Ejder meyvesi, pitaya ve çilek armudu gibi isimleri de olan, Meksika, Güney ve Orta Amerika'ya özgü, Hylocereus ve Selenecereus cinsindeki kaktüs bitkilerinden elde edilen, lifler, demir ve sağlıklı yağlar içeren tatlı ve sulu tropik bir meyvedir. Meyvenin içinde kivi tohumlarına benzeyen siyah küçük yenilebilir tohumlar vardır. Şekil olarak oval bir yapıya sahiptir ve ortalama boyutu iri bir insanın yumruğu kadardır. Antioksidan, C vitamini, magnezyum ve demir kaynağı olan ejder meyvesi, bağışıklığı güçlendirmeye, sindirimi düzenlemeye, bağırsak sağlığını korumaya, kalp ve damar hastalıkları yanı sıra kansızlık riskini azaltmaya ve kronik hastalıkları önlemeye yardım eder.
Ejder Meyvesinin Besin Değeri Nedir?
Bu meyve farklı besin gruplarını içerir. Yağ oranı sıfır olduğu için düşük kalorili bir meyvedir. Bununla birlikte lif ve demir açısından zengin olması nedeniyle vücut için oldukça faydalıdır. 100 gramlık bir ejder meyvesinde ortalama olarak 60 kalori bulunur.
- Protein: 1.2 gram,
- Karbonhidrat: 13 gram
- Lif: 3 gram
- Kalsiyum: 31 miligram
- Magnezyum: 68 miligram
Kolesterol ve yağ hiç bulunmadığı için özellikle diyet dönemlerinde tercih edebilirsiniz.
Ejder Meyvesinin Türleri Nelerdir?
Temelde beş türü bulunur. Bu beş ana türün kendi içinde alt türleri de mevcuttur. Etli kısmının rengi meyvenin tadını belirler. Etli kısmı beyaz olanlar daha hafif bir tada sahip olabilir. Etli kısmı daha koyu olan türü ise diğerlerine göre daha tatlı ve suludur. Lezzetli, faydalı ve besleyici ejder meyvesi çeşitleri şunlardır:
- Pembe derili beyaz etli: En iyi bilinen ve en yaygın olarak yetiştirilen türüdür. Ayrıca meyvenin en az tatlı olan türüdür. Bu tür, diğerlerinden daha incedir ve limona benzeyen keskin bir tadı vardır. Alice, Cosmic Charlie ve Guyute gibi farklı isimlerle bilinir.
- Pembe derili kırmızı etli: Beyaz etli türe göre daha büyük ve tatlıdır. Rad Jaina ve Bloody Mary gibi adları ile bilinir. Bu tür, kanser ve kalp hastalıklarına faydalı olduğu bilinir. Buna ek olarak kan basıncını düşürmeye yarayan likopen maddesi içerir.
- Pembe derili pembe etli: Yenilebilir kısmın rengi en yumuşaktan sıcak pembeye kadar değişiklik gösterir. Bu tür Kosta Rika'da oldukça yaygındır ve Kosta Rika pitayası olarak da anılır. Ayrıca farklı toprak ve iklim türlerine de uyum sağlama özelliğine sahiptir.
- Sarı derili beyaz etli: Bu tür bulunması en zor olandır ve içlerinde en tatlı olan türdür. Yoğun beyaz eti ve bol miktarda tatlılığı ile en lezzetli olduğu düşünülen türdür. Güney Amerika'ya özgüdür. Ayrıca iç kısmındaki siyah tohumlar diğer çeşitlere göre daha büyüktür.
- Ekşi: Ağırlıklı olarak Amerika'nın kurak bölgelerinde tüketilir. Ekşi bir tada sahip olmasının yanı sıra daha sulu olduğu için ferahlatıcı özelliğe sahiptir.
- Etli kısmı mavi veya yeşil renkli olanları da vardır. Ancak bu renktekiler yenmez. Çünkü iç kısmının yeşil veya mavi olması aslında olgunlaşmadığını gösterir. Olgunlaştıkça bu renkler kırmızı, pembe veya sarıya dönüşür.
Ejder Meyvesinin Faydaları
Ejder meyvesi sindirim sistemini düzenler, kabızlığa iyi gelir, serbest radikallerle mücadele ederek vücudu korur, bağışıklık sistemini güçlendirir ve kan şekerini düşürür. Ejder meyvesi ayrıca erken yaşlanma etkilerini azaltır, insülin direncini artırır ve kronik hastalıkları önlemeye yardım eder.
Ejder meyvesinin faydaları şunlardır:
- Sindirim sistemini düzenler
- Kabızlığı giderir
- Demir emilimini artırır ve kansızlık riskini azaltır
- Bağışıklığı güçlendirir
- Kronik hastalık riskini azaltır
- Kötü kolesterolü azaltır
- Kalp sağlığına iyi gelir
- Cilt sağlığını destekler ve yaşlanma etkilerini azaltır
- Ejder meyvesi tok tutar
- Kan şekerini düşürmeye yardım eder
- Kemik sağlığını destekler
- İltihabı azaltır
- Vücuttaki yaraların hızlı iyileşmesine destek olur
Sindirim sistemini düzenlemeye yardım eder
Ejder meyvesi, güçlü bir lif kaynağıdır, ayrıca probiyotik adı verilen sağlıklı bakterileri besleyen lifler olan prebiyotikler de içerir. Bu nedenle hafif müshil etkisi göstererek dışkıyı yumuşatmaya yardımcı olur.
Ejder meyvesi demir emilimini artırarak anemiyi önler
Ejder meyvesinin sahip olduğu besin değerlerinden biri de demirdir. Demir içermesi yanı sıra sahip olduğu C vitamini vücudun besinlerde demiri almasına ve onu kullanmasına yardım eder.
Ejder meyvesi bağışıklığı güçlendirir
Ejder meyvesi C vitamini yanı sıra flavonoidler, fenolik asit ve betasiyanin gibi antioksidanlar içerir. Bu bileşikler hücreleri serbest radikallerden verebileceği zararlardan koruyabileceği gibi, bağışıklığı da güçlendirmeye yardım eder.
Kronik hastalık riskini azaltır
Ejder meyvesi antioksidan kaynağıdır ve yapılan araştırmalar antioksidan içeren besinleri tüketmenin kalp hastalıkları, kanser ve diyabet gibi kronik hastalıkları önlemeye yardımcı olacağına dair bulgular ortaya koymuştur.
Kolesterolü düşürür
Ejder meyvesi kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur ve kalp krizi ve felç riskini azaltır.
Kalp sağlığına iyi gelir
Ejder meyvesinin çekirdekleri omega-3 ve omega-9 yağ asitleri sağlayan antioksidanlar barındırmaktadır. Bu yağ asitleri kalp-damar sağlığını iyileştirmeye yardımcı olmaktadır.
Erken yaşlanma etkilerini azaltarak cilt sağlığına destek olur
Ejder meyvesi, cilt sıkılığını sağlayan önemli bir protein olan kolajen yapımında rol alan önemli olan C vitamini açısından zengindir. Bu vitamin cildin kendisini onarmasına yardımcı olur.
Kan şekerini düşürebilir
Ejder meyvesi kandaki şeker seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir. Bununla ilgili yapılan araştırma pankreaste insülin üreten hasarlı hücreleri yenilemeye yardım etmesine bağlamaktadır.
Kemik sağlığını korur
Ejder meyvesi yiyecekleri enerjiye dönüştürme, kemik oluşumu, kas kasılması gibi kritik işlevleri bulunan magnezyumu temel miktarda sağlayabilmektedir.
İltihabı azaltır
Ejder meyvesinin posasında ve kabuğunda bulunan bileşikler iltihabı azaltmaya yardım eder.
Ejder Meyvesi Ne İşe Yarar?
Ejder meyvesi tok tutmaya yardımcı olur, ejder meyvesi dışkıyı yumuşatabilen ve dışkılamayı kolaylaştıran lif kaynağıdır. Hücre hasarını ve iltihabı önlemeye yardım eder, kanser ve kalp hastalığı riskinin azaltmaya yardım eden beta-karoten ve likopen, karotenoidler yer almaktadır. Ejder meyvesi C vitamini ve diğer antioksidanlar açısından zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. İnsülin direncini ve karaciğerde yağlanmayı azaltır.
Ejder Meyvesinin Yan Etkileri Nelerdir?
Genel olarak ejder meyvesini tüketmek sağlık açısından güvenlidir. Ancak bazı istisnai durumlarda meyveyi tüketen kişilerde alerjik reaksiyon ortaya çıkabilir. Yan etkilere dair ortaya çıkan belirtiler; dilin şişmesi, ağız çevresinde şişlik, kurdeşen, kaşıntı ve kusma durumları olabilir. Ejder meyvesine karşı alerjiden şüphelenme durumunda, en iyi teşhis için uzmana danışılmasında fayda bulunur. Tüketim konusunda her besinde olduğu gibi dikkat etmek gerekir. Yararları fazla olsa da aşrı tüketim nedeniyle çeşitli etkiler görülebilir.
Ejder Meyvesi Nasıl Tüketilir?
Tüketime hazır hale getirmek oldukça kolaydır. Ejder meyvesinin faydalarından yararlanmak için kabuk kısmı değil, iç kısmı yenmelidir. Yeterince olgunlaşmış ise kabukları soyulduktan sonra keskin bir bıçakla uzunlamasına ortadan ikiye kesilir. Sonrasında arzuya göre dilimler halinde ya da küp küp kesilir. Ayrıca ikiye bölerek etli kısmını bir kaşık yardımıyla çıkartılabilir. Ejder meyvesinin faydalarından yararlanmak için çiğ olarak tüketilmesi tavsiye edilir. Kokteyl ve smoothie'lerin içine, salatalara, tatlılara veya yoğurda eklenebilir. Muz, ananas ve avokado gibi meyvelerle uyum sağladığı için bu tarz tropik meyvelerle birlikte tüketebilirsiniz.
Ejder Meyvesi Hakkında Sık Sorulan Sorular
Ejder meyvesi hangi hastalıklara iyi gelir?
Ejder meyvesi, kalorisi düşük, lif ve antioksidan içeriği yüksektir. Sindirim sağlığını destekler, bağırsak hareketlerini kolaylaştırır, kan basıncını düşürür, kötü kolesterolü azaltır, kalp sağlığına iyi gelir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Ejder meyvesi Türkiye'de yetişir mi?
Ejder meyvesi özellikle Ege ve Akdeniz bölgesi illerimizden olan İzmir, Muğla ve Antalya'da yetişen bir meyvedir. Sıcak ve nemli bölgeleri sever.
Ejder meyvesinin başlıca 10 faydası nedir?
Ejder meyvesi diyabet riskini azaltır, kanser hücreleriyle mücadele edebilir, bağışıklığı güçlendirir, sindirimi düzenler, kalp sağlığını destekler, cildi besler, saçları güçlendirir, kemik sağlığı için faydalıdır, göz sağlığını korur ve hamilelik sürecinde tüketilmesini önerilen bir meyvedir.
Ejder meyvesi tüketiminin vücuttaki etkileri nelerdir?
Yüksek besin içeriğinin yanı sıra potansiyel antioksidan ve anti-inflamatuar özellikleriyle bilinen ejder meyvesinin düzenli olarak tüketilmesi vücudu oksidatif stresten korur, kilo yönetimi yapar, lif etkisiyle kabızlığa karşı çözüm sunar, bağırsak sağlığını iyileştirir ve vücuttaki iltihapları azaltabilir.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 21 Kasım 2024
Yayınlanma Tarihi: 18 Nisan 2024