcı özelliğe sahip organik asit) sayesindedir. Enginarları pişirmek dokularını yumuşatır ve onları haşlanmış patates kıvamına dönüştürmektedir. Acılık da pişirme ile kaybolmaktadır.
Enginarın zararı var mı?
Enginarın aşırı tüketilmesi halinde ishal, gaz ve karın şişkinliğine sebep olabilmektedir. İdrar söktürücü özelliği olduğu için ishal sorunların yaşanan dönemlerde tüketilmemelisi önerilir. Çok fazla enginar tüketimi, özellikle alerjik bünyelerde kaşıntı, deri döküntüsü, boğazda şişme gibi olumsuz etkiler gösterebilmektedir.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 11 Aralık 2024
Yayınlanma Tarihi: 11 Aralık 2024